De ontwikkeling van je baby; 39 weken zwanger
Een spannende week breekt aan; de baby kan elk moment geboren worden. Toch is de kans best groot dat de baby nog even blijft zitten; veel baby's komen na de uitgerekende datum ter wereld. Zeker bij een eerste zwangerschap. In week 39 is de baby wel helemaal klaar om geboren te worden, en weegt gemiddeld tussen de 3 en 4 kilo. Lees in dit artikel alles over de 39e week van een zwangerschap.
Nog even volhouden
Als zwangere vrouw ben je misschien wel helemaal 'klaar' met je zwangerschap, en kun je niet wachten tot de baby geboren zal worden. De laatste loodjes kunnen zwaar aanvoelen, vooral het 'wachten op de baby' kan vervelend zijn. Veel zwangere vrouwen zijn aan het einde van de zwangerschap erg moe, zowel lichamelijk als geestelijk. Ondanks
vermoeidheid vinden de meeste vrouwen voldoende kracht in zichzelf om de bevalling goed te doorstaan. Na de bevalling, hoe zwaar ook, zijn veel vrouwen dan ook best 'trots' op de prestatie die ze hebben geleverd. Het is best belangrijk om de bevalling in zeker opzicht als positief te ervaren. Natuurlijk heeft een zwangere vrouw dit niet helemaal in de hand, maar ontspannen en overgave aan de omstandigheden helpen enorm tijdens de bevalling. De hersenen maken dan vanzelf het stofje endorfine aan, wat pijnstillend werkt. Niet alleen de zwangere vrouw is klaar voor de bevalling, ook de baby begint steeds minder ruimte te krijgen in de buik. Het wil naar 'buiten', en de hoeveelheid vruchtwater neemt af.
De bevalling
De (gezonde) spanning rond de naderende bevalling kan hoog oplopen. De meeste zwangere vrouwen proberen vooraf een voorstelling te maken van de bevalling. Dat is best lastig, want iedere vrouw ervaart een bevalling op haar eigen manier. Veel zwangere vrouwen worden tijdens hun bevalling goed ondersteund door hun partner of bijvoorbeeld een familielid. Deze ondersteuning kan erg belangrijk zijn, tijdens de bevalling, maar ook erna. Na de
bevalling kan het goed zijn om het verloop van de bevalling door te spreken met een dierbaar persoon; dit hoort bij de verwerking ervan. Hoewel een bevalling behoorlijk pijnlijk kan zijn, zijn veel vrouwen ook trots op de prestatie die zij hebben geleverd. Het kan nuttig zijn om foto's te maken tijdens de bevalling, of bijvoorbeeld video-opnames. Zeker wanneer een bevalling niet helemaal verloopt zoals gehoopt werd (bijvoorbeeld bij een keizersnede) kan ondersteunend materiaal helpen om de bevalling te verwerken.
Huisdieren
Huisdieren als een hond of kat geven vaak een bepaalde reactie op de geboorte van een kind. Sommige huisdieren zijn jaloers of afwijzend na de geboorte van een kind. Het komt ook voor dat huisdieren al tijdens de zwangerschap zich anders gaan gedragen; het haar kan uitvallen, of het huisdier heeft veel
behoefte aan aandacht. Na de bevalling passen de meeste dieren zich vrij snel aan aan de nieuwe situatie. Geef dieren even de tijd om te wennen aan het nieuwe gezinslid.
Jij in de negenendertigste week
Waarschijnlijk vind je het 'welletjes', en wil je niet veel langer wachten tot je baby geboren wordt. Het kan aardig rommelen in je buik (voorweeën), maar het kan ook nog helemaal rustig zijn. Het hoeft allemaal nog niet zoveel te betekenen. Een bevalling kan zich soms van het een op andere moment aandienen, maar ook kan de bevalling beginnen na veel voorweeën. Probeer je nog zo goed als het kan te ontspannen. Bedenk dat je het de komende tijd behoorlijk druk zult krijgen. Lees nog een boek, kijk nog een filmpje of ga koffiedrinken bij een goede vriendin.
Lees verder