Breng je lichaam in balans met bitterstoffen

Breng je lichaam in balans met bitterstoffen De bittere stoffen uit planten zijn een soort superfood. Ze remmen de eetlust, activeren de spijsvertering, versterken het immuunsysteem en helpen tegen verzuring van het lichaam. Helaas hebben bitterstoffen, de naam zegt het al, een sterk bittere smaak. Desondanks doen we er ons lichaam een groot plezier mee om vaker voedingsmiddelen met voldoende bitterstoffen te eten.

Wat zijn bitterstoffen?

Bitterstof is een verzamelnaam voor alle bitter smakende bestanddelen uit planten. Deze stoffen behoren tot een groep van chemisch zeer verschillende stikstofvrije, zuurstofhoudende verbindingen. Een aantal voorbeelden:
  • Cucurbitacine, komt voor in komkommers.
  • Cynarine, komt voor in artisjokken.
  • Lactucine, komt voor in ijsbergsla.
  • Naringine, komt voor in grapefruits.
  • Aromatische bitterstoffen, komen voor in gedroogde planten zoals basilicum, bonenkruid, rozemarijn, tijm, lavas, anijs, karwij, venkel, koriander en dille.

Het belang van voldoende bitterstoffen

Het spreekwoord zegt het al: Bitter in de mond, houdt het hart gezond. Bittere voedingsmiddelen hebben een aantal functies in het lichaam:
]Bitter activeert de spijsvertering.
Een sterk bittere smaak zorgt voor meer aanmaak van speeksel, maagzuur en gal. Hierdoor verbetert de vertering en vetoplosbaarheid van voedsel. Daarnaast stimuleren bittere voedingsbestanddelen de beweeglijkheid van de darm. Door de toegenomen peristaltische bewegingen wordt het voedsel beter en sneller verteerd.

Bitter zorgt tijdig voor een verzadigingsgevoel.

Door de verbeterde vertering van voedsel, voelen we ons sneller verzadigd. Op deze manier remmen bittere voedingsmiddelen de eetlust tijdig, zodat we ons niet overeten. Het gebruik van bitterstoffen is dan ook aan te raden voor mensen die willen afvallen.

Bitter versterkt het immuunsysteem. De effecten van bittere voeding op de spijsverteringssappen, zorgen voor een optimale darmflora. Onze weerstand bevindt zich voor een groot deel in de darmen, dus een goed darmmilieu kan veel ziektes helpen voorkomen.

Bitter gaat verzuring van het lichaam tegen. Wij eten tegenwoordig veel zoetigheid en industrieel bewerkt voedsel, dat in ons lichaam wordt omgezet in zuren. Om die te neutraliseren heeft het lichaam voldoende basen nodig. Veel bitterstoffen werken sterk basisch, zoals andijvie, radijs, rucola, marjoraan en paardenbloem. Zo helpen ze de zuur/base-huishouding in balans te brengen.

Hoe krijg je meer bitterstoffen binnen?

Door de moderne tuinbouw en het gebruik van kunstmest bevatten groenten tegenwoordig veel minder bitterstoffen dan vroeger. Zo zijn komkommers, wortelen, aubergines en witlof steeds minder scherp gaan smaken. Onze smaak heeft zich hieraan aangepast en we zijn steeds meer gewend geraakt aan milde, zoete voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenindustrie speelt in op deze behoefte, met alle gevolgen voor onze gezondheid van dien.

Door weer vaker groenten en kruiden met een bittere smaak op het menu te zetten, worden de smaakpapillen opnieuw in balans gebracht. Voor een nog sterkere bittere smaak is het aan te raden om een tinctuur te gebruiken. Dit zijn zeer geconcentreerde plantenextracten, bijvoorbeeld van lupuline of paardenbloem, die veel bitterstoffen bevatten. Afhankelijk van de tinctuur varieert de dosis van een paar druppels tot een paar theelepels per dag.
© 2015 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zon wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Aantal calorieën in groenteAantal calorieën in groenteHoeveel calorieën zitten er in de groentes die je eet? Dit kan handig om te weten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen.…
Afvallen? Voorkom een vitaminetekortAfvallen? Voorkom een vitaminetekortBen jij aan het lijnen? Pas dan heel goed op dat je geen vitaminetekort krijgt. Veel mensen die proberen af te vallen he…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…

Avocado gezond? Of toch niet?Avocado gezond? Of toch niet?Avocado is niet alleen een unieke fruitsoort, maar uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat het eten van avocado gez…
Smaken toevoegen aan waterSmaken toevoegen aan waterWater is maar water en hoewel het een eerste levensbehoefte is en we ons dat absoluut realiseren, neemt dat niet weg dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Braetschit, Pixabay
  • http://www.hetfytocentrum.nl/VOEDINGSADVIES-bij----.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitterstof
  • http://www.totalhealth.eu/customers/totalhealth.ziltsysteem.nl/documents/eerste%20jaars/totalhealth@zonnet.nl/Zuur-basen%20evenwicht.pdf
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.