Zwangerschapstests

Zwangerschapstests De enige manier om erachter te komen of je zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Eigenlijk zijn de testen die je kunt kopen bij de apotheek, drogist of supermarkt net zo betrouwbaar als die van de huisarts. Met een zekerheid van 99 procent kan zon test aantonen of je zwanger bent.

Het zwangerschapshormoon HCG

Een test meet of het zwangerschapshormoon HCG, Humaan Chorion Gonadotrofine, is aangemaakt. De aanwezigheid van HCG wordt in je urine gemeten. Deze aanmaak begint al voordat je menstruatie zou plaatsvinden. Er zijn heel veel verschillende soorten testen op de markt. Als je deze gebruikt, zoals voorgeschreven dan zijn ze betrouwbaar. Clearblue en Predictor zijn de meest bekende testen. Toch zijn er ook nog vele andere verkrijgbaar. Zo kan je er ook eentje aanschaffen van het huismerk van de drogist. Daarnaast kan je er ook eentje online bestellen.

Midstream

Je kunt testen of je zwanger bent met behulp van een midstream of cassette test. Een midstream test is een stick die je enkele seconden in je urinestraal kunt houden, ook kan je de stick in je opgevangen urine dompelen. Het testpapier van de stick zuigt het urine op. Meestal staan er op de stick twee vensters. In het ene venster kun je aflezen of je de test goed hebt gedaan, in het andere staat er of je zwanger bent.

Cassette

Een cassettetest werkt met pipetten. Hierbij vang je je urine op in een bakje of een zakje. Vervolgens zuig je dan met het pipet er wat urine uit en dit druppel je dan weer in de testcassette. Vaak zijn een paar druppeltjes al voldoende om aan te tonen of je wel of niet zwanger bent.

Negatieve uitslag

Ook al kan een test een negatieve uitslag geven, toch wil dit geen garantie bieden. Soms kan je toch gewoon zwanger zijn. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Zo kan je de test te vroeg hebben gedaan. Je lichaam heeft dan nog te weinig HCG. Het is het beste om een zwangerschapstest te doen nadat je een aantal dagen overtijd bent. Ook kan je te veel vocht hebben gedronken. Hierdoor is je urine niet geconcentreerd genoeg en kan er niet worden afgelezen of je lichaam HCG aanmaakt. Verder kan je urine niet vers genoeg zijn. Als je deze een tijdje laat staan en dan pas een test doet, dan klopt de uitslag vaak niet. Verder moet je er op letten dat je je urine opvangt in een schoon potje of pakje. Als het nog niet droog is of teveel schoonmaakmiddel bevat, dan kan dit van invloed zijn op de test.

Wanneer doe je een test?

Tegenwoordig zijn veel zwangerschapstesten heel erg gevoelig, zodat je al vanaf tien dagen na een bevruchting kan testen of je zwanger bent. Bij een normale cyclus is dit dan ongeveer vier dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Heb je een wat onregelmatige cyclus? Tel er dan wat meer dagen bij. Hierdoor heb je meer kans op een betrouwbaar resultaat. Ook kan het zijn dat de test een negatieve uitslag geeft, terwijl je toch het gevoel hebt dat je zwanger bent. Het is dan aan te raden om na een aantal dagen nog een keer te testen of je daadwerkelijk zwanger bent. Het is vaak ook niet meer nodig om te testen met ochtendurine. Toch doen heel veel vrouwen dit wel. De eerste urine is vaak wat geconcentreerder en bevat hierdoor meer van het hormoon HCG.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatieVroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatieMet een vroege zwangerschapstest kun je al vanaf vier tot vijf dagen voor je verwachte menstruatie testen of je zwanger…
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…

Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Reactie

Daisy, 27-02-2013
Hallo,

Een vraagje. Ik heb gisteren een test gedaan van het Kruidvat merk en vanmorgen ook. Beide gaf een positief resultaat. Ik denk zelf alleen dat ik teveel urine gebruikt heb, meer dan vier druppels. Heeft dit invloed op de test? Want volgens mij is het als je dat HCG in je lichaam hebt, dan kan het toch niet anders dan positief zijn? Dankjewel alvast, groetjes Reactie infoteur, 03-03-2013
Beste Daisy,

het aantal druppels urine dat je voor een test moet gebruiken is een indicatie. Er wordt (gelukkig) niet van je verwacht dat je met een pipetje echt precies 4 druppels op het teststaafje laat vallen. Als de test positief is, tot twee keer toe, dan mag je er vanuit gaan dat het ook inderdaad positief is. Denk je toch echt dat je iets niet helemaal goed hebt gedaan, dan kun je altijd naar de huisarts om zekerheid te krijgen.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.