Het verschil tussen menstruatie- en innestelingsbloed
De periode dat je probeert zwanger te raken, is ontzettend onzeker. De spanning stijgt naarmate het einde van je cyclus nadert. Wel of geen menstruatie? Ben ik zwanger? Als je dan een beetje bruinverlies ontdekt, weet je helemaal niet meer wat je moet denken. Ben ik ongesteld geworden of is het innestelingsbloed? Ook kun je je afvragen of je wel echt zwanger bent, omdat je geen innestelingsbloed ontdekt hebt. Al deze vragen komen aan de orde in dit artikel.
Wat is innestelingsbloed?
Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De eisprong vindt plaats ongeveer veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden. De eicel die vrijkomt, blijft maar een paar uur leven. Gelukkig is dat bij zaadcellen anders. Zij kunnen soms wel een week overleven en dat betekent een gemiddelde van zeven
vruchtbare dagen. De grootste kans op bevruchting is het moment van de eisprong tot een halve dag erna het grootst. Als de zaadcel zich in de eicel naar binnen dringt, is de bevruchting een feit. De bevruchte eicel bevindt zich dan nog in de eileider. De cel deelt zich op de eerste dag van de bevruchting in twee cellen. Na 30 uur worden dit er vier en steeds verdubbelen zich de cellen, zodat het vruchtje razendsnel groeit. Na ongeveer zes dagen na de bevruchting bestaat de bevruchte eicel al uit honderd cellen. Na vier dagen beweegt het zich door de eileider naar de baarmoeder en na vijf tot zeven dagen bereikt het de baarmoeder. Dan is het nog spannend, want de bevruchte eicel moet zich hier innestelen. Verloopt dit niet goed, dan sterft het af en volgt een normale menstruatie. Is de bevruchte eicel echter wel ingenesteld, dan komt er een dun vliesje over de cel en wordt de placenta gevormd. Op de dag dat je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden, dus ongeveer dag 29, is de bevruchte eicel volledig ingenesteld in de baarmoederwand. De baarmoedermond wordt afgesloten door de slijmprop en de spieren in de baarmoederwand worden zachter. Bij dit proces kan een bloedvaatje worden geraakt, wat tot gevolg heeft dat je een klein beetje bloed verliest. Het wordt door de bewegende baarmoedermond en –hals afgescheiden. Dit is het
innestelingsbloed. Deze bloeding kan verder geen kwaad.
Wat is het verschil tussen menstruatie- en innestelingsbloed?
Het is heel erg moeilijk het verschil te ontdekken tussen innestelings- en menstruatiebloed. Innesteling volgt doorgaans op ongeveer de vijfde dag na de bevruchting, dus bij een gemiddelde cyclus is dit het eind van de derde week van de cyclus. Je kunt het innestelingsbloed echter vaak ook ontdekken in de dagen dat je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. Het innestelingsbloed is oud bloed, dus
bruin van kleur, maar kan ook
rood zijn. Ook is het zo dat je de eerste dag van je menstruatie wat bruinverlies kan opmerken, maar dat je daadwerkelijke menstruatie een dag later pas doorbreekt. Als je
overtijd bent en je ontdekt wat bruinverlies, duidt dit ook niet altijd op innestelingsbloed. Stress of het slikken van hormonen kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie langer wegblijft en het lichte bruinverlies kan dan een voorbode zijn van een naderende menstruatie. Het kan ook gebeuren dat je het innestelingsbloed aanziet voor een menstruatie en je later toch zwanger blijkt te zijn. Het is tevens mogelijk dat innestelingsbloed met
pijn gepaard gaat. Dit laatste maakt het ook erg lastig het verschil te ontdekken. Van een menstruatiebloeding kan je immers ook flink last hebben.
Toch een paar verschillen:
- Innestelingsbloed is meestal bruin van kleur.
- Innestelingsbloed is geen grote hoeveelheid. Een grote hoeveelheid helderrood bloedverlies duidt meestal op een menstruatie.
- Je kunt ook letten op andere vroege zwangerschapsverschijnselen.
Ga vooral geen zwangerschapstest doen als je bruin- of roodverlies opmerkt. Er is altijd een kans dat je menstruatie toch doorbreekt en het is zonde geld te besteden aan een test die je voor niets doet. Al is de spanning uiteraard enorm groot. Wacht beter een paar dagen af.
Geen innestelingsbloed, kan ik toch zwanger zijn?
Het is zeker ook mogelijk dat je, ondanks het ontbreken van een innestelingsbloeding, toch zwanger bent. Innestelingsbloed kan ook pas optreden in de vijfde of zesde week van de zwangerschap. Schrik hier dan ook niet gelijk van. Bloedverlies in de prille zwangerschap, bijvoorbeeld bij zes tot negen weken, wordt heel vaak voor een innestelingsbloeding aangezien, maar dit heeft niets met de innesteling te maken. De innesteling heeft immers al plaatsgevonden. Meestal komt dat bloedverlies (als het niet om een miskraam gaat) door toegenomen doorbloeding van de baarmoeder en baarmoedermond als gevolg van hormonen, die daardoor wat kwetsbaarder worden en vrij gemakkelijk kunnen bloeden.
Is innestelingsbloed een voorteken van een miskraam?
Innestelingsbloed kan in principe geen kwaad en hoort bij het proces van de bevruchting en innesteling van een eicel. Bloedverlies bij een
miskraam is van een hele andere orde. Plotselinge bloedingen later in de zwangerschap hoeven echter niet per se een miskraam te betekenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ontsteking of de placenta die dichtbij de baarmoedermond ligt.
Neem bij aanhoudende bloedingen tijdens de zwangerschap altijd contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
Conclusie: het ontdekken van innestelingsbloed is vaak een kwestie van terugredeneren. Als je menstruatie niet doorbreekt en je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, dan weet je pas zeker dat je zwanger bent. Het beetje bloedverlies kan namelijk nog zo veel meer betekenen dan een innesteling en is erg moeilijk te herkennen. Als je later terugrekent, kun je vaak wel het kleine bloedverlies aanduiden als innestelingsbloed.
Lees verder
Reacties
Anna B., 28-10-2018
Hallo iedereen,
Sinds 1 september tot de 4de was ik de pil vergeten in te nemen de 5de tot de 8ste werd ik ongesteld 2 weken later werd ik de 29ste tot 2oktober ongesteld. Dit waren maar 24 dagen ertussen. Nou had ik 12 oktober seks gehad met mijn vriend zonder een voorbehoedsmiddel. Als ik mijn cyclus uitreken met die gemiste 4 pillen dan is mijn cyclus 28 dagen inplaats van 24. En was mijn ovulatie de 13de geweest. Afgelopen donderdag begon ik ineens te bloeden (hoeveelheid leek op mijn menstruatie dit zou dan 26 dagen cyclus zijn geweest) en het duurde tot vrijdag, gisteren had ik elke keer maar een druppeltje en avonds was het weer weg. Nou heb ik vanochtend een zwangerschapstest uitgevoerd en was de test Negatief. Kan het zijn dat er nog niet voldoende HCG hormoon is aangemaakt (zou ik over een tijdje nog een test uitvoeren of niet?), ik heb namelijk bepaalde symptomen die wel op een zwangerschap lijken o.a. ik zie aderen bij mijn borsten en heb een week last van mijn onderrug.
Reactie infoteur, 02-11-2018
Lastig te zeggen. Je zou voor de zekerheid over een paar dagen nog een test kunnen doen.
Anoniem, 07-12-2015
Ik ben nu een week overtijd. Heb om de dag een test gedaan allemaal licht positief. Die van vanochtend was duidelijker positief maar nog licht. Nu verlies ik bloed, donkerrood… wordt ik nu ongesteld of kan het toch wat anders zijn?
Reactie infoteur, 14-12-2015
Is het veel bloed? Maar niet helder van kleur?
Sterkte in de onzekerheid!
Vriendelijke groet, Nicolette
Karin, 02-02-2014
Ik ben mijn laatste menstruatie 2 weken ongesteld geweest. Dit is me nog nooit gebeurd. Nu (1,5 week voor mn menstruatie) weer bloedverlies. Ook buikkrampen en rugpijn. Ben al 1 jaar gestopt met de pil voor kinderwens. Enig idee wat dit is? Wordt er onzeker van.
Reactie infoteur, 26-02-2014
Excuses voor mijn late reactie.
Ik weet niet hoe het nu met je is, maar zou in jouw geval even je huisarts raadplegen.
Vriendelijke groet,
Nicolette