De Bas van de Goor Foundation

De Bas van de Goor Foundation De Bas van de Goor Foundation heeft als slogan 'sportief met diabetes'. Het organiseert sportieve evenementen voor diabetici, zoals een wintersportkamp en andere evenementen. Het doel is dan ook om de levenskwaliteit van mensen met diabetes te verhogen door middel van sport. Maar wat doet de stichting dan eigenlijk? En hoe is het ontstaan?

Het ontstaan van de stichting

Bas van de Goor heeft 8 jaar lang gevolleybald op olympisch niveau. Samen met zijn team wint hij in 1996 een gouden medaille. Dan komt hij in 2001 tot de ontdekking dat hij diabetes type 1 heeft, een chronische ziekte in het auto-immuunsysteem. Met zijn stichting wil Bas van de Goor laten zien dat niet hij zich aanpast aan zijn diabetes, maar dat de diabetes zich aan hem aan moet passen. Dit houdt in dat er wordt gestreefd naar een sportief leven voor deze olympisch kampioen, ook mét diabetes.

Wat is diabetes type 1?

Bij deze ziekte maakt het eigen lichaam zichzelf kapot. We spreken daarom van een auto-immuunziekte. De alvleesklier in ons lichaam zorgt voor het produceren van insuline. Deze insuline gebruiken we om suikers en koolhydraten uit ons voedsel om te zetten in energie. Wanneer het lichaam geen insuline aanmaakt blijven deze suikers ronddwalen in het bloed en hierdoor kan schade aan onder andere ogen, nieren en hart ontstaan. Wanneer iemand diabetes heeft werkt de alvleesklier niet meer naar behoren. Bij type 1 betekent dit dat de alvleesklier kapot is en niet meer in staat is insuline aan te maken. Dit is dus een chronische ziekte.

Type 2 diabetes komt voor bij 90% van de diabetici. Dit zijn in Nederland zo'n 900.000 mensen. Bij dit type diabetes moet de alvleesklier gestimuleerd worden om insuline aan te maken, dit kan in eerste instantie met een medicijn. De oorzaak van diabetes type 2 is erfelijkheid, ouderdom en/of overgewicht. De oorzaak van type 1 is nog enigszins onbekend. Zo wordt er anno 2015 gekeken naar oorzaken in de darmflora. Patiënten met type 1 diabetes zijn insuline-afhankelijk, dit houdt in dat zij zichzelf via injectie of een pomp dagelijks insuline moeten toedienen en hiervan geheel afhankelijk zijn. Bij type 2 diabetes kan de patiënt het medicijn metformine gebruiken. In een deel van de gevallen wordt de type 2 diabetes (waarbij de alvleesklier gestimuleerd moet worden) type 1 diabetes en worden deze patiënten insuline-afhankelijk. In een ander deel van de gevallen kan door middel van afvallen en het aanleren van een gezondere levensstijl het gebruiken van medicijnen verminderd of tegengegaan worden.

De Bas van de Goor Foundation

Misschien heeft u in 2015 de Island Diabetes Challenge op televisie gezien. RTL4 zond hiervan acht afleveringen uit. Tijdens deze challenge werden tien diabeten met zowel type 1 als 2 gevolgd. Zij gingen op wandelend op expeditie door IJsland. Dit is één van de vele evenementen die door de BvdGF wordt georganiseerd.

De BvdGF organiseert meerdere evenementen op sportief gebied. Het doel hiervan is om mensen met diabetes te laten ervaren dat sporten en bewegen een positief effect op de ziekte heeft. Hierbij aansluitend heeft de BvdGF als missie de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verhogen door middel van sport en bewegen. Zo heeft het ontstaan van type 2 diabetes meerdere oorzaken, waaronder overgewicht of een ongezonde levensstijl. Beweging kan helpend zijn om te zorgen dat iemand met type 2 niet insuline-afhankelijk wordt.

Door de BvdGF worden jaarlijks sportkampen, sportclinics, sportdagen, challenges, marathons en congressen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de marathon van New York. In 2016 wordt de Nationale Diabetes Challenge georganiseerd, een evenement waar 16 wekenlang wandelbijeenkomsten op 100 locaties worden gehouden. Ook organiseert de BvdGF familieweekenden waar ouders van kinderen met diabetes kunnen ervaren hoe het is om koolhydraten te tellen, een insulinepomp te dragen, of op een andere manier met diabetes om te gaan. Daarnaast wordt er een wintersportkamp gehouden. Het doel hiervan is met name zelfmanagemant en zelfregulatie wat betekent dat deelnemers zelf gaan ervaren wat de effecten van sport op hun diabetes is. Belangrijk hierbij is de nauwe samenwerking met artsen en andere zorgprofessionals. Het hoofdkantoor van de BvdGF is te vinden in Arnhem. Daarnaast heeft het een eigen Facebookpagina, waar onder andere de evenementen te vinden zijn.
© 2015 - 2024 Geanne1992, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…

Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?Wanneer u zichzelf niet insmeert kunt u verbranden. Dit kan soms ernstige problemen veroorzaken waar men voor een lange…
Wat is kietelen?Wanneer iemand jou kietelt moet je lachen, maar jezelf kietelen? Dat kan niet. Er is echter één plek waar jij jezelf wel…
Bronnen en referenties
  • http://www.bvdgf.org/over-ons/pagina/7060/aanleiding/
Geanne1992 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.