Borstvoeding of de fles?
Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er zijn er ook die weer gaan voor flesvoeding. Hier lees je meer over de voor- en nadelen van zowel borstvoeding als voeding met de fles.
Borstvoeding
Borstvoeding is eigenlijk de beste voeding voor je kindje. Dit komt, omdat moedermelk de natuurlijke voedingsbron voor baby’s is. Het heeft een unieke samenstelling, is licht verteerbaar en bevat alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft. Zo bestaat de melk onder meer uit cellen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziektes, virussen en bacteriën. Daarnaast is het precies op je baby afgesteld. Zo heeft het de juiste temperatuur, verhouding en is het vers. De meeste moeders starten na de bevalling dan ook met het geven van borstvoeding.
Afkolven
Als je borstvoeding geeft en je moet, zonder je baby, de deur uit, dan kan je de moedermelk afgekolfd worden en in een flesje worden gegeven. Zo kan iemand anders je baby voeden met jouw melk. Dit is een natuurlijke oplossing om je baby toch te voeden. Deze methode wordt wel vaak afgeraden als je kindje jonger is dan zes weken.
Voor- en nadelen borstvoeding
Aan het geven van borstvoeding zijn vele voordelen verbonden. Zo wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën verkleind. Een ander voordeel is, dat het gratis is en bovendien is het altijd op de juiste temperatuur. Daarnaast schijnt het de kans op wiegendood te verkleinen. Verder is borstvoeding gevarieerd en smaakt het elke dag anders. Dit is ook fijn voor je kindje en het leert zo de verschillende smaken kennen. Bovendien is het de makkelijkste manier van voeden. Een nadeel van borstvoeding kan zijn dat je meer tijd in de voeding moet investeren en dat je niet goed kan zien hoeveel je kindje nu werkelijk drinkt.
Flesvoeding
Sommige vrouwen kiezen ervoor om flesvoeding te geven. Dit kan zijn, omdat ze het prettiger vinden. Ook kan het zijn dat ze om gezondheidsredenen geen borstvoeding kunnen geven. Zo zijn er vrouwen die heel veel last hebben van tepelkloven, blaren en bloedende tepels. Verder kunnen de melkgangen verstopt zijn. Ook kan de bevalling erg zwaar zijn geweest, zodat het geven van borstvoeding wordt bemoeilijkt. Daarnaast kunnen sommige baby’s last hebben van hun mond, waardoor ze niet goed kunnen drinken. Ook dan is het beter om flesvoeding te geven. De flesvoeding is zoveel mogelijk afgestemd op moedermelk. Er is speciale voeding verkrijgbaar voor baby’s van verschillende leeftijden of met allergieën.
Voor- en nadelen flesvoeding
Er hangen voor- en nadelen aan het geven van flesvoeding. Zo kan iemand anders ook de voeding geven. Je hoeft dit als moeder dus niet alleen te doen. Daarnaast is het erg makkelijk als je weer gaat werken. Toch kleven er aan flesvoeding ook veel nadelen. Zo kan het bestaan uit allergenen, zoals koemelk. Verder zijn er geen antistoffen in de voeding aanwezig. Hierdoor is de kans op allergieën iets groter. Daarnaast is deze melk niet speciaal afgestemd op je kindje. Dit is bij moedermelk wel het geval. Ook kan je kind sneller last hebben van verstopping. Als je eerst borstvoeding hebt gegeven en daarna overgaat op flesvoeding, dan is dit ook vaak echt het einde van het geven van moedermelk. Je lichaam past zich namelijk aan op het drinkgedrag van je kindje. Als je deze dus niet meer voedt met moedermelk, dan wordt het ook niet meer aangemaakt.