Baby van 6 weken oud
De baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabbelachtige geluidjes te maken en de tong uit te steken. Je kan de ontwikkeling van de baby op diverse manieren stimuleren.
Geestelijke ontwikkeling van baby van 6 weken oud
In het eerste levensjaar van de baby verdubbelt het gewicht van de hersenen zich. Dit komt met name door de groei van het aantal hersencellen en de verbindingen tussen deze hersencellen. Deze verbindingen zijn van groot belang, omdat het kind zich door het vergroten van het aantal onderlinge verbindingen in mentaal opzicht ontwikkelt.
Een baby van 6 weken oud zal zijn hoofd naar je toe draaien wanneer je tegen hem praat, en kort lachen. Wanneer je tegen de baby praat kan hij brabbelachtige geluidjes maken. Je kunt je baby helpen door zijn aandacht op diverse manieren te trekken. Beweeg bijvoorbeeld je vingers of een voorwerp door het blikveld van de baby, zodat hij je met zijn ogen volgt. Houdt oogcontact wanneer je praat en praat af en toe expres meer richting het linker- of juist rechteroor, zodat de baby geluiden van diverse richtingen hoort komen.
Lichamelijke ontwikkeling van baby van 6 weken oud
Een kindje kan pas leren lopen wanneer het voldoende controle heeft over het hoofdje. Wanneer een baby vier weken oud is zal hij voor het eerst zijn
hoofdje op proberen te tillen. De lichamelijke ontwikkeling van de baby vindt van boven naar beneden plaats. Je zult dus eerst voornamelijk bewegingen met de armen zien, die zich langzaam uitbreiden naar de benen en voeten.
Wanneer je de baby van 6 weken oud optilt, zul je merken dat hij zijn hoofdje zelf mee omhoog probeert te nemen. Wanneer je de baby met het gezichtje naar beneden gericht optilt, zul je zien dat hij zijn hoofdje enkele tijd in één lijn met zich lichaam kan houden. Om de lichamelijke ontwikkeling van de baby te stimuleren, kun je speeltjes ophangen binnen en net buiten het blikveld, zodat de baby zijn hoofdje richting de voorwerpen zal draaien. Wat betreft de tast zul je merken dat de baby van 6 weken de handjes niet meer strak gesloten houdt, maar de handjes meestal open houdt. Op het moment dat je een speeltje boven de baby's gezicht houdt, zal deze de handen in de richting van het speelgoed uitrekken.
Sociale ontwikkeling van baby van 6 weken oud
Vanaf de geboorte is de
baby erg gericht op sociale contacten. Wanneer je tegen de baby praat, zul je zien dat deze op zijn eigen manier 'terug praat'. Zo kan de
baby brabbelen, smakken met de mond of de tong uitsteken. Wanneer je op deze reacties ingaat, stimuleer je het maken van contact.
Probeer altijd in te gaan op de pogingen tot contact van de baby. Lach, knuffel en praat tegen hem en probeer de verschillende soorten huilen te leren herkennen. Heeft de baby honger? Verveelt de baby zich? Is hij bang?
Speelgoed voor de baby van 6 weken
De pasgeboren baby kan natuurlijk nog niet echt spelen zoals wij spelen meestal definiëren, maar de baby zal door te zien, horen en voelen de wereld willen verkennen. Je kan dit stimuleren door de
baby speelgoed te geven. Je kan bijvoorbeeld een mobile voor de baby ophangen, welke je om de paar dagen vervangt door een andere mobile. Je kan de baby bijtringen geven om in te bijten en rammelaars die geluid maken zodra de baby ze aanraakt of er in knijpt. Wanneer je de baby speelgoed geeft, is het het beste om de materialen waarvan het speelgoed gemaakt is af te wisselen. Zorg voor een variatie in stoffen, zo leert de baby de tast beter ontwikkelen.