Hoe lang kan ik in de zon?

Hoe lang kan ik in de zon? Hoe lang kan ik in de zon? Een vraag die met name in de zomer vaak gesteld wordt. Hoewel we allemaal een mooi bruin kleurtje op onze huid willen, willen we ook zo gezond mogelijk zonnen. De tijd die je in de zon kan is afhankelijk van je huidtype, de verwachte zonkracht en de beschermingsfactor (SPF-factor) van het zonnebrandmiddel dat je gebruikt. Hoe lang je in de zon kan zonder te verbranden is afhankelijk van je huidtype, van de verwachte zonkracht en de beschermingsfactor van het zonnebrandmiddel dat je gebruikt. Kinderen onder de zestien jaar dienen altijd een zonnebrandmiddel met SPF-factor 30 te gebruiken. De jeugdige huid is namelijk nog niet in staat zich optimaal te beschermen tegen de zon.

Huidtype

Iedereen heeft een bepaald huidtype. Je wordt ingedeeld bij een bepaald huidtype afhankelijk van de reacties van je huid op zonlicht. Er worden vier huidtypes onderscheiden:
  • Type I
  • Type II
  • Type III
  • Type IV

Huidtype I

Een persoon met huidtype I heeft een lichte huid en heeft dikwijls sproeten. De haarkleur is vaak rossig of blond en men heeft grijsblauwe ogen. Mensen met huidtype I verbranden zeer snel en worden vrijwel niet bruin. Dit huidtype kan het beste een zonnebrandmiddel met een SPF-factor 30 gebruiken.

Huidtype II

Mensen met huidtype II hebben een lichte huid, (donker)blond haar en blauwe ogen. De persoon met huidtype II verbrandt vrij snel en wordt langzaam bruin. Dit huidtype kan het beste een zonnebrandmiddel met een SPF-factor 15 tot 20 gebruiken.

Huidtype III

De persoon met huidtype III heeft een licht getinte huid, donker tot bruin haar en vrij donker gekleurde ogen. Dit type wordt ook wel het mediterrane type genoemd. Mensen met huidtype III verbranden zelden en worden gemakkelijk bruin. Dit huidtype kan het beste een zonnebrandmiddel met een SPF-factor 5 tot 10 gebruiken.

Huidtype IV

Mensen met huidtype IV hebben een getinte huid, donker haar en donker gekleurde ogen. Mensen met dit huidtype worden ook wel het Noord-Afrikaanse type genoemd. Zij verbrandden bijna nooit en zijn al van nature bruin. Dit huidtype kan het beste een zonnebrandmiddel met een SPF-factor 5 gebruiken.

De verwachte zonkracht

Elke dag wordt gemeten hoeveel UV-straling er te verwachten is op een bepaalde plaats tussen 12:00 en 15:00. Deze zonkrachtwaarden staan in de weerberichten in de krant en zijn daarnaast op het Internet te vinden. Op de radio en televisie wordt enkel melding gemaakt van de zonkrachtwaarde wanneer deze 6 of hoger is. De zonkrachtwaarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 10. Hoewel de zonkracht een voorspelling is, is het verstandig er rekening mee te houden.

ZonkrachtwaardeBetekenis
0Geen zonkracht
1-2Vrijwel geen zonkracht
3-4Zwakke zonkracht
5-6Matige zonkracht
7-8Sterke zonkracht
9-10Zeer sterke zonkracht

Elk huidtype heeft een eigen zonkrachtgetal. Aan de hand van dit zonkrachtgetal en de voorspelde zonkrachtwaarde kan je uitrekenen hoe lang je onbeschermd in de zon kan tussen 12:00 en 15:00. Wanneer je buiten deze periode onbeschermd in de zon gaat, is de periode ongeveer twee keer zo lang.

HuidtypeZonkrachtgetal
I60
II100
III200
IV300

Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal delen door de verwachte zonkrachtwaarde. Wanneer je huidtype II hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 6 is, kan je dus 100/6 = 17 minuten onbeschermd in de zon. Deze tijd kan je verlengen door je lichaam in te smeren met een zonnebrandmiddel. Hoe hoger de beschermingsfactor van het zonnebrandproduct, hoe langer je in de zon kan. De tijd die je onbeschermd in de zon kan, moet je namelijk vermenigvuldigen met de beschermingsfactor van je zonnebrandmiddel. Wanneer je dus onbeschermd 12,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 12 150 minuten in de zon. Let er goed op dat het zonnebrandmiddel een UVA en UVB bescherming heeft.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonkracht, uv-straling en uv-indexZonkracht, uv-straling en uv-indexZonwarmte op je huid voelen, dat is wat we over het algemeen heerlijk vinden en niet voor niets reizen velen naar een zo…
Hoe lang mag je kind in de zon? UVSunSense Polsband weet hetHoe lang mag je kind in de zon? UVSunSense Polsband weet hetDe zomer is voor kinderen een groot avontuur. Veel buitenspelen en bezoekjes aan strand en zwembad mogen niet ontbreken.…
Zonkracht en bruinbakkenZonkracht en bruinbakkenDe zonkracht is met name in het voorjaar en zomer belangrijk om te weten hoe lang wij het met een bepaald huidtype zorge…
Zonnen: verstandig gebruik van zonnebrandcremeZonnen: verstandig gebruik van zonnebrandcremeGoed beschermt zonnen vraagt om een verstandig gebruik van zonnebrand en van de zonnebrandcreme. Over het gebruik van zo…

Nagelbijten, hoe stop je ermee?Nagelbijten, hoe stop je ermee?Nagelbijten is geen verslaving, maar een gewoonte die nagelbijters zichzelf hebben aangeleerd. De meeste mensen beginnen…
Zonnebrandmiddelen: UVA en UVB filter noodzakelijk!Zonnebrandmiddelen: UVA en UVB filter noodzakelijk!Zonnebrandproducten pretenderen allen dat zij onze kostbare huid beschermen tegen de gevaarlijke UV-straling van de zon.…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.