Een keizersnede?

Een keizersnede? Een keizersnede, voor veel vrouwen een grote teleurstelling. Je wilt dolgraag je eigen kindje ter wereld brengen en dan blijkt dit niet mogelijk. Het is een zware buikoperatie, maar wel om een kindje ter wereld te brengen als het op de normale manier niet mogelijk is. Het is even schrikken, maar de veiligheid van jou en je kindje staat voorop.

Wat is een keizersnede?

Een keizersnede (sectio caesarea) is door middel van een operatie een kindje ter wereld te brengen, die niet op de normale manier ter wereld kan komen. Dit gebeurt via de buikwand. De operatie duurt ongeveer drie kwartier en de baby is meestal binnen 15 minuten al ter wereld. Er zijn geen grote risico’s aan verbonden en het is een van de meest voorkomende operatieve ingrepen.

Wanneer krijg je een keizersnede?

Je krijgt een keizersnede als de arts vindt dat er meer risico’s aan een normale bevalling verbonden zijn, en er een goede reden voor is. Dit kan een geplande keizersnede zijn of geheel onverwachts. De voorkeur gaat altijd uit naar een natuurlijke bevalling, maar soms is dit helaas niet mogelijk.

Redenen voor een keizersnede zijn:
  • Het kindje ligt dwars in de baarmoeder
  • Een stuitligging
  • De bekken van de vrouw zijn te nauw voor het hoofdje
  • Als de placenta voor de baarmoedermond ligt
  • De navelstreng is al voor de geboorte zichtbaar
  • Als er geen ontsluiting komt of niet genoeg
  • De gezondheid van de moeder of het kind is in gevaar
  • Als er meer dan twee kinderen geboren moeten worden

Hoe gaat het te werk?

Er zijn twee verdovingen mogelijk; een ruggenprik of een narcose. Welke er gebruikt word is afhankelijk van de reden van de keizersnede en of er spoed bij is. Bij een ruggenprik maak je het bewust mee en kun je gelijk je kindje zien. Ook je partner mag er bij aanwezig zijn. Bij een narcose ben je in slaap en zul je er dus niets van mee krijgen. Hier mag de partner bijna nooit bij zijn.

De snede waar het kindje uit gehaald zal word zit bij de bikinilijn, bij de haargrens. Deze is horizontaal en ongeveer 10-15cm lang. Daarna zal de gynaecoloog het vet en het bindweefsel doorsnijden. De buikspieren en blaas worden opzij geschoven. Daarna word via een snee in de baarmoeder het kindje eruit gehaald.

Hierna word de navelstreng doorgeknipt. Dit mag in verband met de steriele omgeving niet door de partner gedaan worden. Dan word de placenta gehaald en de baarmoeder en buik weer gehecht.

Wat gebeurt er met de baby?

De baby word gelijk mee genomen door de kinderarts voor de eerste controle. Daarna krijg je je kindje even te zien en word het in een couveuse gedaan. Je kindje zal worden meegenomen naar de afdeling voor het wassen, wegen, en aankleden. Zodra je op de afdeling ligt mogen je partner en kindje bij je komen.

Wanneer mag je weer naar huis?

Herstellen van een keizersnede duurt vaak wat langer. Na 4 tot 5 dagen mag je meestal weer naar huis. Je kunt dan nog wel veel pijn hebben en ben je nog niet helemaal mobiel. Het is immers een buikoperatie. Na meestal 6 weken krijg je een controle bij de gynaecoloog.
© 2010 - 2024 Bruchemm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
Bevallen met een KeizersnedeWanneer een normale bevalling niet mogelijk is, wat door verschillende oorzaken kan zijn, besluit de arts tot een keizer…
Operatie Live: KeizersnedeOperatie Live: KeizersnedeOp 30 oktober 2013 om 22.32 uur is het babymeisje Billy door middel van een natuurlijke keizersnede onder het oog van 1,…
Bewust bevallen met de natuurlijke keizersnedeBewust bevallen met de natuurlijke keizersnedeIn steeds meer Nederlandse ziekenhuizen is het mogelijk om voor een natuurlijke keizersnede te kiezen. Dit wordt ook wel…

Spataders tijdens de zwangerschapSpataders tijdens de zwangerschapSpataders, iedereen kent wel deze blauwe lijnen die vaak je benen kunnen ontsieren. Jammer genoeg is dit ook iets dat do…
De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchtingDe eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchtingOf je zwanger bent of niet, kun je pas met zekerheid weten na een positieve zwangerschapstest. Uiteraard hoeft een negat…
Bronnen en referenties
  • http://www.kindjeopkomst.nl http://www.gezondheidsnet.nl http://www.medicinfo.nl
Bruchemm (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.