Jaloers gedrag bij de komst van een baby

Ouders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een baby. Hoewel jaloezie een normaal verschijnsel is tussen kinderen, kun je als ouder het acceptatie proces versnellen. Wat kun je het beste doen om jaloers gedrag van je kind te voorkomen c.q. aan te pakken?

Jaloers gedrag: veelvoorkomend fenomeen

Veel ouders maken zich zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een nieuw gezinslid. Dit zorgen is vaak terecht. Hoewel jaloezie een normaal verschijnsel is, vooral bij kinderen in deze situatie en van deze leeftijd (peuter, kleuter), kun je als ouder invloed uitoefenen op het acceptatie proces. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit proces soepeler verloopt? Hieronder een aantal tips over wat beter wel en niet te doen voor/na de komst van een baby.

Doen:

  • Bereid je kind voor op de komst van de baby. Er zijn verschillende kinderboeken verkrijgbaar die dit onderwerp op een laagdrempelige manier behandelen.

  • Betrek je kind bij de voorbereidingen. Betrek hem of haar bijvoorbeeld bij het kiezen van kleertjes of de inrichting van de babykamer.

  • Betrek de oudste ook bij de verzorging van de baby met simpele klusjes, zoals het aangeven van een billendoek of de shampoo.

  • Zorg ervoor dat je voor na de bevalling een klein cadeautje hebt die (zogenaamd) afkomstig is van de baby. Oudere kinderen, vooral peuters zijn hier bijzonder trots op. En maak er geen probleem van als dit cadeau ook meegaat naar het kinderdagverblijf of school.

  • Beide kinderen willen aandacht? Geef dan voorrang aan de oudste indien de situatie het toelaat. Want een peuter of kleuter kan het gevoel krijgen gepasseerd of uitgerangeerd te worden, terwijl een baby vaak best een paar tellen kan wachten.

  • Maak er geen probleem van als de oudste ineens uit een fles wil drinken of een luier om wil. Dit soort veranderingen in gedrag komt voor bij veel peuters en kleuters. Indien deze periode voor je gevoel toch erg lang duurt, kun je je zorgen altijd bespreekbaar maken bij het consultatiebureau.

Niet doen:

  • Vergelijkingen trekken tussen het oudste kind en de baby. Opmerkingen in de trant van "Neem een voorbeeld aan Noortje. Die doet niet lelijk tegen mama." zijn dus uit den boze.

  • Overdreven reageren op veranderend gedrag van de oudste; hem of haar afsnauwen; uit de buurt houden van de baby etc.

  • Bij de pakken neerzitten als je merkt dat de sfeer thuis erg lijdt onder de nieuwe situatie. Aarzel dan niet om contact te leggen met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Deze kan jou en je partner handvatten geven hoe om te gaan met jaloers gedrag.

Geduld en aandacht

In de beleving van een peuter of kleuter kan de komst van een broertje of een zusje bijzonder bedreigend zijn. Blijf dus vooral ook veel aandacht geven aan het oudste kind. Wellicht kun je onderling met je partner afspreken om de aandacht goed en verantwoord te blijven verdelen om jaloers gedrag tegen te gaan. Onthoud als ouder dat deze periode van korte duur is en probeer geduldig om te gaan met je kind. Schroom vooral niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij de wijkverpleegkundige, indien je het gevoel hebt dat de situatie verergert of uit de hand loopt.
© 2011 - 2025 Nurgul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie bij kinderenBijna elke kind zal jaloezie ervaren op een bepaald punt. Sommige kinderen zijn misschien jaloers op hun broers en zusse…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…
Help, mijn oudste kind is jaloers op de nieuwe baby!Help, mijn oudste kind is jaloers op de nieuwe baby!Sommige kinderen maken een moeilijke periode door wanneer er een nieuw broertje of zusje geboren wordt. Als ouders had j…

Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…
Nurgul (4 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.