Flesvoeding bij baby's
Moedermelk blijft de beste voeding voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een goed alternatief als het om wat voor reden dan ook niet lukt om borstvoeding te geven. De natuurlijke bescherming die borstvoeding biedt, ontbreekt bij flesvoeding. Praktische informatie over de juiste omgang met flesvoeding is daarom handig.
Verschil tussen moedermelk en flesvoeding
Moedermelk bevat een aantal stoffen die in flesvoeding niet te vinden zijn, zoals beschermende antistoffen die het uitrijpen van het maagdarmstelsel bevorderen en stoffen die helpen bij de vertering. Deze antistoffen beschermen de baby tegen diverse infectieziekten en allergieën. Moedermelk is altijd klaar voor gebruik, kost niets in vergelijking met flesvoeding en is milieuvriendelijk. Flesvoeding is een goed alternatief als borstvoeding niet voor handen is. De kunstvoeding bevat alle nodige voedingsstoffen voor een normale groei en ontwikkeling van een baby. Net als bij het geven van borstvoeding kan je met flesvoeding een hechte band opbouwen met de baby.
Verschillende soorten flesvoeding
Er zijn verschillende soorten flesvoeding. Alle voedingen zijn samengesteld volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. Startvoedingen zijn voor baby’s vanaf de geboorte tot aan 6 maanden. De opvolgvoedingen zijn vanaf 6 maanden waarbij vaste voeding dagelijks wordt bijgegeven. Deze voeding is beter aangepast aan de behoeften van een oudere baby. De overgang tussen de startvoeding en de opvolgvoeding kan het beste plaatsvinden nadat de baby al bijvoeding krijgt. Wacht niet tot de baby volledig wordt bijgevoed met de omschakeling. Het beste moment is tussen de eerste hapjes en de volledige potjes in.
Daarnaast zijn er nog dieetvoedingen voor baby’s die een aangepaste voeding nodig hebben. Hierbij kan gedacht worden aan hongerige baby’s. Verander nooit van voeding zonder te overleggen met een arts of een verpleegkundige. Zolang de ontwikkeling van de baby goed verloopt, kunnen andere zaken de oorzaak zijn van eventuele problemen.
Een voeding duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten. Drinkt de baby de voeding sneller op, verklein dan de speenopening of laat de baby tussendoor een boertje laten. Tijdens het laten van een boertje kan er wat melk terugkomen. Dit is niet erg want de maagingang van de baby sluit nog niet zo goed zodat de voeding makkelijk terugkeert.
Hygiëne bij flesvoeding
Bij flesvoeding is hygiëne erg belangrijk. Maak er een gewoonte van om vooraf je handen te wassen. Bereid de fles altijd net voordat je hem gaat geven. Voel aan de binnenkant van je pols of de melk niet te warm is. Dit doe je door een druppeltje op je pols te laten vallen. Voel je niets, dus niet te warm of niet te koud, dan is de fles op goede temperatuur. Stop niet zelf de speen in je mond om de temperatuur te testen in verband met de hygiëne. Blijft er na het drinken van het flesje melk over, gooi het dan direct weg en bewaar het niet. Door een daling van de temperatuur gaan er voedingsstoffen verloren en krijgen bacteriën de kans zich te ontwikkelen.
Om de flessen goed schoon te houden is het belangrijk om de flessen en spenen te steriliseren. Koop regelmatig nieuwe spenen in verband met de hygiëne en slijtage. Door de sterilisatie worden de bacteriën gedood die nog aanwezig zijn. Die kunnen zitten in achtergebleven melkresten die bij het uitspoelen niet helemaal weg zijn gegaan. Zeker in het begin is het aan te raden om dagelijks de flessen en de spenen te steriliseren. Voordat je gaat steriliseren maak je de flessen en spenen eerst schoon met warm water en afwasmiddel. Er is een speciale flessenborstel die je daarvoor kunt gebruiken. Breng water in een pan aan de kook en laat de spenen en flessen 5 a 10 minuten meekoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en laat ze drogen op een schone handdoek.
Gewone melk
Tot zijn eerste verjaardag is het verstandig dat de baby kunstvoeding gebruikt. Gewone koemelk bevat onvoldoende ijzer, vitamines en linolzuur. Deze voedingstoffen zijn onmisbaar voor de normale groei van een baby. Daarnaast is koemelk moeilijker verteerbaar. Vanaf de leeftijd van 12 tot 18 maanden kan worden overgeschakeld naar het geven van koemelk. Het is aan te raden om volle melk te gebruiken omdat magere en halfvolle melk te weinig energie en vetten bevat voor de baby. Vanaf de leeftijd van één jaar heeft een baby minstens een halve liter melk nodig. Een gevarieerde bijvoeding is nodig voor alle noodzakelijke voedingsstoffen.