Informatie rondom de bevalling: de thuisbevalling

Informatie rondom de bevalling: de thuisbevalling Zo'n vijfentwintig procent van alle vrouwen bevalt thuis. Een dergelijke bevalling wordt ook wel de 'thuisbevalling' genoemd. In lang niet alle landen is het mogelijk om thuis te bevallen, in Amerika bijvoorbeeld maar ook in veel Europese landen wordt bevallen gezien als een medische aangelegenheid.

Thuis bevallen?

In Nederland hebben vrouwen de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Dat is best wel bijzonder, want in veel andere westerse landen kun je niet thuis bevallen. Een bevalling wordt daar gezien als iets wat onder het toeziend oog van specialisten zoals de gynaecoloog moet gebeuren. Veel vrouwen die zwanger zijn, kiezen in eerste instantie voor een thuisbevalling. Een thuisbevalling wordt altijd goed doorgesproken met de verloskundige en kan alleen onder een aantal voorwaarden:
  • Een zwangere vrouw moet goed gezond zijn
  • Er mag geen sprake zijn van een vroeggeboorte of een 'over tijd' geboorte (richtlijnen: vanaf week 36 of 37 t/m week 41)
  • Het moet praktisch haalbaar zijn om thuis te bevallen
  • Er is niet direct medische, specifieke zorg nodig (zoals bijvoorbeeld bij de bevalling van een tweeling)

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er een daling te zien is in het aantal vrouwen dat thuis bevalt. In 1953 beviel meer dan 70 procent van de vrouwen thuis, in 2008 was dit nog maar ruim 25 procent. Wanneer een zwangere vrouw een eerste keer in het ziekenhuis is bevalling, heeft grote kans dat dit een tweede keer ook gebeurt.

Wel of niet?

De keuze voor een thuisbevalling of bevallen in het ziekenhuis (poliklinisch) is heel persoonlijk. Zoals eerder genoemd kiezen veel zwangere vrouwen in eerste instantie voor een thuisbevalling. De reden waarom vrouwen dan uiteindelijk toch in het ziekenhuis bevallen is heel verschillend. Er kunnen tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld complicaties optreden waardoor thuis bevallen niet mogelijk is, de bevalling dient zich te vroeg of te laat aan, of er treden complicaties op tijdens de bevalling waardoor een vrouw alsnog naar het ziekenhuis moet. Complicaties kunnen zijn:
  • De baby heeft in het vruchtwater gepoept
  • De bevalling duurt te lang
  • De zwangere vrouw geeft aan naar het ziekenhuis te willen
  • De bloeddruk van een zwangere vrouw loopt te hoog op
  • Er is te weinig ontsluiting

Voordelen van een thuisbevalling

Vrouwen die de voorkeur geven aan een thuisbevalling, doen dit meestal om persoonlijke redenen. Een belangrijke reden is dat ze in hun eigen omgeving zijn en op die manier meer ontspannen kunnen bevallen. Ook de 'nasleep' van een bevalling kan om die reden prettig zijn; familie en gezin kunnen in de buurt blijven en de zwangere vrouw ligt in haar eigen bed. Overigens moeten vrouwen die er zelf voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, in de meeste gevallen een eigen bijdrage betalen (rond de 500 euro) wanneer zij zonder medische indicatie in het ziekenhuis willen bevallen.

Voorbereiden op een thuisbevalling

Er zijn nogal wat voorbereidingen en middelen voor nodig om thuis te bevallen. Hier een lijstje met de meest noodzakelijke benodigdheden:
  • Kraampakket
  • Klossen voor onder het bed
  • Ondersteek
  • Emmers
  • Vuilniszakken
  • Matrasbescherming
  • Kruik
  • Schone handdoeken
  • Zeep en desinfectie-materiaal

Wie thuis wil bevallen, kan dit kenbaar maken bij de verloskundige en kan dit goed doorspreken.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
De voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisDe voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisSommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij ee…
De ontwikkeling van je baby; 17 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 17 weken zwangerIn week 17 van een zwangerschap is het soms mogelijk al 'iets' van de ongeboren baby te voelen. De baby weegt nu ongevee…

Informatie rondom de bevalling: de keizersnedeInformatie rondom de bevalling: de keizersnedeOngeveer twintig procent van alle bevallingen gaat via een keizersnede. Er lijken steeds meer vrouwen te bevallen met ee…
De ontwikkeling van je baby: 42 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby: 42 weken zwangerWie in week 42 nog steeds met een dikke buik rondloopt, weet dat de bevalling zijn heel snel zal aandienen. Veel verlosk…
Bronnen en referenties
  • www.cbs.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.