Zonnebrand en zomersproeten; in de zon zonder te verbranden

Zonnebrand en zomersproeten; in de zon zonder te verbranden Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D en zorgt ervoor dat uw huid melanine produceert. Teveel zonlicht kan uw huid uitdrogen en verouderen. Als u bruin wilt worden moet u dit langzaam opbouwen en u goed insmeren. Vooral mensen met een lichte huid en sproeten moeten voorzichtig zijn in de zon. Mocht u toch verbranden of uw sproeten aan willen pakken dan kunt u gebruikmaken van een aantal tips.

Het effect van zonlicht op de huid

Normaal gesproken is in de zon zitten gezond omdat zonlicht de vorming van vitamine D in het lichaam bevordert. Als reactie op zonlicht produceert de huid melanine en wordt ze donkerder. Melanine beschermt het onderliggende weefsel tegen ultraviolette straling, maar als de huid nog niet gewend is aan zonlicht zal ze verbranden. De verschijnselen van een verbrande huid zijn meestal pas na een paar uur zichtbaar, de huid is dan rood en pijnlijk. Bij ernstige verbranding van de huid kunnen er zelfs blaren, koorts en shock optreden.

Als een huid voortdurend aan zonlicht wordt blootgesteld zal ze uitdrogen en gaan rimpelen. De meeste schade richt de ultraviolette straling aan in de diepere huidlagen. De straling zorgt voor verslapping en rimpeling, zelfs jaren later nog. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe intenser de straling is. Blijf dus op het heetst van de dag zoveel mogelijk uit de zon.

Andere risicofactoren

  • Hoogte; op grote hoogte kan de zon makkelijker doordringen door de ijlere lucht
  • Sneeuw; sneeuw weerkaatst het zonlicht
  • Water; weerkaatst net als sneeuw het zonlicht waardoor men sneller kan verbranden
  • Wind; wind koelt de huid waardoor we te laat merken dat onze huid verbrandt

Mooi bruin worden zonder te verbranden

Als het mooie weer eindelijk aanbreekt willen we ons laten koesteren door de zonnestralen. Daar is op zich niets mis mee, maar wees extra voorzichtig als u een gevoelige en blanke huid heeft. Blijf in het begin ook niet langer dan 15 minuten per dag in de zon en verleng de tijdsduur per keer met ongeveer 10 minuten. Zorg daarbij dat uw voetzolen niet verbranden, die zitten meestal verstopt in onze schoenen en zijn extra gevoelig.

Bron: ChadoNihi, PixabayBron: ChadoNihi, Pixabay

UVB-straling

Mijd de zon zoveel mogelijk tussen 11.00 uur en 15.00 uur en een zonnebrandmiddel moet minstens factor 10 hebben. Dat laatste heeft te maken met het dunner worden van de ozonlaag waardoor er steeds meer schadelijke UVB-straling de aarde bereikt. Teveel UVB-straling kan kankerverwekkend zijn. In Nederland komt huidkanker ook steeds vaker voor, zo'n 25.000 tot 30.000 mensen krijgen er jaarlijks mee te maken. Overigens zou een teveel aan UVB-licht ook het ontstaan van staar van de ooglens bevorderen en ook een negatieve invloed hebben op de afweer van ons lichaam.

Wat kunnen we doen bij zonnebrand

Ondanks het feit dat een parasol u beschermt tegen zonlicht kan ook een parasol niet het zonlicht voorkomen dat wordt weerkaatst door zand van het strand. Dat geldt ook voor zeewater dat het zonlicht weerkaatst. Vooral kleine kinderen zijn hier gevoelig voor. Smeer u dus goed in. Maar zelfs als u goed bent ingevet wil het niet zeggen dat u niet kunt verbranden, zeker als u erg lang in de zon blijft. Zorg er ook voor dat u zichzelf na het zwemmen opnieuw insmeert.

Speciale tips als u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrandt

  • Wrijf de verbrande plekken in met een papje van lijnzaad
  • Koel de verbrande huid met water uit een plantenspuit
  • Leg koude kompressen op hart, hoofd en in de nek
  • Leg doeken die u gedoopt hebt in azijn op de verbrande en pijnlijke plekken
  • Doop een linnen doek in sterke thee en leg hem op de verbrande plekken
  • Breng kwark op de huid aan; verdun de kwark met zure melk of met water

Zonnebrand en zomersproeten

Onder invloed van zonlicht maakt de huid melanine aan en wordt donkerder, meestal gebeurt dit gelijkmatig. Bij een opeenhoping van pigment in de opperhuid ontstaan sproeten, hierbij is de pigmentverdeling niet gelijkmatig. Hierdoor verbranden mensen met een lichte huid, blond tot rossig haar en sproeten heel snel en wordt de huid niet tot nauwelijks bruin. Wel zijn er veel sproeten in het gezicht, op de schouders en op de armen. Sproeten op zich kunnen geen kwaad, maar mensen met veel sproeten lopen wel meer risico om huidafwijkingen te krijgen. Jonge kinderen krijgen al sproetjes en als een mens ouder wordt zal hij onder invloed van zonlicht meer sproeten ontwikkelen. Of iemand veel of weinig sproeten krijgt is erfelijk bepaald.

De meeste mensen die sproeten hebben zijn hier helemaal niet blij mee, toch worden sproeten gerekend tot één van de zeven schoonheden. Maar als u niet happy bent met uw zonnevlekjes en ze minder wilt laten opvallen kunt u gebruikmaken van:

Koude omslagen

Kook ½ liter melk en voeg er 100 gram mierikswortel aan toe. Als het mengsel is afgekoeld zeeft u het. Maak hiervan elke avond omslagen, laat het mengsel opdrogen en verwijder de volgende morgen de restanten.

Een citroen

Neem hiervoor een citroen die u doormidden snijdt. Druk het snijvlak stevig tegen de sproeten zodat het sap eruit loopt en laat het sap opdrogen. Doe dit driemaal per dag.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand (verbranden)Zonnebrand (verbranden)Als je verbrandt krijg je een rode pijnlijke reactie op de huid. Dit ontstaat wanneer de huid teveel UV-straling (ultrav…
Zonnebrand ... oppassen!Zonnebrand ... oppassen!De zon schijnt fel en in de zon of schaduw is het belangrijk te smeren. Het voorkomt een hoop pijn en gedoe. Wat gebeurt…
Zonnesterkte, zonkracht of UV-indexZonnesterkte, zonkracht of UV-indexUv-straling in het zonlicht is schadelijk voor de huid. Huidkanker kan ontstaan door Uv-straling. De Uv-straling neemt i…
Waarom is de zon zo schadelijk voor onze huid?Je hoort tegenwoordig overal dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan ver…

Cactusvijgolie: gezond voor huid en haarCactusvijgolie: gezond voor huid en haarCactusvijgolie is ook wel bekend als prickly pear oil of barbary fig (seed) oil. De olie wordt gewonnen uit de vruchten…
De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?Een trend die in 2015 ineens de kop op stak is die van zonnebrandtatoeages. Jongeren laten in de zon patronen in hun hui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • http://www.atriummc.nl/index.php?id=1484
  • Hademar Bankhofer: Hexenschuss und Heiserkeit
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sproet_(huidkenmerk)
  • http://www.gezondheidsnet.nl/huid/iedereen-heeft-sproeten
  • Margriet: Beter leven
  • Afbeelding bron 1: ChadoNihi, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.