Overstrekken baby door koemelkallergie
Het overstrekken bij een baby komt vaak tot uiting met 3 of 4 maanden en kan het gevolg zijn van een koemelkallergie. Bij een koemelkallergie zien we overstrekken zelfs als belangrijkste symptoom. De baby spant continue de rugspieren aan. Ook het hoofdje wordt achterover gebogen. Het probleem bij baby's die overstrekken is dat de rugspieren heel sterk worden en de buikspieren het tegenovergestelde: heel slap. Hierdoor kan de baby slecht ontspannen en ontstaat er veelal een huilbaby. De oorzaak, een allergie voor koemelk, moet dus aangepakt worden.
Oorzaken voor overstrekken
Overstrekken kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is deze terug te vinden i de bevalling die te snel of te lang duurde. Ook een zware bevalling kan overstrekken veroorzaken. Bij te vroeg geboren baby's komt dit ook voor. Daarnaast komt overstrekken vaker voor bij baby's met een koemelkallergie.
Wat is een koemelkallergie?
Bij een koemelkallergie is de baby allergisch voor koemelk. Er is sprake van een overdreven reactie op eiwitten die afkomstig zijn uit koemelk. Een koemelkallergie komt het meest voor bij baby's en kinderen tot 3 jaar. Baby's behoren van nature borstvoeding te krijgen: de moedermelk is optimaal afgestemd op de behoefte van de baby. Wanneer borstvoeding niet mogelijk of niet gewenst is kan er gekozen worden tot het geven van flesvoeding. Flesvoeding bestaat uit bewerkte koemelk, waarvan ongeveer 80 procent uit caseïne bestaat. Dit is een melkeiwit. De overige 20 procent bestaat uit wei-eiwit (whey). Deze bevat onder andere belangrijke aminozuren. In borstvoeding is de verhouding anders: vlak na de geboorte bevat deze 9 delen wei-eiwit op 1 deel caseïne. Later is deze verhouding 40 procent caseïne en 60 procent wei-eiwit. We zien dus al gelijk dat er veel te weinig wei-eiwit en teveel caseïne in kunstvoeding zit.
Bij een koemelkallergie is er sprake van een allergische reactie voor koemelkeiwitten. Deze verschillen van die van moedermelk-eiwitten. Koemelk is eigenlijk alleen geschikt voor het jong (het kalf) van de koe, niet voor de mens. De samenstelling van koemelk is niet goed aangepast aan de behoefte van menselijke baby's. Koemelkeiwit is in de meeste gevallen het eerste vreemde eiwit dat aan baby's wordt gegeven.
Symptomen: overstrekken is een belangrijk kenmerk
Bij een koemelkallergie zien we verschillende symptomen, zoals huidafwijkingen (eczeem, galbulten, roodheid, jeuk, schilfering), maag-darmklachten (krampen, buikpijn, spugen, diarree, verstopping, reflux), luchtwegklachten (kortademig, benauwd, astma, niezen, hoesten, slijmvorming) en gedragsveranderingen (huilen, onrustig, overstrekken). Overstrekken komt vaker voor bij baby's met een koemelkallergie. Vaak is overstrekken tijdens het voeden een gevolg van reflux. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in. Dit kan een gevolg zijn van koemelkallergie maar hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Let op: overstrekken komt vaak voor bij baby's met een koemelkallergie maar kan ook een andere oorzaak hebben. raadpleeg een arts wanneer de baby klachten vertoont.
Hoe herken je het?
Overstrekken is duidelijk te herkennen: de baby spant de rugspieren aan en trekt het hoofd naar achteren, zodat het in een komma komt te liggen. De buikspieren worden hierdoor steeds slapper. Om goed te kunnen drinken heeft de baby stevige buikspieren nodig: vaak drinken deze baby's dan ook minder goed. Tijdens het overstrekken worden de armen voorwaarts gestrekt. De baby maakt in zijn geheel een zeer gespannen indruk. In buikligging trekt de baby zich met een holle rug. Dit is zeer vermoeiden voor de baby waardoor deze de buikligging niet zal accepteren.
Door het vele overstrekken kan de baby niet voldoende ontspannen. De baby zal slecht slapen, veel huilen, krijsen/ gillen en een verstoord slaap-waakritme hebben. Ouders van baby's die overstrekken zijn vaak de wanhoop nabij door alle gevolgen van dien.
Behandeling
De beste behandeling bij een koemelkallergie is het geven van borstvoeding. Moeders die zelf koemelk drinken hoeven dit niet altijd weg te laten: vaak zijn de eiwitten al zodanig bewerkt voordat ze in de moedermelk terecht komen dat ze weinig allergische reacties geven. Bij een ernstige allergie is het soms nodig om zelf ook te stoppen met het drinken van koemelk gedurende de periode van borstvoeding. Een alternatief voor borstvoeding is hypo-allergene flesvoeding/ kunstvoeding. Deze voeding bestaat uit koemelkeiwitten die in kleine stukjes zijn geknipt waardoor het lichaam er niet meer op reageert. Ook een aminozuurvoeding wordt geadviseerd. Gebruik geen geitenmelk: bij een koemelkallergie reageert het lichaam ook op geitenmelk. Ezel-en paardenmelk wordt vaak wel goed verdragen.