Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?
Steeds meer landgenoten kampen met een koemelkallergie of met een lactose intolerantie. Beiden mogen nochtans niet met elkaar vergeleken worden. Ze zijn immers niet hetzelfde. Koemelkallergie en lactose- intolerantie doen ons wel zoeken naar gezonde alternatieven voor koemelk. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom geitenmelk ook bij ons populairder wordt. Diegenen die allergisch zijn voor koemelk, verdragen geitenmelk meestal wél. Hoe gezond is geitenmelk?
Wat is een koemelkallergie?
Een koemelkallergie en lactose intolerantie zijn dus niet hetzelfde. Bij een koemelkallergie gaat het om een reactie van je afweersysteem op het aanwezige eiwit in koemelk. Als je allergisch bent voor koemelk, aanziet je natuurlijk afweersysteem dit eiwit als schadelijk voor je gezondheid en zal je hiertegen verdedigen.
Symptomen van een koemelkallergie:
- Huiduitslag
- Eczeem
- Psoriasis
- Acne
- Spijsverteringsproblemen
- Buikpijn
- Krampen
- Diarree
- Obstipatie
- Piepende ademhaling
- Verminderde eetlust
Lactose- intolerantie
In tegenstelling met een koemelkallergie, heeft lactose- intolerantie niets met je natuurlijk afweersysteem te maken. Bij een lactose- intolerantie heb je problemen met het verteren van de melksuiker of lactose in koemelk. Oorzaak hiervan is een gebrek of tekort aan aan lactase, een enzym dat in koemelk aanwezig is.
Symptomen van een lactose- intolerantie:
- Buikpijn
- Krampen
- Spijsverteringsproblemen
- Winderigheid
- Een opgeblazen buik
- Diarree
Ons natuurlijk afweersysteem
Ons natuurlijk afweersysteem beschermt ons tegen allerlei infecties, en tegen virussen en bacteriën die je ziek maken. De reactie van je afweersysteem tegen deze ziekmakende stoffen veroorzaakt een allergische overreactie. In geval van een koemelkallergie gaat het dus om een overreactie van je afweersysteem tegen het eiwit uit koemelk die je afweersysteem als vijandig aanziet. Zo een reactie van je afweersysteem heeft vooral negatieve gevolgen voor je huid, je spijsvertering en/of je luchtwegen.
Zure zuivel
Er bestaan heel wat gezonde alternatieven voor koemelk. Eén ervan is geitenmelk, dat de laatste jaren ook bij ons populair wordt als vervanging van koemelk. Wetenschappers vergelijken geitenmelk niet voor niets met moedermelk. Geitenmelk proeft zuurder als koemelk. Een precies hier schuilt zijn grootste voordeel. Zure zuivel bevat immers weinig of geen lactose. Als gevolg van het fermentatieproces, is geitenmelk rijk aan vitamine A en vitamine D. Deze laatste vitamine kan je lichaam enkel aanmaken onder invloed van zonlicht.
Voor onze spijsvertering is geitenmelk beter geschikt dan koemelk. Geitenmelk is immers veel lichter verteerbaar, en zorgt daardoor voor weinig of geen spijsverteringsklachten.
Gezonde voedingsstoffen
Door de veel kleinere cellen waaruit geitenmelk is samengesteld, is geitenmelk veel beter verteerbaar dan koemelk en veroorzaakt daardoor ook veel minder spijsverteringsproblemen. Daarnaast is geitenmelk rijk aan gezonde voedingsstoffen waaronder hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen (vooral vitamine A, B, C, en D) en mineralen (waaronder ijzer, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, kalium en jodium). Spaanse wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat de kwaliteiten van geitenmelk best vergelijkbaar zijn met die van moedermelk.
Vetten en eiwitten
Geitenmelk bevat vooral essentiële vetzuren, een bron van gezonde energie. Deze essentiële en dus gezonde vetzuren worden niet opgeslagen als vet, zoals dat bij koemelk wél het geval is. Geitenmelk brengt daardoor je cholesterolgehalte weer in balans. Zowel de vetten als de eiwitten in geitenmelk zijn veel gemakkelijker verteerbaar dan die uit koemelk. Dat heeft geitenmelk in de eerste plaats te danken aan het enzym lipase. Ook de eiwitten in geitenmelk verschillen nauwelijks met die in moedermelk.
Trage koolhydraten
In tegenstelling met koemelk, is geitenmelk rijk aan trage en meervoudige koolhydraten. Deze koolhydraten bieden het belangrijke voordeel dat ze pas worden verteerd in de dikke darm. Geitenmelk zorgt daardoor voor een goede spijsvertering, voor een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit (stoelgang). Geitenmelk heeft dezelfde werking als probiotica die je beschermen tegen allerlei ziekmakende bacteriën.
Geitenmelk bevat weinig of geen zout
In tegenstelling tot koemelk en andere soorten melk bevat geitenmelk ook weinig of geen zout, en ook dat is een niet te onderschatten voordeel voor je gezondheid.
Geitenmelk heeft een positieve invloed op:
- Huidaandoeningen: zoals eczeem, acne en psoriasis
- Spijsverteringsproblemen: maag- en darmklachten, misselijkheid en braken
- Gewrichtsklachten: waaronder reuma, artrose en artritis
- Hoofdpijn
- Migraine
- Bloedarmoede
- Aandoeningen van de luchtwegen: zoals verkoudheden, griep, astma en bronchitis
- Hooikoorts