Tekort aan vitamine B complex geeft concentratieproblemen

Tekort aan vitamine B complex geeft concentratieproblemen Concentratieproblemen zijn vaak een gevolg van een tekort aan vitamine B. Een gevarieerd eetpatroon levert een gezonde combinatie van voedingsmiddelen op. Vooral mensen met een dieet zonder bepaalde graanproducten, zoals een glutenvrij dieet (coeliakie) hebben echter vaak een tekort aan vitamine B12. Ook ouderen, mensen met veel stress en mensen met een veganistisch dieet kan men een tekort aan deze vitamines opbouwen. U merkt dat niet meteen, maar na verloop van tijd zit u dan niet lekker meer in uw vel. Concentreren wordt moeilijker. Vooral als dat langere tijd van u gevraagd wordt, zoals bij colleges, een thuisstudie, een voordracht, preek of bijvoorbeeld het volgen van het nieuws.

Welke voedingsmiddelen zijn leverancier van vitamine B complex?

Dat zijn er erg veel, want de verschillende vitamine B soorten zitten vaak ook in verschillende voedingsmiddelen. Weliswaar in meestal kleine hoeveelheden, maar noodzakelijk voor het functioneren binnen ons lichaam. Ze zitten voornamelijk in dierproducten, noten en graanproducten.

Vegetariërs en veganisten

Zo zit vitamine B12 alleen in dierlijke voedingsmiddelen, waardoor vooral veganisten, maar ook vegetariërs, die weinig eieren, kaas en melk tot zich nemen, ondanks dat vaak toch een tekort opbouwen. Noten zouden een deel van dat tekort kunnen terugdringen, maar meestal eet men er niet genoeg van, zodat er toch een bepaald tekort blijft.

Wie geen tarwebrood mag eten moet meestal een supplement voor vitamine B nemen

Vitamine B1, B3, B6 en B11 komen in bruin brood voor, dus coeliakie patiënten die geen tarwe, haver, rogge en gerst mogen eten, hebben naast hun dieet dan ook vaak vitamine B als supplement nodig.

Wat vitamine B het lichaam geeft

Er zijn ongeveer 13 verschillende vitamine B soorten die allemaal met een nummer te onderscheiden zijn zoals vitamine B6, B11, B12, enzovoort. Deze vitamines helpen de stofwisseling om de voeding om te zetten in energie. Ook het zenuwstelsel wordt gesteund door de familie B leden. Daarnaast is vitamine B ook nodig bij de aanmaak en het onderhoud van haren, nagels en een gezonde huid.

Mankementen door een tekort aan vitamine B

Het is dan ook te begrijpen dat een tekort zorgt voor een complex aantal mankementen, waardoor iemand niet direct aan een vitamine B tekort zou denken. Zo kunt u door een tekort aan vitamine B bijvoorbeeld moe worden, spiertrillingen, spierkramp, concentratie en geheugenproblemen krijgen.

Haaruitval en andere gezondheidsproblemen

Sommigen mensen krijgen door een tekort aan bepaalde vitamine B soorten haaruitval, ribbelige nagels of een droge huid. Ook concentratieproblemen kunnen door een tekort veroorzaakt worden.

Kinderen met concentratieproblemen lijden soms aan een tekort aan vitamine B

Zo hebben bijvoorbeeld kinderen die een glutenvrij dieet hebben (geen tarwe, haver, rogge en gerst mogen eten) vaak een tekort aan vitamine B, omdat dit juist in de granen zit. Vaak kunnen deze kinderen zich dan ook moeilijk concentreren op school en zij kunnen zich ook niet lang bezig houden met een bepaald soort speelgoed, tekenen, kleuren, enzovoort. Ze zijn het snel beu en willen dan weer iets anders aanpakken.

Een voedingssupplement kan dan helpen

Deze kinderen zijn vaak goed te helpen met een voedingssupplement als vitamine B. Hun schoolresultaten gaan daar dan op vooruit. Ze halen betere cijfers, waardoor ook hun zelfvertrouwen en hun zelfwaardering met sprongen vooruit gaat.

De taak van de lever

Uw lever is een heel belangrijk orgaan dat onder anderen ook de vitamine B opslaat en deze naar behoefte van het lichaam vrijgeeft. Wanneer er echter door uw lichaam een lange tijd meer gevraagd wordt dan er nieuw wordt opgeslagen, ontstaat er een tekort en kan ook de lever zijn werk niet meer doen.

Wie heeft extra vitamines B nodig?

Normale voeding onder normale omstandigheden bevat meestal genoeg vitamine B van alle soorten. Wanneer u echter langere tijd veel stress hebt, veel zorgen en/of zwaar werk moet leveren verbruikt u veel van deze vitamine B voorraad in uw lever. De lever raakt “leeg” en heeft dan ook niet meer de mogelijkheid om bij problemen wat extra aan de voeding mee te geven.

Langere tijd vitamine B nemen

Het is verstandig om dan een tijd lang vitamine B complex te nemen. Vooral de versie waar de minste toegevoegde hulpstoffen in zitten. Biergisttabletten zijn vaak al voldoende. Een tekort is niet in een week tijd op te heffen. Vaak heeft het een week of zes nodig om alles weer op peil te hebben.

Concentratieproblemen en een minder goed geheugen

Mensen met een coeliakie dieet merken vaak al na een paar weken dat “hun hoofd beter werkt”. Ze kunnen de problemen van de dag beter aan, krijgen structuur in hun denken en merken dat ze beter dingen kunnen onthouden. Een tekort maakt het hoofd warrig en werkt ook besluiteloosheid en soms zelfs depressiviteit in de hand.

Boven de vijftig is er vaak een tekort aan vitamine B complex

Het is een bekend feit dat mensen boven de vijftig minder uit de voeding opnemen dan jongere mensen. Niet alleen de huid gaat immers achteruit, ook de organen. Het is dan goed om af en toe eens stil te staan bij een eventuele aanvulling van de voeding met voedingssupplementen, waardoor bepaalde mankementen genezen kunnen worden.

Ook bij virus infecties als gordelroos is er vaak een tekort aan vitamine B

Gordelroos treedt vaak op bij mensen boven de 50 jaar die een verminderde weerstand en/of veel stress hebben. Gordelroos kan erg pijnlijk en lastig zijn en het vocht uit de blaasjes is heel besmettelijk en gevaarlijk voor pasgeboren baby's, kleine kinderen en ouderen. Daarnaast kunnen er ook langdurende bijwerkingen aan te pas komen, zoals zenuwpijnen.

Zorgen voor een goede weerstand

Het is dan ook goed om rond het vijftigste jaar de weerstand te verhogen. Vitamine B kan daarbij helpen. Een overdosis vitamine B is geen probleem, alleen bij vitamine B5 en B6 kan bij een overdosis diarree (vitamine B5) of problemen aan de zenuwen (vitamine B6) voorkomen. De andere B vitamines kunnen zonder probleem ingenomen worden.

Eventueel laten testen door bloedonderzoek

Wie zich herkent in bovenstaande problemen, maar het niet aandurft om zelf vitamine B te gaan gebruiken, kan zich altijd laten testen op een tekort. Soms is immers met een kleine aanpassing een groot probleem op te lossen. Ook waar het de gezondheid betreft.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B6 (Pyridoxine)Vitamine B6 (Pyridoxine)Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor het lichaam. De chemische aanduiding voor vitamine B6 is pyridoxine. Vitami…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
De B-vitaminen en de symptomen bij vitamine B-tekortenDe B-vitaminen en de symptomen bij vitamine B-tekortenVitaminen zijn voor velen het symbool van gezonde voeding. De vitaminen van de B-groep treden op als biologische katalys…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…

Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voedin…
10 tips voor witte tanden op natuurlijke wijze10 tips voor witte tanden op natuurlijke wijzeDurf je nog te lachen? Of wil je eerst zorgen dat je tanden wit zijn. Heb enig geduld. Sommige methoden hebben na 4 of 5…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.