De ontwikkeling van je baby; 38 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 38 weken zwanger Voor zwangere vrouwen breekt een spannende tijd aan; de uitgerekende datum komt in zicht! Hoewel de meeste baby's net voor of iets na de uitgerekende datum geboren worden; kan het zijn dat de baby (en de bevalling) zich 'aandient' in week 38. Lees in dit artikel alles over de achtendertigste week van een zwangerschap.

Voldragen baby

In week 38 kan een baby er helemaal klaar voor zijn om geboren te worden. Maar het kan ook goed zijn dat de baby nog prima zit 'waar ie zit', en nog even op zich laat wachten. In gewicht zal de baby de komende weken niet meer veel groeien, hooguit een gram of 400 (als de baby nog zo'n 3 weken blijft zitten). Toch kunnen die extra grammen de baby helpen om te leven buiten de baarmoeder; na de geboorte vallen baby's namelijk altijd iets af. In week 38 weegt de 'gemiddelde' baby zo'n 3200 gram en is ongeveer 48 centimeter lang. Er bestaat in week 38 echter niet meer zoiets als 'de gemiddelde baby'. Iedere baby is verschillend, en kan gezond zijn als het lichter of zwaarder is.

De laatste loodjes

Vrijwel alle zwangere vrouwen ervaren de laatste weken van een zwangerschap als zwaar of pittig. Lichamelijk gezien is niet alles meer mogelijk; lopen gaat minder makkelijk en allerlei andere kwalen kunnen een hoogzwangere vrouw minder mobiel maken. Daarbij zullen veel zwangere vrouw behoefte hebben aan rust. De laatste weken kunnen gebruikt worden voor de voorbereiding op de bevalling en geboorte. Het is belangrijk om lichamelijk (maar ook geestelijk) goed uitgerust te zijn. Sommige vrouwen vinden het erg lastig om te moeten 'wachten' op de bevalling. Zeker een eerste keer kan er veel spanning bij komen kijken. Een beetje afleiding kan helpen; op visite, een filmpje kijken of een boek lezen; het is allemaal mogelijk.

Babykleertjes

De meeste zwangere vrouwen hebben hun 'babyuitzet' al helemaal compleet, inclusief babykleertjes. De meest gangbare maat voor pasgeboren baby's is maat 50. De '50' staat voor het aantal centimeters die de baby lang is. Te vroeg geboren baby's passen misschien nog niet in maat 50, voor hen is er kleinere kleding te koop. Meestal vanaf de eerste of tweede maand van de geboorte past een baby in maat 56. Het eerste jaar na de bevalling wisselt een baby vrijwel voortdurend van kledingmaat. Zelfs zo, dat aan het einde van het jaar de meeste baby's in maat 68, 74 of zelfs 80 zullen passen. Na het eerste levensjaar verandert de kledingmaat niet meer zo snel.

Jij in de achtendertigste week

Waarschijnlijk ben je helemaal klaar voor de geboorte van je kindje. Veel vrouwen ervaren in de 'hoogzwangere' weken een soort berusting. Zorgen over pijn en zenuwen voor het 'onbekende' worden minder belangrijk. Het belangrijkste is dat je binnenkort een kindje in je armen zult houden. Misschien is het heel lastig om je een voorstelling te maken van je leven na de geboorte van je kindje. Zeker bij een eerste kindje is het lastig om een voorstelling van je 'nieuwe' leven te maken. Maar ook bij een tweede of volgende kindje zal er veel veranderen. Geef jezelf (en je kindje) na de bevalling de tijd en ruimte om aan de nieuwe situatie te wennen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…

Positiekleding aanschaffen, wat heb je nodig?Positiekleding aanschaffen, wat heb je nodig?Wanneer je zwanger bent, komt er een tijd dat je je eigen strakke spijkerbroek opeens niet meer past. Het is dan zaak om…
Het verschil tussen menstruatie- en innestelingsbloedHet verschil tussen menstruatie- en innestelingsbloedDe periode dat je probeert zwanger te raken, is ontzettend onzeker. De spanning stijgt naarmate het einde van je cyclus…
Bronnen en referenties
  • www.brabbels.com
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 30-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.