Betrouwbare zwangerschapstesten

Betrouwbare zwangerschapstesten Het kan een complete verrassing zijn die je wereld ineens doet stilstaan. Maar ook een moment waarnaar je al zo lang naar hebt uitgekeken: het testen van een eventuele zwangerschap. Denk je zwanger te zijn, dan kun je uiteraard je huisarts raadplegen. De meest voor de hand liggende manier is echter het doen van een zwangerschapstest. Betrouwbaar genoeg en zelf anoniem thuis uit te voeren. Dit artikel helpt je wegwijs door het grote aanbod van zulke thuistesten.

Wanneer kan ik testen?

Pijnlijke en gespannen borsten, misselijkheid, pijnlijke steken en menstruatieachtige krampen, diarree en een opgeblazen gevoel in je buik, veel slijm… Het zijn allemaal kenmerken van vroege zwangerschapssignalen. Of het kindje nu heel gewenst is, of de zwangerschap volkomen onverwacht, er kan een moment zijn dat je je vermoedens bevestigd wilt hebben. Je wilt testen! Toch is het belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je zelf kunt testen om teleurstellingen te voorkomen. De test moet namelijk wel betrouwbare informatie kunnen geven. De eerste vraag is daarbij: wat is de eerste dag van je laatste menstruatie? Dit is tevens de eerste dag van je menstruatiecyclus. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. De eisprong vindt plaats ongeveer veertien dagen voor die volgende menstruatie. Enkele dagen voor en na de eisprong liggen je vruchtbare dagen. Ben je in deze periode bevrucht, dan worden de volgende hormonen aangemaakt: HCG (Humaan Chorion Gonadotrofine) en progesteron. Een zwangerschapstest meet de HCG-waarde en test pas positief als er voldoende hormoon in je urine zit. Om deze reden kun je pas een zwangerschapstest gebruiken na je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) of hoogstens een paar dagen ervoor. Soms moet je dus best even geduld hebben. Probeer dan toch vol te houden. Iedere euro die je uitgeeft voor een te vroeg uitgevoerde test, is er een te veel.

Welke soort testen bestaan er?

Er is een algemene scheiding aan te brengen tussen het aanbod zwangerschapstesten die je zelf thuis kunt uitvoeren. Er bestaan strips, midstreams en cassette testen.

De strip test is de meest goedkope zwangerschapstest. Het bestaat uit een enkele dipstick die je in je urine houdt. Deze test wordt veel gebruikt door artsen, ziekenhuizen en zwangerschapsklinieken, vanwege de goedkope aanschaf en eenvoud in gebruik.

De midstream zwangerschaptest is de meest verkochte test en is de ‘luxere’ versie van de strip test. Het is op hetzelfde principe gebaseerd: een strookje testpapier zuigt de urine op en meet de hoeveelheid HCG. Je houdt de stick een aantal seconde in je urinestraal of in opgevangen urine. Er gaat meestal een dopje op de stick en het wachten begint. De meeste testen hebben twee vensters. Een ervan geeft een streepje als de test geslaagd is, in het andere venster is te lezen of je zwanger bent of niet. Testgemak zonder geknoei.

De cassette zwangerschapstest werkt met een reservoir waarin de urine moet worden opgevangen. Meestal zijn een paar druppels al voldoende. De test meet eveneens het hormoongehalte en toont in een venster de uitslag. Deze test is extra betrouwbaar omdat de juiste hoeveelheid urine automatisch wordt gedoseerd met de, meestal bijgeleverde, pipet.

Uiteraard is het ook mogelijk een zwangerschap aan te tonen door een bloedtest, maar deze wordt vaak alleen bij een huisarts uitgevoerd.

Welke merken zwangerschapstesten zijn er?

De meeste merken zijn hieronder op een rijtje gezet. Alle merken claimen bijna 100% betrouwbaar te zijn. Wanneer je zorgvuldig de bijsluiter leest en de instructies opvolgt, kun je inderdaad vertrouwen op een betrouwbare thuistest. Om ongemak en schaamte bij een plaatselijke drogist te voorkomen, kun je onderstaande testen gewoon via internet bestellen. Een nadeel hiervan kan zijn dat je er minstens een dag op moet wachten.

Merk Type Bijzonderheden
ClearbluePlusMidstreamtest. Een plus in het venster duidt op een zwangerschap, een min op geen zwangerschap.
ClearblueDigitalIn het digitale display verschijnt in woorden of je zwanger bent of niet.
ClearblueDigital met conceptie indicatorGeeft een dubbele bevestiging van het resultaat. De Smart Dual Sensor™ vertelt je niet alleen in woorden of je wel of niet zwanger bent, maar geeft bij een positief resultaat ook aan hoeveel weken je zwanger bent. Let wel op, het aantal weken wijst op de weken na de bevruchting. Hier mag je dus nog twee weken bij optellen voor het totaal aantal weken zwangerschap.
ClearblueMet van kleur veranderend uiteindeGeeft bepaalde ‘zekerheden’ zoals nauwkeurigheid, gevoeligheid en duidelijkheid.
PredictorZwangerschapstestOp basis van midstream principe.
PredictorEarlyVroege zwangerschapstest. Kan al uitgevoerd worden vanaf vier dagen voor de verwachte menstruatie.
123zwangerschapstestStrip en MidstreamLage prijs.
123zwangerschapstestUiterste gevoeligDeze test kun je al gebruiken 6 dagen voor de te verwachte menstruatie.
123zwangerschapstestCassetteExtra betrouwbaar omdat de juiste hoeveelheid urine automatisch wordt gedoseerd met de bijgeleverde pipet. Je kunt al testen vanaf 4 dagen voor de verwachte datum van je menstruatie.
ActavisZwangerschapstestMidstream: absorberende teststrip, controleventer, handvat. Bij een positieve uitslag verschijnen er twee streepjes in het venster: een controlelijn en tweede lijn bij zwangerschap.
BabiZwangerschapstestErg snel. Binnen 22 seconde is een zwangerschap vast te stellen. Door nieuwe innovatieve fabricage technieken is de test ook minder gevoelig voor urine met een wisselende zuurgraad waardoor de kans op een onjuiste testuitslag verder is verkleind. Verkrijgbaar in strip en midstream.
ClearviewEasy HCG ZwangerschapstestBij een zwangerschap zijn twee streepjes te zien.
Easy HomeZwangerschapstestMidstream principe.
HealthypharmZwangerschapstestMidstream principe.
IdylZwangerschapstestEigen merk DA. Midstream principe.
LeidapharmZwangerschapstestResultaat binnen 2-5 minuten.
KruidvatZwangerschapstest
Mat CareZwangerschapstest UltraUltra gevoelige test. Test tot 6 dagen eerder met een gevoeligheid van 10ml/lU.
MedihomeZwangerschapstestMidstream principe. Kan al 6 dagen voor de verwachte menstruatie een positief resultaat laten zien.
OTCMedical Thuistest ZwangerschapResultaat binnen 1 minuut. Werkt vanaf 25IU/ml hCG hormoon in urine.
PersonaTeststaafjesZeer eenvoudig, maar betrouwbaar.
SensitestDipstickEenvoudig, maar betrouwbaar. Je kunt al testen vanaf 4 dagen voor de verwachte datum van je menstruatie.
SensitestMidstreamJe kunt al testen vanaf 4 dagen voor de verwachte datum van je menstruatie. Als je zwanger bent, verschijnt er in het hartje op het display een streepje.
SensitestCassetteWerkt met opvangreservoir. Ook 4 dagen voor de verwachte datum van de menstruatie te gebruiken.
Test PointThuistest Digitale ZwangerschapstestMidstream principe
Test PointVroege ZwangerschapstestDeze zwangerschapstest kan 5-7 dagen gebruikt worden voor de verwachte menstruatie. Het meet een zwangerschap vanaf 12 mIU/ml HCG.
Test PointCassette zwangerschapstestTwee streepjes betekent een positief resultaat, 1 streepje een negatief resultaat.
TestjezelfZwangerschapstest MidstreamJe weet binnen 2 minuten of je zwanger bent, twee streepjes is positief resultaat.
TestjezelfCassetteCassette principe.
TobenobeZwangerschaptest DigitaalIn het digitale venster verschijnen de woorden met de testuitslag. `Pregnant` voor zwanger of `Not pregnant` voor niet zwanger.

Tot slot

  • Pas op met vroege zwangerschapstesten. Deze testen zijn wel betrouwbaar, maar de kans op een miskraam is nog groot. Na een positief testresultaat kan er nog van alles gebeuren in je lichaam waardoor er mogelijk geen zwangerschap tot stand komt.

  • Let ook op de tijd die genomen mag worden voor het aflezen van het venster. Meestal is een thuistest na ongeveer 20 minuten niet meer betrouwbaar. Vaak verschijnt er op den duur toch een tweede streepje, terwijl er van een zwangerschap geen sprake is. Dit wordt een ‘indrogingsstreepje’ genoemd en heeft al tot veel teleurstellingen geleid. Daarom is het altijd belangrijk goed de bijsluiter te lezen.

  • Omdat een zwangerschap meestal niet in een keer ‘raak’ is, worden zwangerschapstesten vaak verkocht in verpakkingen met meerdere testen. Op die manier kun je meerdere van dezelfde testen kopen, waarvan de prijs per test lager is dan wanneer je ze per stuk koopt.

  • Vooral bij een eerste zwangerschap ben je misschien geneigd om een duurdere zwangerschapstest te kopen, omdat deze naar je idee ook een betrouwbaarder resultaat geeft. Dit is onjuist. Als je op tijd test, kun je net zo goed een goedkope(re) test kopen. Het resultaat zal naar alle waarschijnlijkheid precies hetzelfde zijn.

Hoe vroeg de zwangerschapstest ook betrouwbaar resultaat kan geven, probeer toch te wachten tot de dag na je Niet Ongesteldheids Dag (NOD). De kans op een miskraam voor je NOD is nog erg groot. Een duurdere test kan extra informatie geven, zoals het aantal weken zwangerschap, maar een goedkope test is net zo betrouwbaar en het aantal weken wordt altijd nog door een deskundige vastgesteld m.b.v. een termijnecho. Tot slot misschien ten overvloede, maar lees voor het gebruik van de zwangerschapstest altijd eerst nauwkeurig de bijsluiter door.

Lees verder

© 2013 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten zwangerschapstestenVerschillende soorten zwangerschapstestenEr zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Zo zijn er verschillende merken, verschillende metho…
Goedkope zwangerschapstestGoedkope zwangerschapstestEen zwangerschapstest is niet altijd even goedkoop. Vooral voor wie veel gebruik maakt van een zwangerschapstest, kunnen…
Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?De digitale zwangerschapstest van Clearblue is een zwangerschapstest die niet met vage streepjes werkt, maar die je eenv…
ZwangerschapstestsZwangerschapstestsDe enige manier om erachter te komen of je zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Eigenlijk zijn de t…

Symptomen van zwangerschapZwangerschap komt soms als een verrassing, en soms gepland. De symptomen van zwangerschap verschillen daarbij soms van v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steid, Pixabay
  • www.clearblue.com/nl
  • www.predictor.nl
  • www.drogisterij.net
Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 17-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.