Waar kunt u bevallen?

Er zijn verschillende plaatsen waar u kunt bevallen. In Nederland bevalt ongeveer 30% van de vrouwen thuis. Het is in ieder geval verstandig om er vroegtijdig over na te denken en rond de 37e week een koffer klaar te hebben staan zodat u eventueel gelijk naar het ziekenhuis kunt. Er zijn ook mogelijkheden om ergens een aantal dagen te blijven. In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden.

Poliklinische

Dit houdt in dat u in eerste instantie thuis blijft tot de weeën op gang zijn en u ongeveer 5 cm ontsluiting heeft. Dit betekend dus wel dat u met weeën en als u al halverwege de ontsluitingfase bent u de auto in zal moeten stappen om naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis word u begeleid door de verloskundige, echter zijn dan de artsen wel om de hoek voor eventuele complicaties.

Voordelen

  • u bent binnen meestal binnen 24 uur weer buiten
  • geen rommel in uw huis
  • u blijft lang in uw vertrouwde omgeving
  • er zijn niet al teveel onbekende mensen bij uw bevalling aanwezig
  • apparatuur en eventuele medicatie is te verkrijgen

Nadelen

  • als de bevalling te snel gaat kan er besloten worden dat u toch thuis moet bevallen, dit om te voorkomen dat uw kindje in de auto geboren word
  • er zijn extra kosten aan verbonden omdat u als het ware een ziekenhuiskamer huurt
  • in de nachten kan het zijn dat er geen gynaecoloog aanwezig is, deze moet dan bij complicaties ook nog vanuit huis richting het ziekenhuis komen

Ziekenhuis

Dit gebeurd sowieso als er complicaties zijn vastgesteld of als er een risico is bij de zwangerschap. Als u regelmatig weeën heeft, uw vliezen zijn gebroken of als u vaginaal bloedverlies heeft kunt u op weg naar het ziekenhuis. Er volgt als het mogelijk is eerst een opnamegesprek waarin wat meer duidelijk word over uw zwangerschap en bevalling. U word bij een zogeheten klinische bevalling begeleid door de verloskundige en/of gynaecoloog. Als u om een reden een klinische bevalling heeft verblijft u meestal één á twee dagen in het ziekenhuis.

Kraamhotel

Bij een kraamhotel kunt u bevallen in een ontspannende sfeer. Het is als het ware een hotel waar u kunt bevallen met 24 uur kraamhulp in de buurt. U kunt daar na de bevalling ook nog blijven slapen met uw partner en de bezoekers mogen gewoon langskomen. In het kraamhotel is echter geen medische apparatuur aanwezig waardoor u niet in een kraamhotel kunt bevallen als er complicaties zijn. Een deel van de overnachtingen en zorg van het kraamhotel word mogelijk vergoed door uw verzekeraar.

Thuis

Thuis is waarschijnlijk de plek waar u nog het beste kunt ontspannen. Het is uw eigen omgeving en u kunt deels zelf uw positie, rustpauzes enzovoorts bepalen. U kunt dan ook nog kiezen om in bad te bevallen, de voordelen hier van zijn:
  • de overgang voor het kind is minder groot
  • het warme water zorgt er voor dat u beter ontspand waardoor u beter weeën op kunt vangen
  • de kans op een ruptuur of knip is kleiner doordat uw lichaam soepeler word door het water
  • u kunt makkelijker verplaatsen

De nadelen van het bevallen in een bad zijn:
  • het bad moet een minimale doorsnee van 1.30m hebben
  • het is handig als de wc op dezelfde etage is (ook als u niet in bad bevalt)
  • u moet van te voren het bad klaar maken
  • men moet nog om het bad heen kunnen

Als u in bed wilt bevallen dient het bed te worden verhoogd, eventueel kunt u klossen verkijgen bij de kraamhulp. Het bed moet minstens 80cm hoog zijn zodat de verloskundig goed te werk kan gaan. Zorg ook dat er een auto en koffer klaar staan voor het geval u toch naar het ziekenhuis moet.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: het kraamhotelInformatie rondom de bevalling: het kraamhotelSommige vrouwen kiezen ervoor om te bevallen in een kraamhotel. Een andere naam voor kraamhotel kan ook zijn een geboort…
Informatie rondom de bevalling: de thuisbevallingInformatie rondom de bevalling: de thuisbevallingZo'n vijfentwintig procent van alle vrouwen bevalt thuis. Een dergelijke bevalling wordt ook wel de 'thuisbevalling' gen…
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…

Prenataal onderzoek: de termijnechoEr zijn diverse vormen van prenataal onderzoek waarbij de ontwikkeling van de zwangerschap en de baby gevolgd kunnen wor…
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 14-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.