Informatie rondom de bevalling: de keizersnede

Informatie rondom de bevalling: de keizersnede Ongeveer twintig procent van alle bevallingen gaat via een keizersnede. Er lijken steeds meer vrouwen te bevallen met een keizersnede; de stijgende cijfers lijken veroorzaakt te worden door steeds vrouwen die op een steeds latere leeftijd een baby krijgen.

Wat is een keizersnede?

Een keizersnede, of sectio, is een manier om niet vaginaal maar operatief te bevallen. Dit gebeurt door een snede te maken in de buikwand, meestal net boven de bikinigrens. In sommige landen zoals China en Zwitserland, hoort een keizersnede bij de standaard mogelijkheden om te bevallen. In Nederland ligt dat echter anders en kun je er niet 'zomaar' voor kiezen. Een keizersnede is een operatie en kan de nodige risico's met zich meebrengen. De naam 'keizersnede' zou zijn ontstaan omdat Julius Caesar erdoor geboren zou zijn, dit verhaal is echter niet zeker.

Een medische noodzaak

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand een keizersnede moet ondergaan in plaats van een natuurlijke bevalling. Er is een verschil tussen een 'geplande keizersnede' en een 'spoedkeizersnede'. Bij een geplande keizersnede weet een zwangere vrouw al enige tijd van tevoren dat de baby met een keizersnede gehaald gaat worden. Een reden hiervoor kan zijn de ligging van de baby. Of omdat het geboortekanaal te smal is, een eerdere bevalling zeer moeizaam is verlopen of omdat het vermoedelijke geboortegewicht van de baby te licht of te zwaar is. Verder zijn er nog andere redenen te noemen. Een geplande keizersnede zal altijd in goed overleg met de zwangere vrouw worden doorgesproken. Eventueel heeft zij in het proces enige inspraak, bijvoorbeeld als ze al eerder een keizersnede heeft gehad. Een spoedkeizersnede gebeurt op het laatste moment. Bijvoorbeeld als de baby maar niet geboren wil worden, of als er complicaties optreden. Een gynaecoloog kan dan beslissen om de baby te halen met een keizersnede.

Zo gaat het in z'n werk

Bij een geplande keizersnede wordt een zwangere vrouw nuchter in het ziekenhuis verwacht. Daar krijgt ze een infuus en een ruggenprik. De ruggenprik heet ook wel de spinale verdoving, en wordt gedaan door een anesthesist. Door een ruggenprik toe te dienen wordt een zwangere vrouw plaatselijk verdoofd, van haar middenrif tot aan haar tenen. Meestal na de ruggenprik wordt een katheter ingebracht om urine goed te kunnen opvangen. Daarna wordt de operatie uitgevoerd. Als de baby uit de buik gehaald is, wordt het zo snel mogelijk even bij de moeder gelegd. Maar vanwege meerdere reden, waaronder de kou in de operatiekamer, duurt dit vaak niet zo lang. Nieuwe moeders moeten na de keizersnede eerst voor controle naar de 'waakkamer' of 'uitslaapkamer'. Daar wordt o.a. hun bloeddruk in de gaten gehouden.

Herstellen van een keizersnede

Het herstel na een keizersnede verloopt vaak anders dan bij een natuurlijke bevalling. Zo kan een vrouw na de operatie flink last hebben van naweeën en pijn. Hiervoor wordt vaak medicatie toegediend. Ook borstvoeding geven kan iets pijnlijker zijn dan na een natuurlijke bevalling, doordat de baarmoeder heftiger samentrekt. En natuurlijk is er ook nog het geestelijke herstel. Doordat een zwangere vrouw minder tijd nodig heeft om te bevallen bij een keizersnede dan bij een natuurlijke bevalling, kan het zijn dat de hormonen min of meer achter de feiten aanlopen. Na een keizersnede moet een vrouw een aantal nachten in het ziekenhuis blijven, meestal tussen de drie en vijf dagen. Daarna mag ze naar huis om daar verder te herstellen. De eerste zes weken mogen vrouwen die een keizersnede ondergaan hebben niet zwaar tillen of sporten vanwege de wond.

Goed geïnformeerd

Zwangere vrouwen doen er goed aan om voldoende informatie in te winnen over een (mogelijke) keizersnede. Op die manier kunnen ze aan het idee wennen van een zwangerschap en eventueel gemakkelijker omschakelen wanneer een keizersnede nodig blijkt te zijn. Goed overleg met de verloskundige of gynaecoloog is hierin ook erg belangrijk, en natuurlijk met mensen in de eigen vertrouwde omgeving.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevallen met een KeizersnedeWanneer een normale bevalling niet mogelijk is, wat door verschillende oorzaken kan zijn, besluit de arts tot een keizer…
Bevallen door een zelf geassisteerde keizersneeBevallen door een zelf geassisteerde keizersneeBij een geplande keizersnede wordt er rekening gehouden met de wensen van de vrouw. In het buitenland konden vouwen er s…
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
Een keizersnede?Een keizersnede?Een keizersnede, voor veel vrouwen een grote teleurstelling. Je wilt dolgraag je eigen kindje ter wereld brengen en dan…

Informatie rondom de bevalling: het kraamhotelInformatie rondom de bevalling: het kraamhotelSommige vrouwen kiezen ervoor om te bevallen in een kraamhotel. Een andere naam voor kraamhotel kan ook zijn een geboort…
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
Bronnen en referenties
  • www.goedgevoel.be
  • www.wikipedia.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.