De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?
Een trend die in 2015 ineens de kop op stak is die van zonnebrandtatoeages. Jongeren laten in de zon patronen in hun huid 'inbranden', simpelweg door een patroontje van zonnebrandcrème op de huid te maken waarbij de onderliggende huid niet aan de zon wordt blootgesteld, maar de rest wel. Wat overblijft is een contrasterend kleurverschil. Leuk of gevaarlijk?
Zonnebrandtatoeages
Hoe wordt een zonnebrandtatoeage gemaakt?
Het overkomt iedereen weleens: je hebt net iets te lang in de zon gezeten zonder je in te smeren en een deel van een kledingstuk, je horloge, zonnebril of het snoertje van je koptelefoon heeft een patroontje op je huid achtergelaten. Niet erg charmant en de volgende keer zul je wel beter opletten. Dit soort ongelukjes lijken jongeren nu geïnspireerd te hebben tot de nieuw ontstane trend van de zonnebrandtatoeages.
Het maken van een
zonnebrandtatoeage is niet moeilijk. Met zonnebrandcrème wordt een dikke laag op de huid aangebracht in een bepaald patroon. Voor ingewikkelde patronen wordt gebruik gemaakt van een stencil. Ga je vervolgens in de zon liggen dan verbrandt de huid volledig, behalve op de plek waar de zonnebrandcrème is aangebracht. Binnen korte zijn zal na het afwassen van de crème een contrasterend kleurverschil merkbaar zijn: eerst wit en rood door de verbrande huid en nadat de huid is geheeld wit en bruin. Wat overblijft wordt ook wel een zonnebrandtatoeage genoemd.
Zonnebrandtatoeages zijn in 2015 een ware trend geworden. Onder de hashtag
#sunburnart delen jongeren op Twitter, Facebook en Instagram massaal foto's van hun creaties. Populaire patronen zijn zonnetjes, hartjes, bloemen en logo's van Batman en Superman. In sommige gevallen wordt geen gebruik gemaakt van zonnebrandcrème maar laten mensen gewoon een voorwerp op hun buik of rug liggen tijdens het zonnen zodat de onderliggende huid niet aan de zon wordt blootgesteld maar de rest wel. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze hun complete lichaam op deze manier veranderen in een kunstwerk.
Is een zonnebrandtatoeage gevaarlijk?
Volgens dermatologen is de zonnebrandtatoeage-trend een zeer gevaarlijke omdat jongeren zichzelf willens en wetens verbranden. Dit is niet zomaar een geval van 'wie mooi wil zijn moet pijn lijden' en nadat je van de brandende pijn af bent kunt je genieten van de creatie. Het verbranden van de huid is namelijk een gevaarlijk proces en vergroot de kans op kanker.
De meest voorkomende vorm van kanker als gevolg van overmatige blootstelling aan de zon is
melanoom. UV-straling uit zonlicht kan zorgen voor een kwaadaardige celwoekering. Wie veelvuldig verbrand door de zon heeft een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van een melanoom. Dit betekent niet dat één keertje verbranden geen kwaad kan. Ben je hier extra gevoelig voor dan kan ook één keer verbranden te veel zijn. De aandoening wordt vaak pas ontdekt als het al te laat is en jaarlijks overlijden vele duizenden mensen als gevolg van deze vorm van kanker.
Zonnebrandtatoeage onder de zonnebank
Vaak wordt gedacht dat verbranden door de zonnebank minder erg is dan verbranden door de zon. Dit is echter een mythe. Ook de straling die afgegeven wordt door de zonnebank is schadelijk voor de huid. Het creëren van een zonnebrandtatoeage onder de zonnebank is dus net zo gevaarlijk als in je achtertuin of op het strand en verhoogt ook de kans op kanker.