Diabetes en rode wijn: een gezonde combinatie
Rode wijn en diabetes lijkt op het eerste zicht een heel ongezonde combinatie. Wijn en alcohol hebben in het algemeen de reputatie dat ze een heel hoog suikergehalte bevatten maar dit is niet het geval voor rode wijn. Rode wijnen, meer bepaald droge rode wijnen, hebben een zeer laag suikergehalte waardoor het gezien wordt als een gunstig drankje voor diabetici. Diabetes is een vaak voorkomende aandoening de dag van vandaag. Mensen die lijden aan diabetes moeten altijd voorzichtig zijn met wat ze eten en drinken maar vanaf nu kunnen ze rode wijn zorgeloos toevoegen aan hun dagelijks menu.
Wat is diabetes?
Er bestaan twee soorten diabetes: Diabetes type een en type twee. Diabetes type een is een aandoening waarbij de alvleesklier onvoldoende insuline produceert tegenover diabetes type twee waarbij er wel productie is van insuline maar de alvleesklier onvoldoende functioneert.
Diabetes heeft een genetisch component maar er zijn ook bepaalde risicofactoren die kunnen leiden tot de ontwikkeling van deze aandoening. Deze risicofactoren omvatten een slechte voeding, een te hoge inname van vet en koolhydraten in combinatie met een sedentaire levensstijl (weinig of geen lichaamsbeweging). Ook een hoge inname van alcohol kan een risico inhouden.
Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie halen we uit onze dagelijkse voeding, meer bepaald uit de suikers die ons voedsel bevat. Opdat het lichaam gebruik kan maken van deze glucose (suikers) als energiebron is de productie van insuline essentieel. Dit hormoon controleert immers de hoeveelheid insuline dat aanwezig is in de bloedbaan.
De alvleesklier van diabetici is niet in staat om voldoende insuline aan te maken of hun lichaam neemt de geproduceerde insuline onvoldoende op. Het gevolg hiervan is dat de glucose zich zal ophopen in het bloed wat ernstige gezondheid problemen zal veroorzaken. Diabetes is een ernstige aandoening die, wanneer deze niet voldoende onder controle wordt gehouden, kan leiden tot hart- en vaatziekten, blindheid en beschadiging aan zenuwen en nieren.
Rode wijn en diabetes
Een recente onderzoek heeft aangetoond dat rode wijn resveratrol bevat. Uit testen op muizen is gebleken dat deze resveratrol het cholesterolgehalte verminderen en de algemene gezondheid van het hart verbeteren. Ook zou het een positieve invloed hebben op de insulineresistentie van het lichaam. Insulineresistentie vindt plaats wanneer het lichaam niet reageert op de geproduceerde insuline zoals bij diabetes type twee. Dit is zeker bemoedigend voor diabetici die toch wel eens van een glas rode wijn willen genieten.
Er zou zelfs sprake zijn van de mogelijkheid dat rode wijn zou kunnen functioneren als behandeling tegen diabetes type twee omdat het de bloedsuikerspiegel zou stabiliseren. Meer onderzoek naar deze stelling is uiteraard vereist.
Droge rode wijn
Over het algemeen kunnen we stellen dat rode wijn een laag suikergehalte heeft. Droge rode wijnen zijn de beste keuze voor diabetici of personen die bezorgd zijn over de invloed van suikerinname op hun gezondheid.
Wat is nu droge rode wijn? Elke wijn die tussen nul en 1,3 procent suiker beat wordt beschouwd als droog. Dit is meestal niet af te lezen op het etiket maar je kan er van uit gaan dat elke rode wijn die niet beschouwd wordt als dessertwijn, zoete wijn of fruitige wijn, droog is en dus een laag suikergehalte bevat.
We kunnen volgende vuistregel hanteren: Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe lager het suikergehalte. Dit komt omdat de suiker wordt omgezet in alcohol tijdens het gistingsproces. De suiker die daarna overblijft bepaalt de zoetheid van de wijn.
Aangeraden voor diabetici
Er zijn vele soorten wijnen die aangeraden zijn voor mensen die letten op de inname van suikers. Iedereen zou zich eigenlijk bewust moeten zijn over de hoeveelheid suiker die hij binnen krijgt bij het drinken van een glas wijn. Veel wijnen zitten namelijk boordevol suikers. Hieronder alvast enkele suggesties voor droge rode wijnen met een laag suikergehalte:
- Pinot noir
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Malbec
- Zinfandel
- Syrah
Te vermijden voor diabetici
Rode dessertwijnen bevatten een hoog suikergehalte en worden dus best vermeden of in ieder geval gereduceerd tot minimale consummatie. Ook zoete wijnen laat je beter links liggen aangezien deze drie tot 28 procent van de resterende suikers kunnen bevatten. Volgende wijnen worden best vermeden:
- Wijnen met muskaatdruif
- IJswijn
- Porto
- Beaujolais Nouveau
- Brachetto
- Lambrusco
- Madeira
- Mousserende wijnen