Beauty: Nagelbijten
Nagelbijten is een vervelende gewoonte en iedereen die er last van heeft wil er vanaf, maar hoe! Het blijkt toch moeilijk te zijn om de nagels met rust te laten. Maar wat heeft nagelbijten nog meer voor vervelende “bijwerkingen”?
Wat is nagelbijten?
Nagelbijten is het met de tanden afbijten van de vingernagels die voorbij het vaste gedeelte komen. De hardnekkige bijten gaat zelfs verder dan dat en begint aan de nagel die op het vaste gedeelte van de vinger zit. Meestal hebben we het over de vingernagels, maar de teennagels zijn ook wel eens onderwerp van bijten. Daarnaast zijn er ook mensen die het zachte weefsel rond de nagels pakken.
Nagelbijten op zich is behalve ontsierend niet schadelijk. Maar de onderliggende achtergrond heeft nogal eens met nervositeit en stress te maken en het bijten gaat dan onbewust. Dat maakt het ook zo moeilijk om er vanaf te komen. Er zou een zekere mate van erfelijkheid zijn, maar dit is vooralsnog niet wetenschappelijk aangetoond.
Bacteriën
Aangezien de handen overal “komen” en deze vervolgens in de mond belanden, spreekt het voor zich dat de bacteriën welig tieren. Daarnaast heeft de mond ook veel bacteriën in zich en de kans is dan ook aanwezig dat er ontstekingen kunnen ontstaan in zowel mond als op de vingers. Bij hardnekkig nagelbijten kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan en kunnen tanden en kaakgewricht schade lijden door het hardnekkige nagelbijten.
Hoe kom je er vanaf?
- Hoe moeilijk het ook zal zijn, je kunt van het nagelbijten afkomen. Het is als begin erg belangrijk dat je vaststelt waar de basis ligt, is het stress, onbewust gedrag etc.
- Houdt de nagels netjes en kort. Vijl ze goed zodat er geen randjes ontstaan die aanleiding kunnen zijn om de nagels er in te zetten.
- Bij korte maar goed verzorgde nagels kan de nagel zometeen mooi recht gaan groeien en zal direct een ander beeld van de handen geven, zet er desnoods alvast wat nagellak in een neutrale kleur op. Houdt het beeld van mooie nagels goed voor ogen en koppel er desnoods een soort cadeau aan vast als het gelukt is.
- Zorg dat je altijd iets in de mond hebt (kauwgom, pepermunt etc.).
- Als er mensen in de omgeving zijn die kunnen steunen is dit een duidelijk pluspunt.
Zoek verder naar mogelijkheden die in je specifieke geval helpen om de nagels met rust te laten. Pleisters of een soort plakplaatjes op de nagels – hoe vreemd het er dan ook uit ziet – wil ook nog wel eens helpen.
Was de handen in ieder geval veel en goed en smeer ze daarna in met een handcrème die ook een verzorging voor de nagels in zich heeft. En heb vooral geduld.