Ontevreden zijn over je figuur

Ontevreden zijn over je figuur Vrijwel elke vrouw wil iets aan haar lichaam veranderen, met het gewicht op nummer 1. Door ontevreden zijn over ons lichaam - vooral over de buik, billen en benen - daalt ons eigenwaarde. We raken in een dipje over ons figuur. Hoe kan je nu het beste uit je lichaam halen zodat ons zelfvertrouwen weer toeneemt?

Ontevreden zijn over je figuur, een typisch vrouwen probleem?

Onderzoekers richten hun onderzoek voornamelijk op meisjes en vrouwen, met als resultaat dat 9 van de 10 vrouwen (!) ontevreden is over haar figuur en graag iets aan haar lichaam zou willen veranderen. Dat onderzoekers zich voornamelijk richten op vrouwen, wil niet zeggen dat ook mannen ontevreden kunnen zijn over hun figuur.

Onderzoek: eigenwaarde versus ontevreden zijn over je figuur

Dove heeft jaren geleden een wereldwijd onderzoek gedaan onder duizenden meisjes en vrouwen uit tien verschillende landen. Zij, de onderzoekers, waren benieuwd in hoe verre de eigenwaarde van deze meisjes en vrouwen werden beinvloed door ontevreden te zijn over hun lichaam en figuur.

Resultaat onderzoek eigenwaarde versus ontevreden zijn over je figuur

De resultaten van de onderzoekers zijn:
 • 88% van de deelnemende (volwassen) vrouwen wil iets aan haar lichaam veranderen, met het gewicht op nummer 1,
 • 92% van de deelnemende meisjes (tot 17 jaar) wil iets aan haar lichaam veranderen, met het gewicht op nummer 1,
 • 67% van alle deelneemsters ontwijkt en vermijdt bepaalde activiteiten wegens schaamte over haar uiterlijk,
 • 85% van alle deelneemsters, zowel slanke als vollere vrouwen, zegt last te hebben van cellulites,
 • 25% van de deelmenende (volwassen) vrouwen overweegt serieus om een cosmetische operatie te ondergaan,
 • 24% van de deelnemende meisjes (tot 17 jaar) overweegt serieus om een cosmetische operatie te ondergaan.
Er is een duidelijke relatie tussen hoe vrouwen zich voelen over hun lichaam en figuur en hun gevoel van eigenwaarde.

Effecten van schoonheidsidealen

De resultaten van het onderzoek van Dove onder duizenden vrouwen over hoe de eigenwaarde van deze vrouwen worden beinvloed door ontevreden zijn over het lichaam, zijn behoorlijk alamerend. Vooral de effecten die schoonheidsidealen hebben op vrouwen, maar vooral op jonge meisjes, zijn dramatisch!

Stereotypes

De onderzoekers van Dove hebben sindsdien de "oorlog" verklaart aan de schadelijke en onhaalbare effecten van schoonheidsidealen; zij roepen de maatschappij op om vrouwen en vooral de jonge meisjes te helpen zich te kunnen weren tegen deze schadelijke stereotypes.

Mooi voelen versus het perfecte lichaam

Positiviteit schijnt het sleutelwoord te zijn van de onderzoekers van Dove. De vrouwen zouden zich niet "blind moeten gaan staren" op het perfecte lichaam, maar het beste uit hun eigen lichaam halen: je mooi voelen omdat je mooi bent!

Hoe doe je dat: je mooi voelen?

Erg leuk gebracht door de onderzoekers van Dove, maar hoe doe je dat, je mooi voelen?

Eerste stap naar eigenwaarde: aanraking.

Raak je lichaam aan. Aanraken is een oude manier van genezen: kinderen doen het nog steeds automatisch als ze vallen: ze leggen onmiddelijk hun hand op de pijnlijke plek. Zie jouw eigen lichaam als de "pijnlijke plek": leg je handen op je lichaam, raak je eigen lichaam bewust aan. Masseer je eigen lichaam langzaam en doelbewust, verzorg je lichaam liefdevol met je handen.

Welke effecten heeft het aanraken van je eigen lichaam?

Door je eigen handen op je lichaam te leggen, je lichaam liefdevol te verzorgen met je handen met een massage, verkrijgen we enkele positieve resulaten:
 • Het hormoon oxytocine neemt toe wat een vredig, tevreden en rustig gevoel stimuleert,
 • Je lichaam ontspant,
 • Je bloeddruk daalt,
 • Je wordt je meer bewust van je eigen lichaam,
 • Je wordt je meer bewust van de behoeftens van je eigen lichaam.

Massage en schoonheidsbehandeling

Naar behoefte zou een vrouw zich met enkele grote regelmaat zichzelf moeten trakteren op een heerlijke relaxte massage voor een heerlijk ontspannend gevoel en op een schoonheidsbehandeling. Dit alles om de eigenwaarde onder vrouwen en meisjes te doen toenemen door harmonie te scheppen dmv aanraking op de huid. Met als resultaat: de vrouwen zullen zich herboren voelen, vitaal zijn, bordevol hernieuwde energie en ze zullen dit uitstralen: kortom: je voelt je mooi!

Tweede stap naar eigenwaarde: maak het happy hormoon aan door te bewegen!

Iedere vrouw kan zelf het "goed-gevoel" hormoon serotonine aanmaken door te gaan bewegen! Flink bewegen, door bijvoorbeeld een flinke work-out te volgen in een sportschool waar je je hele lijf krachtig onder handen neemt door een goede training.

Welke effecten heeft het happy hormoon?

 • Emoties worden door de aanmaak van het "feel happy" hormoon serotonine positief bepaald,
 • Je voelt je vol energie en krachtig,
 • Je voelt je vitaal,
 • Onder invloed van het bewegen ga je stralen: een mooimaker!

Sportschool bezoeken versus geen tijd of geen zin

Om je gevoel van eigenwaarde op te waarderen en ons beter te doen voelen over ons eigen lichaam en figuur, moeten we er wel wat voor gaan doen. Ondanks dit besef zullen niet veel vrouwen de behoefte voelen om naar een sportschool te gaan, zeker niet alleen. Om een stok achter de deur te hebben: ga de uitdaging aan om meer te bewegen en doe het samen met een vriendin of vriendinnen!

Grootste probleemzone onder vrouwen: billen, bovenbenen en de dijen

Het cellulitegebied (bovenbenen, billen, heupen, buik) vormen over het algemeen de grootste problemen en onderzekerheden over het lichaam en het figuur onder vrouwen en meisjes. De vrouwen en meisjes willen geen cellulites zien, maar een mooie, gladde en strakke huid.

Cellulites, wat kan je zelf doen?

Wat kunnen vrouwen en meisjes met cellulites zelf doen om de cellulites te doen verminderen?
 • Gezond eten, dwz: veel vezels, veel rauwkost, fruit en geen witte suiker,
 • Eet gevarieerd,
 • Beperk de toevoeging van zout in het eten drastisch,
 • Veel bewegen,
 • Extra mineraal water drinken,
 • Stevige regelmatige bovenbeen massages doen het cellulitegebied goed doorbloeden,
 • Huid goed verzorgen van de buik, billen en benen,
 • Cellulites laten behandelen door een masseur of een schoonheidsspecialiste.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Wat is je lichaamstypeWat is je lichaamstypeWelke figuur heb je, welke bikini, pasvorm en kleding wordt het? Hoewel we steeds meer aan ons lichaam sleutelen en slan…
Lukt afvallen niet?Lukt afvallen niet?Graag willen afvallen, maar lukt afvallen niet? Ben jij afgevallen, maar komen de kilo´s weer terug? Ga jij eten zodra j…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…

Beauty: NagelbijtenBeauty: NagelbijtenNagelbijten is een vervelende gewoonte en iedereen die er last van heeft wil er vanaf, maar hoe! Het blijkt toch moeilij…
Duurste cosmetische operatiesDuurste cosmetische operatiesPlastische chirurgie en cosmetische operaties zijn een medische specialisatie om uit esthetisch of functioneel oogpunt u…
Bronnen en referenties
 • http://www.decleor.nl/index.php
 • http://www.xco.nl/
 • http://www.curves.nl/
 • http://www.trangomedicals.nl/index.php?page=page&m=main_1&title=cellulite
 • http://www.dove.us/#/cfrb/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.