De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwanger In week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrouwen bevallen na hun uitgerekende datum. In week 41 kun je misschien bijna niet meer wachten tot je kleintje er is. Het is een kwestie van nog even volhouden!

Over tijd

Wanneer je na week 40 nog niet bent bevallen, kun je spreken van 'over tijd' lopen. Een deel van de zwangere vrouwen gaat 'over tijd', bij een eerste zwangerschap zijn er dat zelfs heel veel. In eerste instantie is het niet zo erg om 'over tijd' te raken. De verloskundige of gynaecoloog kan snel genoeg bepalen of een vrouw fit genoeg is om de baby nog even door te dragen. Eventueel zal met een echo worden bekeken of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is waarin de baby zich kan bewegen. In sommige gevallen wordt een zwangere vrouw doorverwezen naar het ziekenhuis, daar staat ze dan een tijdje onder toezicht van de gynaecoloog. Die kan besluiten om een bevalling in te leiden of om andere maatregelen te treffen.

Naar het ziekenhuis

In sommige gevallen zal het niet meer mogelijk zijn om met week 41 thuis te bevallen. Hoewel er niets met de baby (en met de bevalling) aan de hand hoeft te zijn, neemt een 'over tijd' bevalling meer risico's met zich mee. De kwaliteit van de placenta kan bijvoorbeeld achteruit gaan, of de bloeddruk van een zwangere vrouw kan oplopen. Als het goed is zal een verloskundige in goed overleg met de zwangere vrouw een keuze maken. Eventueel kan een zwangere vrouw nog gestript worden om een thuisbevalling op te wekken, maar dit lukt lang niet altijd.

Moed houden

Over tijd raken kan voor zwangere vrouwen heel spannend zijn. Zij wachten immers al veertig weken op de komst van hun kindje! Toch is het raadzaam voor zwangere vrouwen die over tijd lopen om zo rustig en ontspannen mogelijk de bevalling af te wachten. Een kindje zal zich niet laten forceren te komen. De spanning kan veroorzaakt worden doordat de zwangere vrouw niet weet wat haar te wachten staat: zal ze nog thuis kunnen bevallen? Of in het ziekenhuis? En hoe zal de bevalling er uit zien?

De ontwikkeling van je baby

De baby is al helemaal volgroeid; alles zit erop en aan. Als zwangere vrouw hoef je echt niet bang te zijn dat je baby deze laatste weken nog flink zal groeien waardoor de bevalling zelfs misschien lastiger zal verlopen. In week 41 groeit de baby maar een klein beetje. En hoe lastig voor een zwangere vrouw ook: de baby laat zich nog niet dwingen om te komen.

Jij in week 41

Probeer geestelijk kalm te blijven. Natuurlijk ben je benieuwd naar je baby en weet je niet goed wat je te wachten staat als het gaat om de bevalling en de tijd erna. Toch zal het nu echt niet meer lang duren. Laat je 'niet gek maken' door allerlei verhalen van vrouwen die al bevallen zijn, of die komen met tips over weeën opwekken enzovoorts. Jouw kindje komt snel!
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerMet week 28 is een zwangere vrouw in het derde (en dus laatste) trimester van de zwangerschap aangekomen. Nu de laatste…
De ontwikkeling van je baby; 40 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 40 weken zwangerMet 40 weken is je baby helemaal voldragen. Veel zwangere vrouwen kunnen niet wachten tot ze hun kindje 'eindelijk' in h…
De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerIn week 31 van een zwangerschap weegt een baby ruim 1500 gram, en is zo'n 39 centimeter lang. De baby krijgt, doordat hi…
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…

De ontwikkeling van je baby: 42 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby: 42 weken zwangerWie in week 42 nog steeds met een dikke buik rondloopt, weet dat de bevalling zijn heel snel zal aandienen. Veel verlosk…
Kwaliteit van het sperma verbeterenKwaliteit van het sperma verbeterenWillen jullie samen proberen om een kindje te krijgen? Maar komt de zwangerschap niet zo snel tot stand als jullie gehoo…
Bronnen en referenties
  • www.babybytes.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.