Symptomen van zwangerschap
Zwangerschap komt soms als een verrassing, en soms gepland. De symptomen van zwangerschap verschillen daarbij soms van vrouw tot vrouw. Sommige symptomen zijn ook heel algemeen en komen bij veel zwangere vrouwen voor. Waar moet je op letten als je denkt dat je zwanger bent? En wat voor symptomen moet je je later in de zwangerschap op voorbereiden?
Begin van de zwangerschap
Het is belangrijk om te weten dat het mogelijk is om (pas) na een week na de bevruchting iets te merken van een zwangerschap. Het is daarnaast ook mogelijk dat je na de conceptie wekenlang niets merkt van het feit dat je zwanger bent. Zwangerschapssymptomen verschillen van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap.
Een eerste belangrijk teken van zwangerschap is een te late of gemiste menstruatie. Hiernaast kunnen hoofdpijn, gevoelige borsten, misselijkheid en lagere rugpijn opkomen als symptomen in de eerste weken van de zwangerschap. Mocht je seksueel actief zijn geweest en deze symptomen ervaren, dan is het belangrijk dat je een zwangerschapstest doet. De tekenen kunnen echter ook duiden op iets anders dan zwangerschap.
Mogelijke eerste symptomen van zwangerschap (en alternatieve verklaringen ervoor)
Een ander belangrijk eerste teken van zwangerschap kan het
innestelen van de embryo in de baarmoederwand zijn. Sommige vrouwen merken hier niets van, andere vrouwen kunnen circa 6 tot 12 dagen na de bevruchting merken dat ze wat last hebben van kramp in de schaamstreek. Het is belangrijk om te beseffen dat dit soort kramp ook een andere oorzaak kan hebben, zoals de menstruatie zelf, veranderingen in de pil, een infectie of pijn na de seks.
Een
verlate of gemiste menstruatie is voor veel vrouwen de belangrijkste reden om zichzelf te laten testen voor een mogelijke zwangerschap. Meestal is het namelijk zo dat je, wanneer je zwanger bent, je vervolgens niet menstrueert wanneer je het wel verwacht. Sommige vrouwen bloeden echter wel terwijl ze zwanger zijn, maar is dit wel minder heftig dan tijdens een reguliere menstruatie. Een andere uitleg voor te laat of niet menstrueren kunnen de volgende dingen zijn:
- Overmatige gewichtstoename of gewichtsverlies
- Vermoeidheid
- Hormonale problemen
- Spanning
- Stress
- Stoppen met de pil
- Ziekte of een infectie
- Het starten met borstvoeding geven
Opgezwollen borsten zijn vaak ook een symptoom van zwangerschap dat na de bevruchting binnen 1 tot 2 weken kan beginnen. Zo kun je veranderingen in je borsten opmerken, waarbij ze pijnlijk of gezwollen zijn of pijn doen bij aanraking. Echter kunnen ook een hormonale disbalans, de pil of naderende menstruatie (PMS) leiden tot pijnlijke of opgezwollen borsten.
Je
vermoeid voelen is een mogelijk symptoom van zwangerschap, die ook al in de eerste week na de bevruchting kan voorkomen. Echter is dit ook wellicht het meest verraderlijke symptoom, want vermoeidheid is iets dat zeer vaak voorkomt. Redenen voor vermoeidheid kunnen ook stress, uitputting, depressie of een ziekte (griep of verkoudheid) zijn. Zie vermoeidheid dus alleen als een mogelijk teken van zwangerschap als je ook één of meerdere van de andere symptomen lijkt te hebben.
Misselijkheid of ochtendmisselijkheid is een bekend symptoom dat vaak komt opdagen tussen 2 tot 8 weken na de bevruchting. Sommige vrouwen zullen elke dag tijdens de zwangerschap last hebben van (ochtend)misselijkheid, terwijl andere vrouwen er totaal geen last van zullen hebben. Hier is dus geen pijl op te trekken! Andere zaken die misselijkheid kunnen veroorzaken zijn voedselvergiftiging, stress of een verandering van pil.
Lagere rugpijn kan een symptoom zijn dat vroeg in de zwangerschap optreedt. Veel vrouwen ervaren tijdens een zwangerschap een doffe rugpijn. Ook
hoofdpijn komt vaak de hoek om kijken. Beide symptomen kunnen echter ook te verklaren zijn door een dreigende menstruatie (hormonale schommelingen), stress en geestelijke of lichamelijke inspanningen. Hoofdpijn kan daarnaast door een reeks aan andere zaken verklaard worden zoals uitdroging, te weinig cafeïne (bij veel koffie of frisdrank ineens stoppen), vermoeide ogen of nekpijn.
Vaak is het hiernaast zo dat veel vrouwen
veel vaker moeten plassen tijdens de zwangerschap. Dit komt echter pas voor vanaf 6 tot 8 weken na de bevruchting. Een urineweginfectie, diabetes of simpelweg teveel drinken kan dit echter ook verklaren. Naast vaker naar het toilet moeten is het ook zo dat veel vrouwen ineens
hunkeren naar bepaald eten, of juist een afkeer ontwikkelen richting bepaald voedsel. De bekendste verhalen hiervan zijn natuurlijk augurken en ijs (in combinatie, ja). Dit kan gedurende de gehele zwangerschap aanhouden. Ook is het hiernaast mogelijk dat je ineens een afkeer zal hebben van bepaald voedsel. Belangrijk om te beseffen is dat dit ook kan gebeuren doordat je veel stress ervaart, depressief bent of ziek aan het worden bent.
Neem een zwangerschapstest af bij twijfel
Ervaar je maar 1 of 2 van bovenstaande symptomen? Dan is de kans niet heel groot dat je zwanger bent. Mocht je je echter herkennen in meerdere symptomen, dan kan het wijs zijn om een zwangerschapstest af te nemen. Mocht je namelijk zwanger zijn, dan heeft dat gevolgen voor je eet- en leefpatroon. Ben je seksueel actief en gebruik je geen anticonceptie, wees je dan bewust van de mogelijke symptomen en ga naar een huisarts indien je twijfelt over een mogelijke zwangerschap.