Baby van 6 weken oud

Baby van 6 weken oud De baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabbelachtige geluidjes te maken en de tong uit te steken. Je kan de ontwikkeling van de baby op diverse manieren stimuleren.

Geestelijke ontwikkeling van baby van 6 weken oud

In het eerste levensjaar van de baby verdubbelt het gewicht van de hersenen zich. Dit komt met name door de groei van het aantal hersencellen en de verbindingen tussen deze hersencellen. Deze verbindingen zijn van groot belang, omdat het kind zich door het vergroten van het aantal onderlinge verbindingen in mentaal opzicht ontwikkelt.

Een baby van 6 weken oud zal zijn hoofd naar je toe draaien wanneer je tegen hem praat, en kort lachen. Wanneer je tegen de baby praat kan hij brabbelachtige geluidjes maken. Je kunt je baby helpen door zijn aandacht op diverse manieren te trekken. Beweeg bijvoorbeeld je vingers of een voorwerp door het blikveld van de baby, zodat hij je met zijn ogen volgt. Houdt oogcontact wanneer je praat en praat af en toe expres meer richting het linker- of juist rechteroor, zodat de baby geluiden van diverse richtingen hoort komen.

Lichamelijke ontwikkeling van baby van 6 weken oud

Een kindje kan pas leren lopen wanneer het voldoende controle heeft over het hoofdje. Wanneer een baby vier weken oud is zal hij voor het eerst zijn hoofdje op proberen te tillen. De lichamelijke ontwikkeling van de baby vindt van boven naar beneden plaats. Je zult dus eerst voornamelijk bewegingen met de armen zien, die zich langzaam uitbreiden naar de benen en voeten.

Wanneer je de baby van 6 weken oud optilt, zul je merken dat hij zijn hoofdje zelf mee omhoog probeert te nemen. Wanneer je de baby met het gezichtje naar beneden gericht optilt, zul je zien dat hij zijn hoofdje enkele tijd in één lijn met zich lichaam kan houden. Om de lichamelijke ontwikkeling van de baby te stimuleren, kun je speeltjes ophangen binnen en net buiten het blikveld, zodat de baby zijn hoofdje richting de voorwerpen zal draaien. Wat betreft de tast zul je merken dat de baby van 6 weken de handjes niet meer strak gesloten houdt, maar de handjes meestal open houdt. Op het moment dat je een speeltje boven de baby's gezicht houdt, zal deze de handen in de richting van het speelgoed uitrekken.

Sociale ontwikkeling van baby van 6 weken oud

Vanaf de geboorte is de baby erg gericht op sociale contacten. Wanneer je tegen de baby praat, zul je zien dat deze op zijn eigen manier 'terug praat'. Zo kan de baby brabbelen, smakken met de mond of de tong uitsteken. Wanneer je op deze reacties ingaat, stimuleer je het maken van contact.

Probeer altijd in te gaan op de pogingen tot contact van de baby. Lach, knuffel en praat tegen hem en probeer de verschillende soorten huilen te leren herkennen. Heeft de baby honger? Verveelt de baby zich? Is hij bang?

Speelgoed voor de baby van 6 weken

De pasgeboren baby kan natuurlijk nog niet echt spelen zoals wij spelen meestal definiëren, maar de baby zal door te zien, horen en voelen de wereld willen verkennen. Je kan dit stimuleren door de baby speelgoed te geven. Je kan bijvoorbeeld een mobile voor de baby ophangen, welke je om de paar dagen vervangt door een andere mobile. Je kan de baby bijtringen geven om in te bijten en rammelaars die geluid maken zodra de baby ze aanraakt of er in knijpt. Wanneer je de baby speelgoed geeft, is het het beste om de materialen waarvan het speelgoed gemaakt is af te wisselen. Zorg voor een variatie in stoffen, zo leert de baby de tast beter ontwikkelen.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby's, wanneer welk speelgoed?Baby's, wanneer welk speelgoed?Als je baby aan het spelen is, ziet dit er altijd lief en schattig uit. Maar op welke leeftijd kan je de baby welk soort…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 38 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 38 weken zwangerVoor zwangere vrouwen breekt een spannende tijd aan; de uitgerekende datum komt in zicht! Hoewel de meeste baby's net vo…

Slaaptips voor uw kindSlaaptips voor uw kindHet moeilijk in slaap vallen bij een kind is een lastig probleem. Ze krijgen hierdoor onvoldoende slaap en kunnen niet p…
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.