Nagelbijten, tips om het af te leren

Nagelbijten, tips om het af te leren Nagelbijten is een hele nare gewoonte. Het gebeurt vaak onbewust. Voor je er erg in hebt zit je alweer te kluiven. Je nagels afbijten tot bloedens aan toe, pijnlijk, een lelijk gezicht en je kan er nog ziek van worden ook. Je weet het allemaal. Het is een vervelende gewoonte, maar hoe kom je er van af? In dit artikel tips om van het nagelbijten af te komen.

Waarom nagelbijten?

Mensen die nagelbijten doen dit vaak volkomen gedachteloos. Als ze even niets te doen hebben, wordt er alweer aan een nagel gekloven of is er iets afgepulkt. Vaak in tijden van stress is het erger dan anders. Het is een vervelende gewoonte geworden waar maar moeilijk mee gestopt kan worden.

Motivatie om te stoppen

Dat je dit artikel leest is al een goede eerste stap! Het allerbelangrijkste om te stoppen met nagel bijten is je eigen motivatie. Je schamen voor je nagels, geen geld meer aan een kassière durven geven zijn redenen om te stoppen.

Ondanks dat je op het moment erg gemotiveerd bent, zal je best een terugval krijgen en toch weer nagelbijten en misschien dat mooie net gespaarde randje witte nagel eraf halen. Wees niet boos op jezelf. Rome is ook niet op een dag gebouwd. Ga gewoon weer opnieuw beginnen.

Wordt bewust

Blijf er bewust mee bezig en stop met het bijten of pulken als je jezelf betrapt. Ga van jezelf na wanneer je nagel bijt. Gebeurt het wanneer je stress hebt? Of wanneer je niets te doen hebt? Zorg ervoor dat je altijd iets in je handen hebt, bijvoorbeeld een stressballetje.

Vertel mensen van je voornemen, ze kunnen je helpen. Vraag of mensen er iets van willen zeggen wanneer je je vingers naar je mond brengt. Het is fijn wanneer mensen je bewust maken wanneer je nagel bijt.

Wanneer je alleen bent, of niemand in de buurt die je kan helpen, kan je ook jezelf laten schrikken. Doe een elastiekje rond je pols en elke keer wanneer je wilt bijten of je ervan bewust wordt dat je bijt, laat je het elastiekje knallen. Op deze manier kan je het patroon doorbreken en je meer bewust worden van het bijten.

Zorg dat je niet bij je nagels kunt

Heel simpel: als je niet bij je nagels kunt komen, kun je ze er ook niet afbijten. Doe handschoenen aan, eventueel ook in bed wanneer je ook in je slaap nagel bijt. Als handschoenen niet haalbaar zijn, plak dan de nagels af met pleisters.

Of maak je nagels onbereikbaar door er iets vies op te smeren. Er zijn speciale middeltjes in de handel om je nagels vies te laten smaken. Ook een likje sambal of mosterd kan wonderen doen.

Je kunt ook acrylnagels laten plaatsen. Je kunt dan niet bij je eigen nagels komen om af te bijten en je hebt in een keer hele mooie nagels. Doordat je dan mooie, lange nagels hebt, is het vaak zonde om er aan te pulken of te bijten. Als je dan een tijdje niet gebeten hebt, heb je kans dat je de gewoonte hebt afgeleerd en je gestopt bent met nagelbijten.

Nagels er mooi uit laten zien

Laat je nagels er mooi uitzien. Hoe kort ze ook zijn. Verzorg je handen, duw je nagelriemen naar achteren, doe er nagelriemolie op zodat ze lekker zacht worden en doe een mooi nagellakje in je lievelingskleur erop. Gebruik ook nagelverharder, je nagels hebben heel wat te lijden gehad van al dat gebijt
.
Vijl je nagels mooi. Vijlen is beter dan knippen. Als je je nagels knipt komen er sneller scheurtjes en haakjes aan je nagels, die je er weer af wil bijten. Met vijlen is dat een stuk minder. Bovendien ben je dan echt met je nagels bezig en als ze er dan mooi uitzien ben je minder geneigd om ze af te bijten. Neem ook een vijltje mee in je tas. Als er dan onderweg een haakje aan je nagel komt kan je het er direct afvijlen. Anders heb je kans dat je het eraf gaat bijten.

Maak elke dag dat je niet gebeten hebt een foto van je handen en nagels. Je ziet dan resultaat van het niet bijten. Je hebt dan meer motivatie om door te zetten.

Medische redenen om te stoppen

  • Van nagel bijten kan je aarswormen krijgen. Je brengt vaak je handen in je mond en grote kans dat je ze niet telkens gewassen hebt.
  • De bacteriën die aan je vingers en nagels zitten komen allemaal in je mond, waardoor je eerder ziek kan worden.
  • Wanneer je je nagels tot bloedens toe afbijt heb je kans op lelijke ontstekingen.
  • Je kan zelfs knakkende kaken krijgen van het nagelbijten. Dit komt door het verkeerd gebruik van het kaakgewricht, waardoor er slijtage kan ontstaan.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelbijten afleren bij kinderenNagelbijten bij een kind afleren is mogelijk. De manier van belonen bij goed gedrag werkt vaak het beste. Er zijn echter…
Omloop of paronychium, symptomen en behandelingOmloop of paronychium, symptomen en behandelingRuim 2 miljoen Nederlanders hebben last van dwangmatig nagelbijten. Dit is iets dat al vaak in de jeugd ontstaat. Niet a…
Hoe houd je je nagels mooiHoe houd je je nagels mooiNagels hebben normaal gesproken als functie dat je geen eelt krijgt op je vingertoppen. Maar veel vrouwen vinden ook dat…
Beauty: NagelbijtenBeauty: NagelbijtenNagelbijten is een vervelende gewoonte en iedereen die er last van heeft wil er vanaf, maar hoe! Het blijkt toch moeilij…

Iets vergeten als je de kamer uit bentIets vergeten als je de kamer uit bentJe zit in de woonkamer, kijkt televisie en ineens schiet je iets te binnen. Dat moet je echt even boven gaan pakken! Je…
Groeien nagels en haar door na overlijden?Groeien nagels en haar door na overlijden?Na de dood groeit er niks meer. Toch wordt er vaak gezegd dat haren en nagels nog enige tijd na de dood door blijven gro…
Bronnen en referenties
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.