Goedkope zwangerschapstest

Goedkope zwangerschapstest Een zwangerschapstest is niet altijd even goedkoop. Vooral voor wie veel gebruik maakt van een zwangerschapstest, kunnen de kosten aardig oplopen. Er zijn veel alternatieven voor de duurdere merken. De betrouwbaarheid is vaak net zo goed.

Zwangerschap testen

Wanneer je een vermoeden hebt dat je zwanger bent, zijn er een aantal symptomen en kenmerken die dit vermoeden kunnen vergroten. Wanneer de menstruatie langer uitblijft, kan er een zwangerschapstest gedaan worden. Sommige vrouwen hebben een grote kinderwens en doen een zwangerschapstest op de eerste dag van de verwachte menstruatie, de NOD genoemd. (Niet OngesteldheidsDag).

Maandelijks testen kan aardig in de kosten gaan lopen. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, kan je op zoek gaan naar goedkopere zwangerschapstesten. Toch zijn veel vrouwen wat huiverig om deze goedkope testen te gebruiken. Ze twijfelen aan de betrouwbaarheid. Een aantal betrouwbare zwangerschapstesten op een rij:

Dipstick zwangerschapstest

De goedkoopste variant van de zwangerschapstesten is de dipstick. Dit is een zwangerschapstest die de meeste vrouwen niet kennen. In de winkels ligt namelijk alleen de cassettvorm. De dipstick is een los staafje zonder dat er iets omheen zit. Het ziet dan ook erg goedkoop uit. Hoewel veel vrouwen twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze testen, zijn ze erg gevoelig en betrouwbaar. Huisartsen maken vaak gebruik van de dipstick als zwangerschapstest.

Een nadeel van de dipstick is dat je deze niet kan bewaren. Aan de familie laten zien of inplakken in een album wordt onhygiënisch en lastig met een dipstick. Een optie is, om bij veelvuldig gebruik, de dipstick te gebruiken als zwangerschapstest. Wanneer deze positief uitvalt en je wilt hem toch laten zien aan familie of bewaren, test dan nogmaals met de cassettevorm.

Cassette zwangerschapstest

De meest gangbare vorm van een zwangerschapstest is de cassette. Deze bestaat uit de voorgenoemde dipstick met hieromheen een cassette, die ook een handvat bevat. De cassette werkt over het algemeen fijner en hygiënischer. De duurdere cassettes zijn zelfs gedigitaliseerd. Deze geven ook de zwangerschapsduur aan. Toch valt over de betrouwbaarheid van de vermelde zwangerschapsduur nog wel te twisten. Er wordt door de test gemeten hoeveel HCG zich in de urine bevindt. Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid HCG de eerste weken sterk toe. Maar de ene vrouw is de andere niet, en de hoeveelheid HCG kan per vrouw zeer sterk variëren.

Lijst van goedkope testen

Om de keuze makkelijker te maken, zetten we de meest verkochte zwangerschapstesten op een rijtje. De goedkoopste staan bovenaan, de duurste onderaan. De duurdere geven over het algemeen wat meer houvast, luxe en soms nog iets extra's. De goedkopere zijn vooral handig voor vrouwen die erg vaak gebruik maken van een zwangerschapstest. Let op, onderstaande prijzen zijn online verkoopprijzen. Soms is het niet mogelijk om losse testen te bestellen maar gaan ze per 3. Vaak is dit wel voordeliger, vooral bij de duurdere merken kan dit enorm schelen.

MerknaamPrijs per stukBijzonderheden
Mat Care dipstick 1.33Dipstick. Alleen vanaf 3 stuks te bestellen.
Mat Care casette 1.66Cassettevorm. Alleen vanaf 3 stuks te bestellen.
Sensitest dipstick 1.69Dipstick. Per 3 kosten ze 1.16 per stuk.
Mat Care midstream 2.49Minitest. Alleen vanaf 3 stuks te bestellen.
Sensitest Midstream hartje 2.99Vanaf 4 dagen vóór de verwachte menstruatie te gebruiken. Per 3 kosten ze 1.99 per stuk.
Mat Care Ultra 7.99Heel gevoelig. Vanaf 4 dagen vóór de verwachte menstruatie te gebruiken.
Predictor 8.99Cassette. Te koop bij drogist, supermarkt en online. Per 3 kosten ze 8.66 per stuk.
Clearblue digitaal 12.99Cassette. Geeft in woorden de uitslag aan. (zwanger of niet zwanger) Per 3 kosten ze 6.66 per stuk.
Clearblue DIGITAL conceptie-indicator 12.99Cassette. Geeft ook aan hoelang je zwanger bent.

Sommige zwangerschapstesten zijn zo gevoelig, dat deze al vier dagen voor de verwachte menstruatie testen. Of dit aan te raden is, is heel persoonlijk. De meeste miskramen komen heel vroeg in de zwangerschap voor, vaak nog voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. Toch kan vroeg testen een uitkomst zijn voor vrouwen die erg gespannen zijn en zekerheid willen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…
Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?De digitale zwangerschapstest van Clearblue is een zwangerschapstest die niet met vage streepjes werkt, maar die je eenv…
Betrouwbare zwangerschapstestenBetrouwbare zwangerschapstestenHet kan een complete verrassing zijn die je wereld ineens doet stilstaan. Maar ook een moment waarnaar je al zo lang naa…

Vruchtbaarheidsproblemen bij man en vrouwVruchtbaarheidsproblemen bij man en vrouwBijna 1 op de 6 tot 10 echtparen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Het is moeilijk te zeggen waar onvruchtbaarheid door ko…
Tips om sneller zwanger te wordenTips om sneller zwanger te wordenZwanger worden: cyclus, vrijen, anticonceptie, vruchtbaar slijm. De meeste stellen zijn binnen 6 tot 12 maanden zwanger.…
Bronnen en referenties
  • Sensitest.nl
  • Matcare.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.