De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwanger In week 31 van een zwangerschap weegt een baby ruim 1500 gram, en is zo'n 39 centimeter lang. De baby krijgt, doordat hij steeds groter wordt, minder bewegingsvrijheid. Hoewel sommige baby's al 'klaarliggen' voor de bevalling, zullen andere baby's de komende tijd nog goed kunnen draaien. Lees in dit artikel alles over de eenendertigste week van een zwangerschap.

Dikke buik

Dat de baby rond week 31 flink is gegroeid, is vaak goed te zien aan een zwangere vrouw. De buik van een zwangere vrouw zal de komende weken nog (flink) blijven groeien. Door al dat groeien heeft de baby minder ruimte in de buik om goed te bewegen. Daardoor nemen sommige baby's al hun 'definitieve positie' in; vaak met het hoofdje naar beneden. De positie wordt pas echt definitief als de baby gaat indalen. Indalen gebeurt vanaf een week of 34; maar dit gebeurt bij iedere zwangere vrouw anders. Soms zelfs pas tijdens de bevalling zelf. Zwangere vrouwen bij wie de vliezen breken en de baby nog niet is ingedaald, moeten zo snel mogelijk gaan liggen. Anders kan het gevaarlijk worden voor de baby. Het is dan verstandig om direct de verloskundige of het ziekenhuis te bellen (of te laten bellen). In week 31 weegt een baby ruim 1500 gram (gewicht kan enigszins afwijken) en is zo'n 39 centimeter lang.

Bevallen in het ziekenhuis

Iedere zwangere vrouw moet er rekening mee houden dat de geboorte van haar baby in het ziekenhuis kan plaatsvinden. Zelfs bevallingen die in eerste instantie thuis beginnen, eindigen soms in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat de baby in het vruchtwater gepoept heeft, of omdat de persweeën te lang duren. Dan is er ook nog de mogelijkheid dat een baby te vroeg of juist te laat geboren wordt. En vrouwen die een eerste keer in het ziekenhuis bevallen zijn, moeten vaak ook de tweede keer in het ziekenhuis bevallen. Sommige vrouwen zien er erg tegenop om te moeten bevallen in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat bevallen in het ziekenhuis ze erg onpersoonlijk lijkt. Maar het is goed om te beseffen dat een ziekenhuis alle zorg kan leveren die eventueel nodig kan zijn bij een bevalling.

Vermoeidheid

Rond week 31 kan de vermoeidheid van 'de eerste weken' weer terugkomen en kan een zwangere vrouw met vlagen 'opeens' weer erg moe zijn. Korte rustmomenten, zeker op het werk, zijn dan belangrijk. Soms kan het zelfs goed zijn om een middagslaapje te houden.

Jij in de eenendertigste week

Het kan een fijn gevoel geven om alvast een speciaal 'ziekenhuistasje' klaar te maken 'voor het geval dat'. Wie in het ziekenhuis gaat bevallen, heeft namelijk een aantal specifieke dingen nodig. Hier een lijstje met spullen die handig zouden kunnen zijn:
  • Slippers en/of sloffen
  • Warme sokken
  • Nachthemd(en)
  • Ondergoed (denk bijvoorbeeld aan een voedingsbeha)
  • Verzekeringspapieren/pasjes
  • Kleingeld (bijvoorbeeld om te parkeren)
  • Spulletjes voor de baby
  • Toiletartikelen

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
Zwanger, week 17 t/m 20Zwanger, week 17 t/m 20'Zwanger, week 17 t/m 20' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…

Ontijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte of partus immaturus: een geboorte tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte moet…
Kraamzuivering: bloeding na de bevallingKraamzuivering: bloeding na de bevallingKraamzuivering: bloedverlies na de bevalling, kraamzuivering of lochia is de eerst nog bloed bevattende en later wondvoc…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 31-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.