Is paprika gezond?

Is paprika gezond? Is een paprika gezond? Ja, paprika is erg gezond. Het pigment dat rode, gele en oranje paprika zo kleurrijk maakt bevat veel gezonde eigenschappen. Paprika is rijk aan nuttige mineralen en vitaminen. Paprika is onder andere goed voor de huid en de ogen. Tevens kan het toevoegen van paprika in uw dieet stress voorkomen.

Voedingswaarde paprika

Per 100 gram bevat een paprika gemiddeld 26 kcal, 1,0 gram aan eiwit, 4,5 gram aan koolhydraten en 0 gram aan vetten. In paprika komen de volgende vitaminen voor: A, B1, B2, B6, B11, B12 en C.

Waarom is paprika gezond?

Lees hieronder de redenen waarom paprika nu zo gezond is:

Paprika is erg gezond! / Bron: Pixel2013, PixabayPaprika is erg gezond! / Bron: Pixel2013, Pixabay
De grote hoeveelheid vitamine C in paprika
Paprika's zijn rijk aan vitamine C, een antioxidant die helpt om uw lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die cellen beschadigen. De opbouw van vrije radicalen in het lichaam, kan aan de ontwikkeling van ziekte en aan het verouderingsproces bijdragen. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol bij het beheersen van infecties, het genezen van de huid en het ontwikkelen van collag0een. Collageen is een weefsel welke benodigd is voor het behoud van gezonde botten, tanden, tandvlees en bloedvaten.

De carotenoïden in rode, oranje en gele paprika's die de gezondheid bevorderen

Rode, oranje en gele paprika's zijn goede bronnen van carotenoïden. Carotenoïden zorgen voor de pigmenten die paprika's hun heldere tint geven. Uw lichaam zet het betacaroteen om in vitamine A of retinol. Vitamine A is van vitaal belang voor een goed zicht, een sterk immuunsysteem en een gezonde huid. Daarnaast zijn er ook andere voedingsmiddelen die ook goed zijn voor de huid: Komkommers, Olijven, Avocado's en Sinaasappels.

Tevens bevat betacaroteen krachtige antioxiderende eigenschappen die het risico op kanker en hartproblemen verminderen. Volgens onderzoek kan het eten van vier of meer porties groenten die rijk aan zijn betacaroteen, helpen bij het voorkomen van hart-en vaatziekten of kanker. Andere voedingsmiddelen die goed zijn voor het hart zijn onder andere: Dadels, Olijven, Sinaasappels en Aardbeien.

Lycopeen in de rode paprika tegen stress

Lycopeen is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur in een rode paprika. Lycopeen fungeert ook als een krachtige antioxidant. Lycopeen helpt om uw cellen te beschermen tegen schade van oxidatieve stress. Onderzoeksresultaten suggereren dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen wordt geassocieerd met het voorkomen van prostaatkanker en hartziekten. Wilt u Lycopeengehalte in de paprika zo min mogelijk verliezen? Kook dan de rode paprika zachtjes in olijfolie of koolzaadolie.

Paprika is rijk aan gezonde voedingsvezels

Voedingsvezels worden gevonden in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, hele granen en peulvruchten. Terwijl uw lichaam koolhydraten, eiwitten en vet kan verteren en absorberen is het niet in staat om vezels af te breken. Voedingsvezels duwen voedsel als het ware door uw systeem. daardoor dragen ze bij aan het voorkomen van constipatie.
Voedingsvezels helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol. Daarnaast zorgen ze voor het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van langzame absorptie van suiker voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Voedingsvezels helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol.

Paprika is goed voor de ogen

Uw ogen bevatten geconcentreerde hoeveelheden luteïne en zeaxanthine, stoffen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de ogen. Deze carotenoïden worden meestal gevonden in groenten en fruit. De carotenoïden dragen bij aan de bescherming van het gebied in de buurt van het centrum van het netvlies van uw oog. Luteïne en zeaxanthine worden verondersteld het risico van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te beperken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
De paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika komt voor in allerlei gerechten voor als een groentesoort. Je hebt ze in verschillende kleuren en vormen. Het…
Hoe gezond is paprika?Hoe gezond is paprika?Paprika is niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken of eigenlijk is paprika uit geen enkele keuken weg te denke…
Veelzijdige paprika'sVeelzijdige paprika'sPaprika is enorm veelzijdig en veel mensen gebruiken de paprika niet optimaal. Je kunt er eindeloos mee variëren. Meer i…

Diabetes en rode wijn: een gezonde combinatieDiabetes en rode wijn: een gezonde combinatieRode wijn en diabetes lijkt op het eerste zicht een heel ongezonde combinatie. Wijn en alcohol hebben in het algemeen de…
Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?Hoe gezond is geitenmelk als alternatief voor koemelk?Steeds meer landgenoten kampen met een koemelkallergie of met een lactose intolerantie. Beiden mogen nochtans niet met e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.livestrong.com/article/407889-what-are-health-benefits-of-bell-peppers/
  • Afbeelding bron 1: Pixel2013, Pixabay
Reactie

Willy Mustamu-Palijama, 24-09-2015
Is paprika in de oven met gehakt worteltjes en spinazie is dat gezond ik heb gehakt met olijfolie knoflook uien klaar gemaakt daarna met zoete aardappel met schil in de oven dat is mijn avond eten en een fles water. Oh ja is groene paprika ook gezond men heeft het alleen over rode en gele paprika en de groene paprika dan? Antw. Graag Reactie infoteur, 02-12-2015
Beste Willy,

Alle soorten paprika dus ook de groene paprika's zijn gezond. De andere voedingsmiddelen die u opnoemt zijn ook gezond!

Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.