Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?
Wanneer u zichzelf niet insmeert kunt u verbranden. Dit kan soms ernstige problemen veroorzaken waar men voor een lange periode last van kan krijgen. Wanneer men zich een tijd onder de zon bevindt maakt de huid een natuurlijke beschermlaag aan. Deze beschermlaag die vanwege melanine ontstaat is echter niet altijd voldoende. Dit is namelijk afhankelijk van het huidtype dat diegene heeft. Er bestaan producten in allerlei vormen en maten die allemaal hun eigen werking hebben. Wat houdt de beschermingsfactor precies in? Welke factor zonnebrandcrème is voor mij het voordeligst en hoe gevaarlijk is het als ik mezelf niet insmeer?
Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?
Het nut van een goede bescherming tegen de zon
Er is een verhoogde kans dat men zich verbrandt wanneer er geen gebruikgemaakt wordt van zonnebrandcrème. Men kan soms meerdere dagen last krijgen van de gevolgen hiervan. Wanneer de huid teveel beschadigd is kan er in het ergste geval huidkanker ontstaan. Wanneer u voorzichtig een aantal dagen gaat zonnen ontstaat er een natuurlijke beschermlaag. Deze beschermlaag ontstaat vanwege de pigment melanine. Het zijn natuurlijke stoffen die het lichaam op deze manier beschermen. Een goede zonnebrandcrème beschermt uw huid op een effectieve manier. Wees hierbij bewust dat een zonnebrandmiddel niet voor honderd procent uw huid beschermt. Aan de verpakking is er te zien hoe doeltreffend het product is. Hiervoor dient men vooral op de "factor" van het product te letten.
Wat betekent de "factor"-indicatie die op mijn zonnebrandcrème staat?
Het nummer achter "factor" is de beschermingsgraad van het product. Hoe hoger het getal, hoe beter uw huid beschermd zal zijn tegen de zon. Bij gebruik van factor vijftig verbrandt uw huid namelijk vijftig maal zo traag als normaal. Helaas zijn er hier ook nadelen aan verbonden waardoor de producten soms minder verkocht worden. De meeste zonnebrandmiddelen bevatten een ultraviolet filter die slechts UV-B straling tegenhoudt. Enkele producten houden naast UV-B straling ook UV-A straling tegen. Echter kunnen beide soorten straling huidkanker veroorzaken wanneer de huid hier te lang aan blootgesteld wordt.
Bron: Anypodetos, Wikimedia Commons (Publiek domein) Verschillende classificaties
De zonnebrandfactor wordt ook wel de "SPF" genoemd. Deze Engelse afkorting staat voor "Sun Protection Factor". Letterlijk vertaald betekent het zon-beschermingsfactor. Producten die een juiste hoeveelheid bescherming bieden tegen UV-A in verhouding tot de SPF hebben een UVA-embleem gekregen. Dit geeft aan dat het product aan bepaalde standaarden voldoet en dus het meest veilig is om tegen de zon te gebruiken. In Groot-Brittannië gebruikt men ook wel het sterrensysteem. Producten met vijf sterren zijn kwalitatief het beste. Zonnebrandmiddelen met slechts één ster zijn echter het minst effectief. In Aziatische landen hanteert men grotendeels het zogenaamde "PA" (protection grade of UVA) systeem. Het aantal plusjes achter de letters PA bepaalt hierbij de hoeveelheid bescherming.
Wat is het nadeel van het gebruik van een te hoge factor?
Een zonnebrandcrème met een hoog beschermingsfactor is meestal duurder dan de producten met een lagere factor. Soms kan dit bedrag vrij hoog oplopen in verhouding tot goedkopere varianten. Hiernaast blijkt het verschil tussen factor vijftig en dertig minimaal te zijn terwijl het verschil in prijs aanzienlijk is. Personen die een getinte huidskleur hebben zijn van nature al deels beschermd. Hierdoor kan een hoge factor voor diegene overbodig zijn. Dit is afhankelijk van de huid waarop het wordt gesmeerd. Voor de meeste mensen is factor dertig genoeg beschermend. Desondanks is het aanbevolen om altijd zonnebrandcrème te gebruiken, ook al lijkt de zon minder fel te zijn. Zelfs als men gaat zwemmen is het belangrijk om zonnebrandmiddel te gebruiken.
Bron: Https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Use_Sunscreen_Spray%3F_Avoid_Open_Flame_(9196637400).jpg Wat moet ik doen als ik van plan ben om te gaan zwemmen?
Wanneer uw huid in contact komt met water, is de kans groter dat u verbrandt. Dit is vanwege het weerkaatsen van de UV-straling van de zon. Zorg ervoor dat u "waterproof" zonnebrandcrème tot uw beschikking heeft. Deze crème blijft namelijk nét iets beter op de huid zitten dan normale crème. Het is echter geen garantie dat het tijdens het zwemmen er niet af gaat. Het is aanbevolen om uzelf een half uur van tevoren in te smeren zodat de stoffen voldoende tijd hebben om in de huid te trekken. Hierdoor blijft de beschermlaag dieper in de huid zitten waardoor het er minder snel af gaat. Wanneer dit niet gebeurt is er een kans dat het grootste gedeelte van de zonnebrandcrème eraf wordt gespoeld.
Wat voor merken bestaan er?
De verschillende merken die te koop zijn hebben allemaal hun eigen prijsklasse en kwaliteit. Hiernaast worden de crèmes op verschillende manieren bewaard. Een aantal merken zijn slechts gericht of gespecialiseerd op een aantal soorten zonnebrandcrèmes. Hiernaast komt het regelmatig voor dat het bedrijf óók andere cosmetische producten verkoopt. Er bestaan diverse (bekende) namen, zoals onder andere:
- Biodermal
- Delial
- Eucerin
- Hawaiian tropic
- L'Oreal
- Nivea
- Piz buin
- Zwitsal
De verschillende producten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Er bestaan namelijk zonnebrandcrèmes in onder andere lotion, olie en sprayvorm. Sommige producten kunnen extra brandbaar zijn op het moment dat ze gebruikt worden. Dit is alléén wanneer de stof in aanraking komt met vuur. Men dient vooral bij spuitbussen op te passen voor de brandbaarheid. Dit is te lezen op de bijsluiter van het product. Hiernaast bestaat er lippenbalsem in stickvorm. Dit product beschermt specifiek de lippen tegen de zon. Dit is handig voor personen die soms last hebben van zonneblaasjes die zich op de lippen bevinden. De lippenbalsem kan een voorkomende en genezende werking hebben. Er zijn een aantal producten in omloop die door hetzelfde bedrijf zijn gefabriceerd maar verschillende benamingen hebben.
Verschillende benamingen voor hetzelfde product
Sommige bedrijven verkopen hun producten onder verschillende namen en verpakkingen. Hierdoor lijkt het soms alsof er een ander product gekocht wordt terwijl de samenstelling haast identiek blijkt te zijn. Het is daarom van belang om vooral naar de inhoud, prijs en beschermingsfactor te kijken. De verpakkingen zijn ontworpen om te onderzoeken welke variant het meest verkocht wordt. Dit is namelijk afhankelijk van de kleur en vorm van het product. Hoe populair een product is kan per regio verschillen.