Hoe lang mag je kind in de zon? UVSunSense Polsband weet het
De zomer is voor kinderen een groot avontuur. Veel buitenspelen en bezoekjes aan strand en zwembad mogen niet ontbreken. Een goede bescherming van de huid tegen de zon is daarbij erg belangrijk, maar goed inschatten wanneer het tijd is om je opnieuw in te smeren en om definitief uit de zon te gaan is niet eenvoudig. Zeker niet als je plezier hebt! Een handig instrument hierbij is de UVSunSense Polsband: een polsbandje dat de blootstelling aan UV-licht meet en door middel van kleuren aangeeft wanneer je je weer in moet smeren met zonnebrand of uit de zon moet gaan.
UVSunSense Polsband
Het gevaar van de zon voor de kinderhuid
Zon is goed voor de huid. Wanneer de huid in aanraking komt met
UV-licht dan zet dit allerlei processen in je lichaam in werking. Zo wordt er melanine en vitamine D aangemaakt en wordt je huid dikker om zich extra goed te kunnen beschermen tegen straling. De zon kan echter ook veel negatieve effecten hebben. Zo droog je bij blootstelling aan de zon extra snel uit waardoor je er goed op moet letten dat je voldoende water drinkt. Het kan daarnaast ook je DNA aantasten waardoor huidkanker kan ontstaan.
Doordat de kinderhuid nog volop groeit is deze extra kwetsbaar voor blootstelling aan UV-straling. Wie als kind vaak verbrandt heeft op latere leeftijd een verhoogde kans op kanker. Het is daarom van groot belang om kinderen hier goed tegen te beschermen door middel van zonnebrandcrème.
Hoe lang kan een kind veilig in de zon zijn?
Hoe lang je veilig in de zon kunt blijven zonder te verbranden, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Huidtypen worden ingedeeld in vier categorieën. Door middel van het doen van een eenvoudige huidtypetest kun je erachter komen welk
huidtype je kind heeft. Aan dit type wordt een getal verbonden.
- Huidtype 1 = 60
- Huidtype 2 = 100
- Huidtype 3 = 200
- Huidtype 4 = 300
De
zonkracht wordt dagelijks berekend door het KNMI. Dit is onder andere te vinden op NOS Teletekst pagina 708.
- 1-2 = bijna geen zonkracht
- 3-4 = zwakke zonkracht
- 5-6 = matige zonkracht
- 7-8 = sterke zonkracht
- 9-10 = zeer sterke zonkracht
Rekenvoorbeeld
Om te berekenen hoe lang je kind veilig in de zon kan spelen, deel je getal dat hoort bij je huidtype door de zonkracht van die dag. Heeft je kind bijvoorbeeld huidtype 3 en is er die dag sprake van een sterke zonkracht (8), dan kan je kind 200 : 8 = 25 minuten op het heetst van de dag (tussen 12:00 en 15:00) in de zon doorbrengen zonder te verbranden. Je kunt echter beter het zekere voor het onzekere nemen en vanaf het begin goed insmeren.
Hulp bij het timen van het insmeren met de UVSunSense Polsband
Als ouder wil je natuurlijk ook lekker van de zon genieten en dan heb je geen zin om met een stopwatch bij te houden wanneer je je kind weer moet gaan zoeken voor een nieuwe insmeerbeurt. De
UVSunSense Polsband kan hierbij helpen. Deze polsband is speciaal ontwikkeld om blootstelling aan UV-licht te meten en verkleurt wanneer je je weer opnieuw in moet smeren of definitief uit de zon moet gaan.
De UVSunSense Polsband is wanneer je deze net omdoet
wit van kleur. Het is de bedoeling om direct te beginnen met insmeren met zonnebrandcrème voor je kind voor het eerst naar buiten gaat. Smeer daarbij ook wat zonnebrandcrème op de polsband. Bij het eerste contact met zonnebrandcrème van minimaal factor 15 kleurt het bandje
donkerpaars. Is het inmiddels
lichtpaars geworden en is de tekst op het bandje niet meer leesbaar, dan betekent dit dat er opnieuw ingesmeerd moet worden. Je kunt je kind eenvoudigweg instrueren dat hij of zij zich bij je moet melden zodra het bandje lichtpaars is geworden. Wordt het bandje naar verloop van tijd
lichtgeel, dan is dit een teken dat je je maximale blootstelling aan de zon voor die dag gehad hebt en het tijd is om de schaduw op te gaan zoeken.
De bandjes zijn eenmalig te gebruiken. Na een dag moeten ze dus worden weggegooid. De UVSunSense Polsbandjes worden verkocht in verpakkingen van zeven: één voor elke dag van de week.
Lees verder