Vitamine B6 (Pyridoxine)

Vitamine B6 (Pyridoxine) Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor het lichaam. De chemische aanduiding voor vitamine B6 is pyridoxine. Vitamine B6 is belangrijk voor het zenuwstelsel, de spierfuncties en het verwerken van de vetten in het lichaam.

Vitamine B6

Vitamine B6, ook wel pyridoxine heeft een belangrijke functie in ons dagelijks bestaan. Het is een vitamine die zorgt voor veel functies in het lichaam en is daarom onmisbaar. Vitamine B6 is belangrijk voor onder andere de vorming van rode bloedlichaampjes, het centrale zenuwstelsel, verwerking van vetten en eiwitten en de huid. Het grootste probleem van vitamine B6 is dat het door verwarming verloren gaat en dus bij het koken uit het eten gaat. Belangrijk is dus om etenswaar te nemen dat niet gekookt is en nog rijk is aan vitamine B6.

Tekort vitamine B6

Een tekort aan vitamine B6 kan verschillende symptomen tot uiting brengen. Let wel op dat tekorten van andere vitamines ook deze symptomen kunnen laten zien. Om te zien of je echt een tekort aan vitamine B6 hebt, kun je een test laten doen door een Levend Bloed Analyse. Dan kijkt men naar de kwalitatieve aspecten van het bloed en kan worden gekeken of er een vitamine B6 tekort bestaat.

Een belangrijk symptoom van een tekort is een verminderde weerstand en dat zorgt ervoor dat je sneller ziek wordt. Ook vermoeidheid kan een oorzaak zijn van een tekort, meestal ontstaat de vermoeidheid door het moe zijn, maar steeds maar niet in slaap kunnen vallen. Vitamine B6 zorgt ook voor huid en geeft bij een tekort huidproblemen. Deze problemen kunnen ontstaan bij de hoofdhuid door roos, gebarsten lippen, blaasjes in de mond of op de tong. Bij sommige mensen leidt het tot jeuk bij de geslachtsorganen en problemen met of bij de ontlasting. Ook kunnen nierstenen ontstaan door een tekort aan vitamine B6.

Wie hebben behoefte aan vitamine B6?

Vitamine B6 zorgt voor een opname van eiwitten en vetten in het lichaam. Personen die eiwitrijk voedsel eten hebben dus veel belang bij extra vitamine B6. Voorbeelden zijn sporters die grote prestaties moeten leveren. Ook voor mensen met gewrichtsklachten kan vitamine B6 een goede oplossing zijn en kan de klachten verminderen. Daarnaast natuurlijk hebben mensen met een tekort aan vitamine B6 dit vitamine hard nodig.

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 is dus het meeste te vinden in ongekookte producten. Met name de volkoren varianten zijn goed van:
  • Brood
  • Bruine rijst
  • Volkoren pasta
  • Peulvruchten
  • Diverse noten
  • Maïs
Daarnaast bevindt vitamine B6 zich met een redelijke hoeveelheid in het volgende fruit:
  • Bananen
  • Peren

Welke voedingsupplementen voor extra B6?

In de drogisterijen zijn veel potjes te vinden met allerlei voedingsupplementen, waaronder een vitamine B complex. Helaas bevatten deze meestal weinig vitamine B6, omdat het een redelijk duur supplement is. Waar je op moet letten bij de inhoud van een vitaminen complex is dat er ongeveer even veel vitamine B1, B2 en B6 in zit. Aan te raden is daarom ook om niet alleen een B6 vitamine te nemen, maar alle varianten van de B vitamines. Je kunt het een aantal weken proberen en als het de klachten verhelpt dan heb je inderdaad een tekort aan vitamine B6 gehad. Vervolgens kun je het voedingspatroon aanpassen en langzaam afbouwen met de vitaminepillen. Het is trouwens goed mogelijk dat je van vitamine B complex een (knal)gele urine krijgt.

Tip: eet vooral zeer gevarieerd met diverse producten die B vitaminen bevatten!

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…

De Zweedse methode om anorexia te behandelenDe Zweedse methode om anorexia te behandelenDe Zweedse of Mandometer methode om anorexia te behandelen verschilt enorm van die van de traditionele Nederlandse. Vrou…
De slowjuicer: persen met behoud van voedingsstoffenDe slowjuicer: persen met behoud van voedingsstoffenZelf je sapjes persen om de nodige vitaminen binnen te krijgen: een goede zaak. Het gebruik van een sapcentrifuge is daa…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.