Informatie rondom de bevalling: het kraamhotel
Sommige vrouwen kiezen ervoor om te bevallen in een kraamhotel. Een andere naam voor kraamhotel kan ook zijn een geboortecentrum. In zo'n hotel kunnen zwangere vrouwen bevallen, bijvoorbeeld omdat het thuis niet mogelijk is om te bevallen, of omdat het kraamhotel nét dat beetje zorg extra biedt.
Een kraamhotel? Wat is dat?
Nederland kent een aantal kraamhotels of geboortecentra. De meeste hotels liggen in de onderste helft van Nederland. In een kraamhotel kunnen zwangere vrouw een kamer huren om te bevallen. Alle zorg die de zwangere vrouw nodig heeft is in de buurt, en ook de verloskundige komt gewoon naar het kraamhotel om de bevalling te begeleiden.
Waarom een kraamhotel?
Er zijn meerdere redenen te noemen waarom zwangere vrouwen voor een kraamhotel kiezen. Soms is reden heel praktisch: doordat ze bijvoorbeeld thuis niet kan bevallen of midden in een verhuizing zit. Een andere reden kan zijn dat een vrouw in het buitenland woont, maar toch graag in Nederland wil bevallen (bijvoorbeeld vanwege de uitstekende kraamzorg). Andere vrouwen kiezen voor een kraamhotel vanwege het gemak. De zorg in een kraamhotel is vaak erg goed, een team van deskundigen helpt de vrouw en haar baby bij alles wat ze nodig hebben; ook in de korte periode na de bevalling. Een vrouw hoeft zich even geen zorgen te maken over haar eigen huishouden. Je zou kunnen stellen dat een kraamhotel qua zorg tussen een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling in zit. Een kraamhotel heeft meestal een iets huiselijker sfeer dan de kraamafdeling in het ziekenhuis. En een partner mag tegen een kleine vergoeding meestal ook in het kraamhotel verblijven. Overigens kan een kraamhotel geen specialistische medische zorg bieden. Wanneer er een medische noodzaak is, zal de vrouw alsnog naar het ziekenhuis moeten.
Hoe lang in het kraamhotel?
Een vrouw kan ervoor kiezen om alleen in het kraamhotel te bevallen om daarna weer naar huis te gaan (waar ze kraamzorg zal krijgen), of om na de bevalling nog een aantal dagen te blijven. In het laatste geval wordt de kraamzorg in het kraamhotel verleend. Wanneer een vrouw alleen wil bevallen in een kraamhotel, zullen de kosten niet veel hoger liggen dan bijvoorbeeld bevallen in het ziekenhuis. Wel moet er betaald worden voor o.a. eten en drinken. Wie langer blijft, betaalt wel meer (8 uur kraamzorg per dag wordt vergoed). Kosten voor de kraamzorg worden meestal grotendeels vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Wie nadenkt over een verblijf in het kraamhotel, doet er goed aan om eerst te controleren of de zorgverzekeraar de kosten voor een verblijf in een kraamhotel wel vergoedt.
Voordelen
Een kraamhotel kan bijzonder geschikt zijn voor vrouwen die (tijdelijk) in het buitenland wonen, die midden in een verhuizing of renovatie zitten of die een partner hebben die veel weg is voor zijn werk. Ook alleenstaande moeders kunnen veel baat hebben bij de continue zorg in het kraamhotel. Over het algemeen zijn de kamers in een kraamhotel persoonlijker ingericht dan op de kraamafdeling in een ziekenhuis, en de zorg wordt heel persoonlijk afgestemd op de zwangere vrouw en haar baby. Veel vrouwen die in een kraamhotel verbleven, noemen als voornaamste voordeel toch wel de persoonlijke zorg. Ze werden tijdens en na de bevalling echt 'in de watten gelegd' en konden uitgerust en opgeladen naar huis.