Borstvoeding of de fles?

Borstvoeding of de fles? Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er zijn er ook die weer gaan voor flesvoeding. Hier lees je meer over de voor- en nadelen van zowel borstvoeding als voeding met de fles.

Borstvoeding

Borstvoeding is eigenlijk de beste voeding voor je kindje. Dit komt, omdat moedermelk de natuurlijke voedingsbron voor baby’s is. Het heeft een unieke samenstelling, is licht verteerbaar en bevat alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft. Zo bestaat de melk onder meer uit cellen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziektes, virussen en bacteriën. Daarnaast is het precies op je baby afgesteld. Zo heeft het de juiste temperatuur, verhouding en is het vers. De meeste moeders starten na de bevalling dan ook met het geven van borstvoeding.

Afkolven

Als je borstvoeding geeft en je moet, zonder je baby, de deur uit, dan kan je de moedermelk afgekolfd worden en in een flesje worden gegeven. Zo kan iemand anders je baby voeden met jouw melk. Dit is een natuurlijke oplossing om je baby toch te voeden. Deze methode wordt wel vaak afgeraden als je kindje jonger is dan zes weken.

Voor- en nadelen borstvoeding

Aan het geven van borstvoeding zijn vele voordelen verbonden. Zo wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën verkleind. Een ander voordeel is, dat het gratis is en bovendien is het altijd op de juiste temperatuur. Daarnaast schijnt het de kans op wiegendood te verkleinen. Verder is borstvoeding gevarieerd en smaakt het elke dag anders. Dit is ook fijn voor je kindje en het leert zo de verschillende smaken kennen. Bovendien is het de makkelijkste manier van voeden. Een nadeel van borstvoeding kan zijn dat je meer tijd in de voeding moet investeren en dat je niet goed kan zien hoeveel je kindje nu werkelijk drinkt.

Flesvoeding

Sommige vrouwen kiezen ervoor om flesvoeding te geven. Dit kan zijn, omdat ze het prettiger vinden. Ook kan het zijn dat ze om gezondheidsredenen geen borstvoeding kunnen geven. Zo zijn er vrouwen die heel veel last hebben van tepelkloven, blaren en bloedende tepels. Verder kunnen de melkgangen verstopt zijn. Ook kan de bevalling erg zwaar zijn geweest, zodat het geven van borstvoeding wordt bemoeilijkt. Daarnaast kunnen sommige baby’s last hebben van hun mond, waardoor ze niet goed kunnen drinken. Ook dan is het beter om flesvoeding te geven. De flesvoeding is zoveel mogelijk afgestemd op moedermelk. Er is speciale voeding verkrijgbaar voor baby’s van verschillende leeftijden of met allergieën.

Voor- en nadelen flesvoeding

Er hangen voor- en nadelen aan het geven van flesvoeding. Zo kan iemand anders ook de voeding geven. Je hoeft dit als moeder dus niet alleen te doen. Daarnaast is het erg makkelijk als je weer gaat werken. Toch kleven er aan flesvoeding ook veel nadelen. Zo kan het bestaan uit allergenen, zoals koemelk. Verder zijn er geen antistoffen in de voeding aanwezig. Hierdoor is de kans op allergieën iets groter. Daarnaast is deze melk niet speciaal afgestemd op je kindje. Dit is bij moedermelk wel het geval. Ook kan je kind sneller last hebben van verstopping. Als je eerst borstvoeding hebt gegeven en daarna overgaat op flesvoeding, dan is dit ook vaak echt het einde van het geven van moedermelk. Je lichaam past zich namelijk aan op het drinkgedrag van je kindje. Als je deze dus niet meer voedt met moedermelk, dan wordt het ook niet meer aangemaakt.

Lees verder

© 2012 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingFlesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingHet kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmati…
De beste voeding voor je babyDe beste voeding voor je babyWanneer je een baby verwacht, zul je er al over nadenken hoe je het kindje na de geboorte zal gaan voeden. Je kunt de ke…
Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voedin…
Alles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingAlles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingTijdens je zwangerschap denk je er al over na of je borstvoeding wil gaan geven aan je baby of dat je toch de voorkeur g…

ZwangerschapstestsZwangerschapstestsDe enige manier om erachter te komen of je zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Eigenlijk zijn de t…
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…

Reageer op het artikel "Borstvoeding of de fles?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Special: Zwangerschap
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!