Smaken toevoegen aan water

Smaken toevoegen aan water Water is maar water en hoewel het een eerste levensbehoefte is en we ons dat absoluut realiseren, neemt dat niet weg dat we niet ook wel eens een keer anders willen. We drinken een wijntje en wisselen dat af met een glaasje water, we beginnen de dag met een lauw glaasje water en we zorgen dat we die 1,5 liter per dag halen. Maar misschien kan je het nog wel veel lekkerder maken met een smaakje.

Smaken toevoegen en ja welke dan…

Met een smaakje bedoelen we niet de limonadesiroop in de supermarkt die eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is (denk aan de kunstmatige zoet- en kleurstoffen), maar je het gevoel geven dat je iets drinkt wat op bijvoorbeeld sinaasappel- of aardbeiensap lijkt. Het bestaat voor een groot deel uit E-nummers en eigenlijk weten we dan ook wel dat we niet te veel gezondheid toevoegen aan het glaasje water, wat overigens in veel gevallen nog altijd een stuk beter is dan een glas frisdrank. Er zijn op heel eenvoudige manier betere toepassingen te vinden om water een extra smaakje te geven. Kijk eens op de fruitschaal óf in de groentelade.

In dit artikel worden een aantal suggesties gedaan om je water “op te leuken”, waarbij wij uitgaan van nog steeds een gezond glas water drinken, een lekker smaakje en wat je bijna ongelimiteerd kunt drinken. Overigens weten we dat we niets ongelimiteerd kunnen drinken, want je kunt ook nog een teveel aan water tot je nemen. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Bron: Bellezza87, PixabayBron: Bellezza87, Pixabay

Smaakjes

Waar je ook voor kiest, snij altijd dunne plakjes. Dikke plakken geven niet meer smaak en maakt het alleen maar duurder. Als je uitgaat van meer smaak, is een 7 tot 10-tal plakken voldoende om een waterfles smaak te geven.
Een greep uit de mogelijkheden waarbij gezondheid nog steeds de boventoon voert en waar het afhankelijk is van de persoonlijke smaak, wat je als lekker ervaart;
  • De bekendste is mogelijk toch wel de plakken citroen in de fles water. Het geeft een fris zoet/zure smaak. Je kunt het ook combineren met wat verse munt in warm of koud water. Maar alleen munt warm met een beetje honing is ook een prima combinatie.
  • Een iets zoetere variant krijg je als je enkele aardbeien in plakjes snijd en deze toevoegt aan het water. Sommige mensen combineren het ook met munt, maar is minder populair.
  • Limoen met wat frambozen is ook een lekkere frisse combinatie in het water en geven het water ook een grappig vaag kleurtje.
  • Citroen gecombineerd met lavendel is een minder voor de hand liggende combinatie, maar lekker fris van smaak.
  • Ben je van het echt mixen, probeer dan eens de combinatie mango, perzik en ananas. Een geheel eigen smaak, maar daarom niet minder lekker. Of combineer limoen met aardbeien en wat stukjes zoete appel.
  • Zoals munt met citroen kan, kan je munt ook combineren met limoen – wat redelijk lijkt op citroen – of maak een combinatie met grapefruit.
  • De grapefruit kan je in water ook eens combineren met sinaasappel. Een echt frisse combinatie die je een zomers gevoel geeft!
  • Wat we minder toepassen is de groente door het water mengen, maar er zijn verschillende groenten die zich er prima voor lenen. Denk maar eens aan komkommer, erg fris. Of doe eens wat worteltjes in het water.

Thee

We hebben het hier eigenlijk over een koud glas water, maar als je niet van het koude water bent, maak er dan een glas thee van (met een smaakje). Echt niet alleen de bekende munt is geschikt om als thee te drinken. Aardbeien, frambozen of zelfs kaneel kan een heerlijk glas warme thee opleveren.

Tot slot

Water met een smaakje, maar dan gezond. Het is helemaal niet verkeerd en zeker als het in de zomer warm is, voeg dan wat ijsklontjes toe en je hebt een heerlijk fris drankje.
Ben je een beetje gemakzuchtig, Vries dan meerdere verse fruitsoorten of groenten dan in als ijsklontjes en laat het ontdooien zodra je er zin in hebt. Ideaal en altijd een gezellig drankje in huis tijdens de warme dagen!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief met ijsblokjesCreatief met ijsblokjesIJsblokjes in je drinken, dat klinkt niet als iets heel ergs spectaculairs. Maar dat kun je er wel van maken! Maak bijvo…
YEAU: de smaakmaker voor kraanwaterYEAU: de smaakmaker voor kraanwaterKraanwater saai? Niet wanneer je een knijpflesje van YEAU gebruikt. Dit uit Amerika overgewaaide en door twee Utrechtse…
Zelf granita's makenVerfrissend na een copieuze maaltijd of heerlijk als tussendoortje in de zomer. Granita’s (korrelig waterijs) zijn gemak…
Maak zelf je verfrissende watertjes met een smaakjeMaak zelf je verfrissende watertjes met een smaakjeFrisdranken en fruitsappen uit de supermarkt bevatten veel suiker, daarom drinken steeds meer mensen liever water. Missc…

Breng je lichaam in balans met bitterstoffenBreng je lichaam in balans met bitterstoffenDe bittere stoffen uit planten zijn een soort superfood. Ze remmen de eetlust, activeren de spijsvertering, versterken h…
Diabetes en rode wijn: een gezonde combinatieDiabetes en rode wijn: een gezonde combinatieRode wijn en diabetes lijkt op het eerste zicht een heel ongezonde combinatie. Wijn en alcohol hebben in het algemeen de…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.