SPF: wat zegt dit over je zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème en SPF
- Aanduiding SPF op zonnebrandcrèmes
- Welke SPF-factor heb je nodig?
- Misverstanden over SPF
- Bescherming geldt alleen voor UVB-straling en niet voor UVA-straling
- Andere zaken om op te letten wanneer je een zonnebrandcrème kiest
Aanduiding SPF op zonnebrandcrèmes
Als je voor het - al dan niet digitale - schap met zonnebrandcrèmes staat is het niet gek wanneer de verschillende gehanteerde termen je een beetje beginnen te duizelen. Waar tot enkele jaren geleden nog vooral gesproken werd over 'factor' om de beschermingsgraad van de zonnebrandcrème of zonnebrandmelk aan te duiden, tref je tegenwoordig steeds vaker de term SPF op verpakkingen. SPF staat voor Sun Protection Factor (zonbeschermingsfactor). Veel merken zonnebrandcrème hebben producten met verschillende gradaties van bescherming. Deze beginnen doorgaans bij SPF 5 en lopen door tot SPF 50.Het getal in de aanduiding SPF zegt iets over de mate van bescherming tegen de zon, en dan specifiek de UVB-straling die van de zon komt. Heb je een product met de aanduiding SPF 15 dan betekent dit dat de crème nog 1/15e UVB-straling doorlaat en dus voor 93.3% beschermt. Een product met SPF 30 laat nog 1/30e UVB-straling door en beschermt dus voor 96.7%. Het is dan ook meteen duidelijk dat de schaal niet de mogelijkheid open laat voor een product dat voor 100% beschermt tegen UVB-straling. 100% bescherming is volgens wetenschappers namelijk niet mogelijk.
Welke SPF-factor heb je nodig?
De aanbevolen SPF-factor is afhankelijk van je huidtype. Doorgaans wordt de volgende onderverdeling gehanteerd:- Huidtype I (zeer licht van kleur): SPF 25 of hoger
- Huidtype II (licht van kleur):SPF 15-25
- Huidtype III (licht getint): SPF 10-15
- Huidtype IV (getint tot donker) huid: SPF 5-10
Misverstanden over SPF
Over de Sun Protection Factor circuleren diverse misverstanden. Zo wordt wel gedacht dat wanneer een product de maximale SPF heeft, deze voor 100% tegen de zon beschermt. Dit is niet het geval. Ook is het niet zo dat naarmate de SPF oploopt je trager bruin wordt. Het zegt alleen iets over de mate waarin je kunt verbranden door de zon en heeft geen effect op de melanine-aanmaak door de zon en daarmee de snelheid waarmee iemand bruint.Bescherming geldt alleen voor UVB-straling en niet voor UVA-straling
De beschermingsgraad die wordt aangegeven met de aanduiding SPF geldt alleen voor wat betreft UVB-straling. UVB-straling is de straling die maakt dat de huid verbrandt. Dit kan gevaarlijk zijn omdat het tevens kan leiden tot DNA-schade en uiteindelijk zelfs tot huidkanker. UVB-straling leidt er ook toe dat de melanine-productie omhoog gaat waardoor we bruin worden. Dit is het effect dat de meeste mensen najagen wanneer ze gaan zonnebaden. Melanine zelf heeft een goede UV-filter. Dit is dan ook de reden dat mensen die van zichzelf een donkerdere huid hebben ook minder snel verbranden.Wat veel mensen niet weten is dat van alle ultraviolette straling die de aarde bereikt tot wel 95% UVA-straling is. Dit type straling zorgt niet voor verbranding van de huid en daarom is lang gedacht dat dit minder schadelijk is. Dit is echter niet het geval. Inmiddels weet men dat dit type straling diep in de huid door kan dringen en daar tot DNA-schade kan leiden. Blootstelling aan UVA-straling versnelt bovendien de veroudering van de huid en onderdrukt de weerstand van het menselijk lichaam.
Kijk je naar de aanduiding SPF op een flacon zonnebrandcrème dan is het belangrijk om je te realiseren dat dit alleen iets zegt over de bescherming tegen UVB-straling en niet over de bescherming tegen UVA-straling. Er bestaan wel zonnebrandcrèmes die ook bescherming bieden tegen UVA-straling. Dit staat dan doorgaans expliciet op de verpakking vermeld.