Kinderen goed beschermen tegen de zon

Kinderen goed beschermen tegen de zon In de zomer schijnt de zon veel en dat heeft op veel mensen een positieve invloed op het humeur. We komen weer meer buiten en genieten van de warme dagen. Maar hoe beschermt u uw kind tegen de negatieve effecten van de zon?

Insmeren met een hoge beschermingsfactor

Het is belangrijk dat u uw kind insmeert met een goede zonnebrandcrème. Voor kleine kinderen is het aan te raden een hoge beschermingsfactor te kiezen. Het liefst factor 30 of hoger. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor kinderen. Neemt u uw baby mee in de zon? Het is aan te raden een zonnehoed op te zetten en er voor te zorgen dat uw baby niet in aanraking komt met de zon. Creëer schaduw voor uw baby. Zelfs in de schaduw moet u uw kind regelmatig insmeren.

Hoe vaak insmeren?

Het is verstandig uw kind regelmatig in te smeren. Kinderen die aan het spelen zijn kunnen snel verbranden. Smeer uw kind elk uur goed in en wees niet zuinig met de zonnebrandcrème. Smeer uw kind een half uur voor dat hij/zij de zon in gaat voor het eerst in zodat de crème goed in kan trekken en bij het eerste contact met de zon zijn werk al doet. Gaat u met uw kind zwemmen? Dan is het verstandig uw kind opnieuw in te smeren wanneer hij/zij uit het water komt. Spoel uw kind af wanneer hij/zij in de zee is geweest. het zout op de huid kan ervoor zorgen dat uw kind eerder verbrand. Smeer uw kind na het afspoelen en droogmaken opnieuw in.

Schaduw

Het is erg belangrijk om voor kleine kinderen schaduw te maken op de plek waar hij /zij speelt. Maar zelfs in de schaduw kan uw kind verbranden of te maken krijgen met oververhitting. Smeer uw kind dus ook in de schaduw goed in.

Blijf uit de zon tussen 12:00 en 15.30

Ze UV stralen zijn rond het middag uur het sterkst en kunnen ook de meeste schade aanrichten. Blijf tussen 12:00 en 15:30 uit de zon om te voorkomen dat uw kind verbrand.

Is uw kind verbrand?

Is uw kind ondanks alle maatregelen toch verbrand? Smeer hem of haar in met aftersun en trek wijde kleertjes aan. Heeft uw kind blaar vorming? Ga naar de huisarts. Voor alle lichtere verbrandingen door de zon kunt u ook advies vragen bij uw apotheek.

Zonnesteek:

Bij een zonnesteek is de lichaamstemperatuur ontregeld en kan de lichaamswarmte oplopen tot 42 graden. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Symptomen van een zonnesteek zijn:
  • Verward
  • Slappe spieren
  • Misselijk
  • Hoofdpijn
  • Koorts

Heeft uw kind een zonnesteek? of vermoed u dit? Raadpleeg meteen uw huisarts.

Drinken

Het is belangrijk dat u uw kind voldoende laat drinken op een warme dag. Kinderen kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed regelen dus extra drinken helpt uw kind om niet uit te drogen en helpt tegen oververhitting.
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Met je baby, dreumes en peuter naar het strandMet je baby, dreumes en peuter naar het strandTijdens de zomermaanden is het heerlijk om naar zee en strand te gaan. Wanneer je een baby hebt lijkt dit misschien wat…
Sociale ontwikkeling van peuters en kleutersVanaf de eerste maanden is het kind al actief in de ontwikkeling in relatie met anderen. Ieder kint ontwikkelt zich op z…

Wat is chronische voedselweigering?Wat is chronische voedselweigering?Bij chronische voedselweigering weigeren kinderen langdurig al het eten of een bepaalde vorm (bijvoorbeeld de warme maal…
Kinderopvang: gastouder wordenKinderopvang: gastouder wordenEr is goed geld te verdienen met het worden van gastouder. Het salaris is goed. Dit zij mensen die kinderen opvangen in…
Bronnen en referenties
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.