Nagelbijten, hoe stop je ermee?

Nagelbijten, hoe stop je ermee? Nagelbijten is geen verslaving, maar een gewoonte die nagelbijters zichzelf hebben aangeleerd. De meeste mensen beginnen nagels te bijten als ze zenuwachtig zijn of gedurende stressvolle periodes in hun leven. Daarom komt het voor dat kinderen op hun nagels beginnen te bijten als ze last van stress hebben of angstig zijn. Eenmaal begonnen kan het een gewoonte worden. Bij stress of spanningen wordt het nagelbijten meestal erger, maar je kunt ook uit verveling op je nagels bijten. Nagelbijten, waarom doen mensen het eigenlijk? Als je eenmaal op je nagels bijt, wordt het al snel een gewoonte. Sommige mensen bijten alleen op hun nagels als ze stress hebben, en dan ineens weer maanden of jaren niet. Anderen bijten dagelijks op hun nagels en lopen altijd met afgekloven nagels rond. De een bijt erger dan de ander. De een bijt tot bloedens toe, ook in de velletjes om de nagels heen en ook worden er wel bovenlaagjes van de nagels afgescheurd waardoor kleine stukjes afgebroken nagel bij de nagelriemen voor pijn en ontsteking zorgen. Rode nagelriemen, opgezwollen en soms zelfs met plekjes pus en ontstoken nagelriemen, kunnen het gevolg zijn. Nagelbijters zie je vaak hun nagels verstoppen door hun handen dicht te houden, want eigenlijk wil iedereen liever mooie verzorgde handen hebben. Voor andere mensen kunnen afgekloven korte nagels zelfs ronduit lelijk of een beetje eng gevonden worden. Een fris gezicht is het inderdaad helaas niet. Gelukkig kun je er wel mee stoppen, maar hoe?

Nagelbijten, hoe kom je er vanaf?

Omdat nagelbijten een gewoonte is en erger wordt bij stress, is nagelbijten wel af te leren. Ten eerste moet je echt van het nagelbijten af willen. Als je echt wilt, lukt het. Hoe?

Verzorg je nagels

Je nagels verzorgen is een goed begin om nagelbijten af te wennen. Begin met een vingerbad, werk je nagelriemen daarna voorzichtig los met een nagelgarnituur en verzorg de nagels met een verzorgende crème. Als je nagels na enkele dagen een wit randje beginnen te krijgen kan je ook gebruikmaken van een nagel verharder om scheuren en breken te voorkomen.

Vijl op tijd

Nagelbijten begint vaak omdat er een haakje aan je nagel zit. Dar ga je aan peuteren en bijten en voor je het weet bijt je je nagels af. Zorg daarom dat je altijd een vijltje en een klein nagelschaartje in je tas draagt. Zodra je een haakje aan je nagel voelt, vijl je dit bij of je knipt het eerst voorzichtig af.

Probeer je bewust te zijn wanneer je bijt

Aan het begin zal je ontdekken dat je vaak ‘automatisch’ op je nagels begint te bijten. Je bent eraan gewend geraakt, bijvoorbeeld als je je verveelt, of tijdens een spannende film. Dit automatisme moet je leren corrigeren. Het is een gewoonte geworden om bij stress op je nagels te bijten. Als je consequent volhoudt te stoppen, zal de gewoonte om op je nagels te bijten, afnemen en beheersbaar worden.

Gebruik nagellak

Een doorschijnende nagellak (of nagel verharder met een lak effect) geven de nagels meer stevigheid waardoor ze minder snel zullen afbreken of scheuren. Ook zorgt de lak ervoor dat je beseft dat je bijt, want je nagels voelen anders aan.

Gebruik middeltjes tegen nagelbijten

Er zijn anti nagelbijt middeltjes op de markt, die bitter smaken. Dergelijke middeltjes zijn speciaal gemaakt om bijten onaantrekkelijk te maken dus het is zinvol om ze te gebruiken. Nagelbijten smaakt dan heel bitter, en dus stop je er vanzelf mee. Je moet het wel blijven gebruiken totdat je helemaal van het nagelbijten af bent, anders val je gemakkelijk weer terug in het oude gedrag.

Plaknagels

Plaknagels bedekken de gewone nagel en daardoor kun je niet in gedachten aan je nagels gaan zitten bijten. Er zitten voor- en nadelen aan plaknagels. Ze verstikken je nagel enigszins en daardoor wordt je eigen nagel juist zachter. Gebruik geen superlijm, want die maakt je echte nagels zelfs dun en zeer kwetsbaar. Plaknagels tegen nagelbijten zijn dus alleen zinvol als je ze niet te vaak gebruikt en als je geen agressieve lijmsoorten gebruikt.

Je nagels beplakken

Handschoentjes dragen kan een tijdelijke oplossing zijn, net als pleisters op je vingers plakken. Sommige mensen plakken plakband op hun nagels, maar dat mag niet te strak. Voor kleine kinderen is het af te raden om dingen op de nagels te plakken, in verband met verstikkingsgevaar.

Lange nagels

Als je nagels beginnen te groeien is de kans groot dat ze in het begin erg zwak zijn. Zodra je randjes aan je nagels krijgt en de ontstoken nagelriemen genezen zijn, verzorg je je nagels met een crème, speciaal voor de verzorging van nagelriemen en/of nagels. Lak de nagels daarna af met een veilige verharder of een sterke doorschijnende lak. Nieuwe nagels van ex-nagelbijters zijn vaak nog wat dun en breken daardoor soms sneller af. Dit hoort erbij. Laat ze dus eerst niet te lang worden maar geef ze tijd om sterker te worden. (Verzorg dagelijks met vijltje en nagelcrème). Hou de nagels een beetje kort, want hoe langer ze worden hoe sneller ze scheuren of omklappen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd je je nagels mooiHoe houd je je nagels mooiNagels hebben normaal gesproken als functie dat je geen eelt krijgt op je vingertoppen. Maar veel vrouwen vinden ook dat…
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Nagelbijten, tips om het af te lerenNagelbijten, tips om het af te lerenNagelbijten is een hele nare gewoonte. Het gebeurt vaak onbewust. Voor je er erg in hebt zit je alweer te kluiven. Je na…
Beauty: NagelbijtenBeauty: NagelbijtenNagelbijten is een vervelende gewoonte en iedereen die er last van heeft wil er vanaf, maar hoe! Het blijkt toch moeilij…

Haarkleur die bij je huidskleur pastHaarkleur die bij je huidskleur pastGa je je haar verven? Kies dan niet zomaar een kleur die je leuk vindt. Niet iedere haarkleur past bij je huidskleur. Be…
Hoe lang kan ik in de zon?Hoe lang kan ik in de zon?Hoe lang kan ik in de zon? Een vraag die met name in de zomer vaak gesteld wordt. Hoewel we allemaal een mooi bruin kleu…
Reacties

Sofie, 28-07-2012
Ook ik kan me bij jullie voegen. Ik heb zelf ook jarenlang gebeten. Ik weet niet hoe jong ik was toen ik begon, maar ik ben nu 20 en begin mijn lelijke nagels wel erg te vinden. Nu heb ik toevallig een week niet gebeten omdat ik op vakantie ben, maar ik ben zo bang dat als ik straks (ik heb vakantiewerk) aan het werk ben, dat ik weer ga bijten. Op school bijt ik ook, maar hier wil ik echt van af.

Dit heb ik allemaal geprobeerd:
- pleisters
- by-tex
- ander potje antibijtspul
- schema met stickers/kruisjes
- nepnagels

Niets hielp, pleisters peuterde ik na een tijd eraf. By-tex likte ik gewoon over door (ik weet het, het is vies zeggen ze, maar ja…), net als dat ander potje antibijtspul. Schema met stickers/kruisjes heb ik een keer kunnen volhouden, maar daarna ging het weer mis.
De laatste mislukte poging was nepnagels, een collega van mijn moeder plaatst deze altijd bij haar zelf en ik mocht ook een keer van mijn moeder proberen. Eens kijken hoe dat bevalt. Het was zo mooi! Maar omdat mijn eigen nagels kort waren, vielen ze na drie dagen er af =( Hierna heb ik nog een keer een afspraak gehad om de afgevallen nagels weer op te zetten. Maar dat ging ook niet, dus ik ben gestopt hiermee.

Toen ik nog klein was heeft mijn vader wel eens gezegd dat hij mijn vingers in een pot pindakaas ging dopen (een loze dreiging) omdat ik pindakaas echt niet lekker vind! (hahahahahahaha)

Daarna, na heel veel googlen, zag ik toch nog een antibijtspul staan dat ik NOG NIET had geprobeerd. Wie niet waagt, die niet wint - zal ik zo maar zeggen. Ik heb het gekocht, het is Bye Bite van Herome. Dit hielp wel! Wat was ik hier blij mee! Maar het is steeds van korte duur want telkens als ik vergeet te lakken bijt ik weer…

Wie o wie kan me helpen?! Ik wil mijn een-week-lange-nagels zo houden en niet meer bijten! Reactie infoteur, 29-07-2012
Als je echt wilt kan het makkelijk. Je moet dan wel gemotiveerd zijn om:
je nagels en vingers regelmatig te verzorgen met badje, nagelriemen losmaken met zorg) en goed drogen, dan je nagel-verharder erop en dan je middeltje tegen bijten erop.

Je zegt zelf dat het helpt maar dat je het vergeet erop te doen. Oefen je dan in het niet vergeten hete rop te doen, en wen jezelf om altijd dat middeltje tegen bijten bij je te dragen, en een nagelvijltje in je tas.

Als je dat echt wilt, dan zal dat heel veel schelen.

gebruik geen nepnagels, daar worden je echte nagels heel zwak en dun van.

Wen, 12-06-2012
Ik bijt ook al jaren nagels. Ze zijn echt veel te kort. Heb wel gehoord dat het wel een verslaving is, omdat als je veel nagelbijt komt er een stofje vrij wat je een 'genots' gevoel geeft ofzo. Ik heb ook nepnagels, vijlen, vieze smaak nagellak etc geprobeerd. Tot nu toe helpt nog niks. Ik wil nu wel graag stoppen, omdat ik veel pijn in mijn vingers krijg, en bijvoorbeeld een theepot vasthouden doet teveel pijn omdat me nagels zo kort zijn. En het vel eromheen kapot gebeten is. Op sommige momenten kan ik mijn vingers niet strekken omdat het pijn doet. Het ziet er heel lelijk uit, en ik schaam me d'r voor. Maar met name die pijn die het teweeg brengt laat tot mij doordringen dat ik ermee moet stoppen. Maar hoe? Reactie infoteur, 12-06-2012
Je kunt met nagelbijten op wildkracht, als je gewoon steeds stopt als je begint. Niet toch even door knabbelen en pulken. Draag altijd een vijltje bij je om haakjes en pulkjes weg te halen. Begin met een vingerbadje, verzorg je nagels voorzichtig en duw de nagelriempjes na het badje zachtjes naar achteren.

Nep nagels maken je echte nagels heel zwak en dun. Vooral de lijm doet veel schade. Probeer daar dus mee te stoppen.

Als je nagels goed droog zijn, lak ze dan driemaal met een nagel verhardende lak. Laat elk laagje met zorg drogen alvorens je opnieuw lakt.

Hou het lakken met nagel verharder vol, ook al zijn je nagels nog steeds heel erg kort. Lak je nagelriemen niet mee. Het lakken mag niet branden!

Zodra je nagels een beetje beginnen te groeien, ook het vijltje altijd bij je blijvend ragen.

Laat volgende week woensdag even weten hoe het ermee gaat :)

Tristan, 03-03-2012
Ik bijt nog te veel op mijn nagels, ik gebruik wel zo'n product om daarop te doen, maar soms werkt het niet. Het is wel al niet meer zp drastisch als jaren terug, maar vijlen kan geen kwaad he? Dat maakt je nagels toch niet nog zwakker he? Reactie infoteur, 03-03-2012
Nee hoor, vijlen is prima. Daar haal je haakjes mee weg en dat voorkomt weer peuteren en bijten. Zorg dat je altijd een vijltje bij je draagt in je tas. Wat je ook kunt kopen is een nagel verharder. Daar worden je nagels steviger van.

Kirsten, 28-11-2011
Ik ben mijn hele leven al een nagelbijter en ik schaam me er kapot voor. Ik loop altijd met mijn handen dicht, om zo mijn 'nagels' te verstoppen. Het zijn geen eens nagels meer, eerder stompjes. Afschuwelijk lelijk is 't en helemaal niets helpt… ik bijt door nagellak heen, dat bittere bijt ik ook doorheen en nepnagels kan ik geen eens, want daar zijn mijn eigen nagels te kort voor dus die vallen er zo af! Een schaartje of veiltje heeft weinig zin want er valt niks te knippen. What to do? Reactie infoteur, 29-11-2011
Nagelbijten stoppen is een kwestie van een definitieve beslissing nemen en streng zijn voor jezelf. Anders kan je misschien nepnagels laten zetten, niet dat je eigen nagels daar sterk van worden (integendeel) maar ze kunnen wel vrij groeien. En jij hebt eindelijk verzorgde nagels. Anders zou je eens met een persoon die handen en voeten verzorgd kunnen praten of die nog tips heeft om te stoppen.

Roos, 21-11-2011
Ik bijt zelf ook nagel en wil er graag mee stoppen, maar het lukt me gewoon niet. vooral als ik naar school ga nagelbijt ik veel. in de zomervakantie deed ik het bijna niet meer en was ik er bijna vanaf. toen begon de school weer en mijn nagels zijn weer kort. wel heb ik een tip voor nagelbijters: gebruik kneetgum wat je kun kopen bij de exion. zo heb je steeds wat in je hand zodat je niet aan je nagels zit. Reactie infoteur, 22-11-2011
Best een goede tip, dat kneedgum.

Wel vervelend voor je dat je juist stress op school hebt, of ga je uit verveling nagelbijten?

Carolien, 24-04-2011
Voor zover ik weet bijt ik eigenlijk al mijn hele leven nagels, ben er ooit eens 3 weken vanaf geweest tot dat er een nagel brak en ik weer vrolijk begon te bijten :S
Die middeltjes met die vieze smaken helpen niet bijt ik gewoon door, nepnagels heb ik ook al 100x geprobeerd maar zodra ik een hoekje of haakje zie ga ik pulken en bijten.
Ik wil er ECHT graag vanaf want ik vind het zo niet vrouwelijk ik zou alleen niet meer weten hoe :( Reactie infoteur, 25-04-2011
Hoi nagelbijten is geen verslaving, maar wel een gewoonte. Het is iets wat je dus echt kunt afleren. Je moet het wel 100% willen en belangrijk vinden. Zorg ook dat je een goede nagelverharder koopt. Je nagels zijn vaak broos en kwetsbaar omdat je jarenlang gebeten hebt. Ook moet je altijd een nagelvijltje in je tas dragen, zodat je haakjes direct kunt wegvijlen. Dan aflakken met de verharder en daarna eventueel een gewone doorschijnende lak kan helpen ze sterker te maken. Eerst komt het witte randje, dat randje wordt breder. Ooit breekt de nagel wel af, dat is heel normaal bij elke nagel, maar bij ex-nagelbijters komt het de eerste tijd mogelijk vaker voor omdat je nagels nog niet zo sterk zijn. Dan is het de kunst om de behandeling voor die afgebroken nagel gewoon weer opnieuw te beginnen. Je zal dus een bepaalde periode met verschillende lengtes rond kunnen lopen, maar dat hoort bij het proces. Probeer je nagels dan niet weer te gaan afbijten, maar pas de lengtes een beetje meer aan elkaar aan. Probeer niet meteen hele lange nagels te kweken, gewoon een randje van enkele milimeters is al een heel goed begin. Lange nagels breken sneller af.
Zet door met verharder en verzorgende lak totdat je vergeet te bijten. Pas op bij periodes van stress, dan ga je snel weer pulken en bijten.

Sommige mensen dragen een tijdje namaaknagels over hun echte nagels, om de nagels tijd te geven om te laten groeien. Je echte nagels kunnen daar echter juist nog brozer en dunner van worden. Ik weet niet of iedereen daar last van heeft.

Kim, 15-03-2011
Mijn nagels zijn zo kort dat knippen of vijlen niet gaat… Ik heb al pogingen gedaan met verschillende bittere zooi maar tevergeefs… Met plijsters rondlopen is geen optie i.v.m. werk. Nagels lakken kan maar ik eet het er toch af… En nepnagels? Daar zijn mijn eigen nagels veeeeel te kort voor… Wat nu?

Gr Kim Reactie infoteur, 16-03-2011
Je zou hulp kunnen zoeken via je huisarts. Nagelbijten is geen verslaving, dus je kunt er echt wel vanaf komen. Met de juiste hulp lukt het je vast.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 11-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.