Is de bevalling echt zo pijnlijk?

Is de bevalling echt zo pijnlijk? De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de eerste keer moeten bevallen zijn er bang voor. Dit geldt ook voor vrouwen die eerder een traumatische bevalling hebben gehad. Wat kun je nu echt verwachten en welke mogelijkheden zijn er?

Praat over je angst

Er zijn meerder opties om wat tegen je angst te doen. Zo is het belangrijk dat je je goed laat voorlichten. Als je meer weet over de gehele bevalling, dan zal je er minder tegenop zien. Je weet immers beter wat je kunt verwachten. Ook kan je erover praten met een vriendin die al een bevalling heeft meegemaakt. Door naar positieve ervaringsverhalen te luisteren, zal je al snel minder bang zijn. Ook kun je je angst kenbaar maken bij de verloskundige of gynaecoloog. Deze kan je een antwoord geven op al je vragen en zo je angst wegnemen.

Zwangerschapsgym

Heel veel zwangere vrouwen doen aan zwangerschapsgym- of yoga. Dit doen ze niet alleen omdat het goed is om te bewegen en te ontspannen, maar ook vanwege de andere zwangere vrouwen. Met hen kunnen ze praten over zwangerschap en de angst voor de bevalling. Het is dan ook een aanrader om mee te doen aan een lesje zwangerschapsgym- of yoga.

Bevallen met een ruggenprik

Als je heel bang bent voor de pijn, dan kan je kiezen voor een ruggenprik. Je motoriek wordt dan uitgeschakeld waardoor je geen pijn meer voelt. Je bent dan meer ontspannen, waardoor de bevalling ook sneller gaat. De verdoving is helemaal niet schadelijk voor de baby of de moeder.

Manieren om te bevallen

Er zijn diverse manieren om te bevallen. Zo kun je ze ervoor kiezen om dit thuis te doen in bed, in bad of op de baarkruk te doen. In Nederland kiezen heel veel vrouwen voor een thuisbevalling. Daarnaast is er de mogelijkheid van een poliklinische bevalling.

Thuis bevallen

Veel vrouwen kiezen ervoor om thuis in bed te bevallen. Dit doen ze, omdat ze dan in hun eigen omgeving zijn. In je eigen huis ben je het meest ontspannen en voel je je veilig. Voor een goed verloop van de bevalling moet je dan wel een aantal voorbereidingen te treffen. Zo dien je het bed te verhogen. Dit kan je doen met klossen die via de kraamhulp verkrijgbaar zijn. Ook is het belangrijk dat er een auto voor de deur staat, indien je toch nog onverwachts naar het ziekenhuis moet. Vrouwen die bang zijn voor de pijn, kunnen kiezen voor een onderwaterbevalling. Ook dit kan vaak thuis. In het warme water liggen werkt namelijk kalmerend. De warmte vervaagt de pijn en zorgt voor een meer ontspannen bevalling.

Bevallen op de baarkruk

Een baarkruk is een stoel met een halve opening erin. Je kunt hurkend, zittend of staand op de baarkruk bevallen. Er zijn vrouwen die dit als erg intiem ervaren. Dit komt, omdat de partner dan achter de vrouw kan gaan staan om haar goed te steunen.

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis geeft sommige vrouwen een veiliger gevoel. Als je onder behandeling bent bij een gynaecoloog, omdat je een meerling verwacht of er sprake kan zijn van vroeggeboorte dan heb je vaak geen andere keus. Bevalling in het ziekenhuis wordt ook wel een poliklinische bevalling genoemd. Je gaat dan dezelfde dag al naar huis. Als je hiervoor kiest dan is het de bedoeling dat je zelf voor vervoer zorgt naar het ziekenhuis.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…
De verschillende manieren van bevallenDe verschillende manieren van bevallenVroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevalle…
Informatie rondom de bevalling: de thuisbevallingInformatie rondom de bevalling: de thuisbevallingZo'n vijfentwintig procent van alle vrouwen bevalt thuis. Een dergelijke bevalling wordt ook wel de 'thuisbevalling' gen…

Hulp van de verloskundigeHulp van de verloskundigeEen verloskundige kan je helpen bij de bevalling en de voorbereiding daarop. NIet iedere vrouw kiest ervoor te bevallen…
Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Als je eenmaal zwanger bent dan vinden er een hoop veranderingen plaats in je lichaam. Dit komt, omdat je hormoonhuishou…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.