Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?

Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby? Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voeding. Er is voeding van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van babyvoeding en er wordt voeding aangeboden door winkelketens zoals bijvoorbeeld Hema en Etos. De kosten van de voeding kunnen enorm variëren. Door te kiezen voor een huismerk kan aanzienlijk worden bespaard. Kan dit eigenlijk kwaad? Is de goedkopere flesvoeding net zo goed als de duurdere merken? In dit artikel een uitleg over de kwaliteit van de verschillende merken flesvoeding.

Inhoud


Wat is flesvoeding?

Met flesvoeding wordt in feite kunstmatige babyvoeding bedoeld. Het is poeder dat door het toevoegen van (warm) water een melkachtige vloeistof wordt. Het poeder is meestal samengesteld uit koemelk waaraan diverse vitamines en mineralen zijn toegevoegd. De flesvoeding wordt zoals de naam al aangeeft met een fles aan de baby gegeven. Op de fles is een zogenaamde zuigspeen gezet die het zuigen aan de borst nabootst.

Dure en goedkope merken flesvoeding

Wie babyvoeding gaat kopen komt er al snel achter dat er enorm veel soorten en merken flesvoeding zijn. Uiteraard heb je te maken met het feit dat voor elke leeftijd er weer een andere soort flesvoeding nodig is, de flesvoeding voor een baby van 1 maand oud is namelijk anders van samenstelling dan de flesvoeding. Een ander verschil tussen de flesvoedingen zit in de prijs. Het valt al snel op dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de verschillende merken flesvoeding. Pakken met flesvoeding van bijvoorbeeld Nutricia (Nutrilon), Nestlé of Friso kosten al snel enkele euro's meer dan pakken flesvoeding van bijvoorbeeld het eigen merk van Jumbo, Hema, Albert Heijn of de Etos. Maar wat zegt deze prijs nou werkelijk? Wat zijn behalve de prijs andere verschillen?

Kwaliteit

Voor iedereen die twijfelt; zowel de dure flesvoeding als de goedkope flesvoeding is van een goede kwaliteit. Flesvoeding die in Nederland wordt verkocht voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Wie eens nauwlettend de samenstellingen vergelijkt ziet dat er niet gek veel verschillen zijn tussen de verschillende merken. Het is in de praktijk wel zo dat de duurdere merken wat vooroplopen qua nieuwe ontwikkelingen. Vanwege de research die daaraan voorafgaat zijn de duurdere merken genoodzaakt een hogere prijs te vragen. Vaak is de verpakking ook wat degelijker, de verpakkingen van de duurdere merken zien er wat mooier en steviger uit. Tenslotte betaal je in de Westerse wereld altijd meer voor een A-merk dan voor een huismerk, dit vanwege 'de bekende naam'. De A-merken zijn vaak ook meer geld kwijt aan reclame etc., wat uiteraard terugverdiend moet worden.

Welke melk kiezen?

Het maakt dus feitelijk weinig uit welk merk flesvoeding wordt gekozen. Door te kiezen voor de goedkopere merken komt je baby niks te kort. Door te kiezen voor de goedkopere merken bespaar je uiteraard wel veel geld!
Maar wat wellicht nog wel het belangrijkste is bij de keuze voor een merk flesvoeding is hoe je baby reageert op de verschillende merken flesvoeding. Elke baby is anders en kan dus anders reageren op de (kleine) verschillen in samenstelling van de flesvoeding van de verschillende merken. Koop dus altijd flesvoeding die je baby goed verdraagt. Wanneer er verschillende merken zijn die je baby goed verdraagt kan er alsnog naar de prijs worden gekeken.

Flesvoeding versus borstvoeding

Vooropgesteld staat dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF het geven van borstvoeding wordt geadviseerd boven flesvoeding. Er zitten zowel voor het kind en de moeder meer voordelen aan borstvoeding dan aan flesvoeding. In de praktijk wil of kan niet elke vrouw borstvoeding geven. Dit kan vanwege praktische redenen zijn zoals werk of vanwege een onvoldoende produktie van moedermelk.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingFlesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingHet kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmati…
Babyrecepten: de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mndBabyrecepten: de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mndDoor de juiste voeding te kiezen voor je baby help je hem bij zijn groei en ontwikkeling. Door hem lekker en voedzaam et…
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Flesvoeding bij baby'sFlesvoeding bij baby'sMoedermelk blijft de beste voeding voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een goed alternatief als het om wat voor red…

De geneeskracht van basilicumDe geneeskracht van basilicumBasilicum is een plantje met een heerlijk aroma. Het is een aangenaam kruid in vele gerechten. Weinigen weten dat je er…
Tekort aan vitamine B complex geeft concentratieproblemenTekort aan vitamine B complex geeft concentratieproblemenConcentratieproblemen zijn vaak een gevolg van een tekort aan vitamine B. Een gevarieerd eetpatroon levert een gezonde c…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 06-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.