Is paprika gezond?
Is een paprika gezond? Ja, paprika is erg gezond. Het pigment dat rode, gele en oranje paprika zo kleurrijk maakt bevat veel gezonde eigenschappen. Paprika is rijk aan nuttige mineralen en vitaminen. Paprika is onder andere goed voor de huid en de ogen. Tevens kan het toevoegen van paprika in uw dieet stress voorkomen.
Voedingswaarde paprika
Per 100 gram bevat een paprika gemiddeld 26 kcal, 1,0 gram aan eiwit, 4,5 gram aan koolhydraten en 0 gram aan vetten. In paprika komen de volgende vitaminen voor: A, B1, B2, B6, B11, B12 en C.
Waarom is paprika gezond?
Lees hieronder de redenen waarom paprika nu zo gezond is:
Paprika is erg gezond! /
Bron: Pixel2013, Pixabay De grote hoeveelheid vitamine C in paprika
Paprika's zijn rijk aan vitamine C, een antioxidant die helpt om uw lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die cellen beschadigen. De opbouw van vrije radicalen in het lichaam, kan aan de ontwikkeling van ziekte en aan het verouderingsproces bijdragen. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol bij het beheersen van infecties, het genezen van de huid en het ontwikkelen van collag0een. Collageen is een weefsel welke benodigd is voor het behoud van gezonde botten, tanden, tandvlees en bloedvaten.
De carotenoïden in rode, oranje en gele paprika's die de gezondheid bevorderen
Rode, oranje en gele paprika's zijn goede bronnen van carotenoïden. Carotenoïden zorgen voor de pigmenten die paprika's hun heldere tint geven. Uw lichaam zet het betacaroteen om in vitamine A of retinol. Vitamine A is van vitaal belang voor een goed zicht, een sterk immuunsysteem en een gezonde huid. Daarnaast zijn er ook andere voedingsmiddelen die ook goed zijn voor de huid:
Komkommers,
Olijven,
Avocado's en
Sinaasappels.
Tevens bevat betacaroteen krachtige antioxiderende eigenschappen die het risico op kanker en hartproblemen verminderen. Volgens onderzoek kan het eten van vier of meer porties groenten die rijk aan zijn betacaroteen, helpen bij het voorkomen van hart-en vaatziekten of kanker. Andere voedingsmiddelen die goed zijn voor het hart zijn onder andere:
Dadels,
Olijven,
Sinaasappels en
Aardbeien.
Lycopeen in de rode paprika tegen stress
Lycopeen is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur in een rode paprika. Lycopeen fungeert ook als een krachtige antioxidant. Lycopeen helpt om uw cellen te beschermen tegen schade van oxidatieve stress. Onderzoeksresultaten suggereren dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen wordt geassocieerd met het voorkomen van prostaatkanker en hartziekten. Wilt u Lycopeengehalte in de paprika zo min mogelijk verliezen? Kook dan de rode paprika zachtjes in olijfolie of koolzaadolie.
Paprika is rijk aan gezonde voedingsvezels
Voedingsvezels worden gevonden in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, hele granen en peulvruchten. Terwijl uw lichaam koolhydraten, eiwitten en vet kan verteren en absorberen is het niet in staat om vezels af te breken. Voedingsvezels duwen voedsel als het ware door uw systeem. daardoor dragen ze bij aan het voorkomen van constipatie.
Voedingsvezels helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol. Daarnaast zorgen ze voor het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van langzame absorptie van suiker voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Voedingsvezels helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol.
Paprika is goed voor de ogen
Uw ogen bevatten geconcentreerde hoeveelheden luteïne en zeaxanthine, stoffen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de ogen. Deze carotenoïden worden meestal gevonden in groenten en fruit. De carotenoïden dragen bij aan de bescherming van het gebied in de buurt van het centrum van het netvlies van uw oog. Luteïne en zeaxanthine worden verondersteld het risico van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te beperken.
Lees verder