Cactusvijgolie: gezond voor huid en haar

Cactusvijgolie: gezond voor huid en haar Cactusvijgolie is ook wel bekend als prickly pear oil of barbary fig (seed) oil. De olie wordt gewonnen uit de vruchten van de vijgcactus (Opuntia ficus-indica), een tot 5 meter hoge cactus die groeit in Mexico, Chili, Saoedi Arabië en in landen langs de Middellandse Zee. Deze kostbare olie heeft veel gezonde eigenschappen. Wat is cactusvijgolie precies, wat doet de olie voor de huid en het haar en hoe gebruik en bewaar je de olie het beste?

Inhoud


Olie uit de zaden van de cactusvijg

Cactusvijgolie wordt gewonnen uit de vruchten van de vijgcactus (Opuntia ficus-indica), een tot 5 meter hoge cactus die groeit in Mexico, Chili, Saoedi-Arabië en in landen langs de Middellandse Zee. Na de bloei vormt de plant vrij grote rode, eivormige vruchten; de cactusvijgen. Hierin bevinden zich harde zaadjes, die slechts 5% olie bevatten. Dit maakt dat er maar liefst 1000 kilo aan cactusvijgen nodig is voor 1 liter cactusvijgolie. Bovendien duurt het productieproces voor 1 liter olie zon 40 uur. Cactusvijgolie is daarom één van de kostbaarste plantaardige oliën ter wereld.

De schil van de cactusvijg zit vol met stekels, waardoor het plukken een zorgvuldig werkje is / Bron: KarelZe, PixabayDe schil van de cactusvijg zit vol met stekels, waardoor het plukken een zorgvuldig werkje is / Bron: KarelZe, Pixabay

Van koude persing

Cactusvijgen worden met de hand geoogst. Ook de zaadjes worden met de hand uit de vijgen gehaald. Daarna worden ze gewassen en te drogen gelegd in de zon. Vervolgens worden de zaadjes op maximaal 40 graden Celsius geperst als het om koudgeperste (extra virgin) olie gaat. Omdat de zaden zo hard zijn, moet de oliepers een speciale kop hebben. Om dezelfde reden kunnen de zaden ook maar langzaam worden geperst. Door koude persing blijven echter wel alle werkzame stoffen behouden. Zuivere cactusvijgolie is te herkennen aan een lichtgroene kleur. Cactusvijgolie kan ook worden verkregen door de olie met behulp van verhitting of chemische stoffen uit de zaden op te lossen. Hierdoor gaan de werkzame stoffen echter verloren.

De gezonde eigenschappen van cactusvijgolie

Zuivere cactusvijgolie is rijke aan gezonde stoffen. De olie bevat maar liefst 100 mg/100g vitamine E (vooral delta tocopherol), die zonbeschermende en huidbarrière herstellende eigenschappen heeft en de afbraak van huidverstevigend collageen tegengaat. Daarnaast bevat cactusvijgolie 900mg/100g fytosterolen, waaronder beta-sisterol en delta-7-stigmasterol. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, herstellen de huidbarrière en zorgen dat de huid vocht beter kan vasthouden (Baumann et al., 2009). Daarnaast gaan beta-sisterolen haaruitval tegen. Ook is cactusvijgolie rijk aan de antioxidant betalaïne, die vroegtijdige huidveroudering door onder andere zon, wind en cv tegengaat. Verder bestaat de olie voor maar liefst 65% uit linolzuur, een onverzadigde vetzuur dat essentieel is voor de celvernieuwing van de huid.

Cactusvijgolie is het meest effectief bij een rijpere huid / Bron: Greyerbaby, PixabayCactusvijgolie is het meest effectief bij een rijpere huid / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Cactusvijgolie voor je huid

Cactusvijgolie wordt gebruikt als huidolie, vooral voor het gezicht. De olie geurt zoet-kruidig en heeft een hele lichte textuur, waardoor ze snel in de huid trekt. De huidvernieuwende en -herstellende stoffen gaan huidveroudering tegen en geven een doffe en slappe huid stevigheid, elasticiteit en glans. Doordat de olie de natuurlijke huidbarrière herstelt en de huid helpt vocht beter vast te houden, wordt de huid minder droog en kunnen rimpels, lijntjes, donkere kringen en wallen vervagen. Cactusvijgolie wordt verder gebruikt voor het behandelen van acne, littekens en striae. Daarnaast zijn er positieve ervaringen met eczeem bij kinderen. De olie is geschikt voor ieder huidtype, maar vanwege de huidverjongende eigenschappen het meest effectief bij een ouder wordende huid (30+) en bij vroegtijdige huidveroudering door zonlicht.

Hoe gebruik je de olie?

Cactusvijgolie gebruik je het beste op een gereinigde gezichtshuid, bij voorkeur s avonds, zodat de olie tijdens de nacht haar huidherstellende en -vernieuwende werk kan doen. Wrijf hiervoor 3 tot 4 druppels in de huid met zachte ronddraaiende bewegingen. De olie is ook geschikt als oogserum en als anti-ageing serum onder je dagverzorging. Gebruik je de olie als oogserum, dan gebruik je één druppel per oog en masseer je de olie met zacht draaiende bewegingen in de huid rond de ogen.

Cactusvijgolie kun je ook gebruiken als nagel(riem)behandeling. De olie voorkomt nagelriemontstekingen en versterkt breekbare nagels. Masseer je nagels en nagelriemen met het restje olie dat is overgebleven als je je gezicht hebt verzorgd.

Cactusvijgolie zorgt voor glanzend haar. / Bron: Pezibear, PixabayCactusvijgolie zorgt voor glanzend haar. / Bron: Pezibear, Pixabay

Cactusvijgolie voor het haar

Cactusvijgolie versterkt het haar en geeft droog en futloos haar glans en veerkracht. Ook kan de olie haaruitval helpen verminderen. Door een paar druppels cactusvijgolie in de droge haarpunten te masseren, wordt het haar gevoed en verminder je pluizig haar. De olie kan ook worden gebruikt als haarmasker. Hiervoor masseer je een paar druppels olie vóór het wassen in het haar en laat je het een half uur intrekken. Daarna was je je haar.
Bron: Skitterphoto, PixabayBron: Skitterphoto, Pixabay

Hoe bewaar je de olie?

Cactusvijgolie bevat veel onverzadigde vetzuren, die sterk aan oxidatie onderhevig zijn. Hierdoor verliezen de waardevolle stoffen hun werking. Wil je langere tijd van de werkzame stoffen in cactusvijgolie genieten, bewaar de olie dan op een donkere plaats, zoals in een kastje. Cactusvijgolie is ook verkrijgbaar in een donkerbruine of violetkleurige verpakking.
© 2015 - 2024 Annemiekkrogt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?
Huidveroudering voorkomenDe huid kan op allerlei manieren verouderen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om huidveroudering tegen te gaan.
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…

Tanorexia: verslaafd aan zonnenTanorexia: verslaafd aan zonnenTanorexia is een ernstige verslaving aan zonnen. Mensen die lijden aan tanorexia willen door de zon buiten of onder de z…
Zonnebrand en zomersproeten; in de zon zonder te verbrandenZonnebrand en zomersproeten; in de zon zonder te verbrandenZonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D en zorgt ervoor dat uw huid melanine produceert. Teveel zonlicht kan uw hui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lifeforge, Pixabay
 • http://www.beautylab.nl/cactusvijgolie/, bezocht op 5 juli 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cactusvijg, bezocht op 5 juli 2015
 • https://gezonder.wordpress.com/category/cactusvijgolie/, bezocht op 5 juli 2015
 • http://www.gezonder.nu/cactusvijgolie/wat-is-cactusvijgolie.html, bezocht op 5 juli 2015
 • http://www.beauty-review.nl/de-unieke-samenstelling-van-cactusvijgpitolie, bezocht op 5 juli 2015
 • http://www.fazocosmetic.com/nl/onze-producten/plantaardige-oli%C3%ABn/cactusvijgolie, bezocht op 5 juli 2015
 • https://gezonder.wordpress.com/category/cactusvijgolie/, bezocht op 6 juli 2015
 • https://www.solobiomooi.nl/pagina/cactusvijgolie/, bezocht op 6 juli 2015
 • http://www.argandia.nl/pages/advies-tips-cactusvijgolie, bezocht op 6 juli 2015
 • http://www.alternatieva.com/vakblad/schoonheidsverzorging/oorzaken-sneller-verouderende-huid/, bezocht op 6 juli 2015
 • Afbeelding bron 1: KarelZe, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Skitterphoto, Pixabay
Annemiekkrogt (30 artikelen)
Laatste update: 09-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.