Tips bij wallen kraaienpootjes en rimpels

Tips bij wallen kraaienpootjes en rimpels De huid is ons grootste orgaan dat ons beschermt tegen invloeden van buitenaf. De huid houdt ons op temperatuur, bevat de zintuigen en speelt een belangrijke rol bij onze sociale contacten. Om goed te kunnen functioneren heeft onze huid een goede verzorging nodig. Toch dienen zich vroeg of laat kraaienpootjes aan, gevolgd door rimpels en/of wallen. Door gezond te eten, veel water te drinken, een goede nachtrust en voldoende lichaamsbeweging te nemen kunnen we het ouderdomsproces vertragen. Daarnaast kunt u gebruikmaken van tips en acupressuurgrepen om de eerste tekenen van veroudering nog beter aan te pakken.

De huid heeft veel taken

De huid bedekt en beschermt tegen mechanisch geweld, uitdroging, giftige stoffen, bacteriën en ultraviolet licht. Ook speelt de huid een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur en bevat de huid zintuigen om bijvoorbeeld warmte, kou, aanraking en druk te voelen. De huid heeft ook een sterke sociale functie, want de beoordeling van onze medemens en hoe zij ons beoordelen is voor een groot deel afhankelijk van het uiterlijk. Als we willen dat onze huid alle taken goed uitvoert moeten we er zorg aan besteden. Hierbij is een goede hygiëne belangrijk en natuurlijk houdt de conditie van de huid ook verband met wat we eten en drinken. Een schone, goed verzorgde huid verbetert uw gezondheid en uw uiterlijk, want iemands gezicht verraadt nu eenmaal zijn leeftijd.

Wallen, kraaienpootjes en rimpels

Maar hoe goed we onze huid ook verzorgen, vroeg of laat dienen zich de beruchte kraaienpootjes aan. In het begin ziet u ze alleen als u lacht, of als u de ogen toeknijpt tegen de zon, maar later ook als ons gezicht in rust is en de leuke lachrimpeltjes echte rimpels worden. Ook wallen zijn een veelvoorkomend probleem, daarbij moeten we onderscheid maken tussen donkere kringen onder de ogen en zakjes onder de ogen. Donkere kringen onder de ogen komen voor bij mensen met een dunne en lichte huid en haarvaten die aan de oppervlakte liggen, maar ook bij mensen met een overpigmentatie van de huid. Bij veroudering van de huid verergert het probleem. Als men zakjes onder de ogen heeft is er sprake van een verslapping van de huid of doordat zich plaatselijk teveel vet of vocht ophoopt. Zonlicht en roken kunnen ervoor zorgen dat de huid rimpelig wordt. Helemaal voorkomen kunnen we ouderdomsverschijnselen niet, maar met de volgende tips kunnen we ze wel aanpakken.

Kringen en wallen onder de ogen

Bij een verslapte huid, tijdens de menstruatie of na een avondje flink doorhalen hebben veel mensen last van lelijke kringen of wallen onder hun ogen. Om ze te laten verdwijnen kunt u oogbaden nemen of oogkompressen maken. Hou er rekening mee dat oogbaden (lauw) warm moeten zijn en oogkompressen koud moeten worden toegepast.

Bron: Morkin, PixabayBron: Morkin, Pixabay
Ingrediënten aftreksel
 • 20 gram wortels van de bloedzuring
 • 10 gram katoenzaad
 • 10 gram zoethoutwortels
 • 20 gram tijm (een bloeiende plant)
 • 1 kopje heet water

Vermeng alle ingrediënten met het hete water en laat het mengsel trekken. Als u het aftreksel het liefste koud gebruikt neem dan voor het kompres een stuk (schoon) linnen of gaas dat u in het aftreksel doopt. Voor een warm oogbad is het handig om bij de apotheek of drogist een (glazen oogbadje) te kopen waar de ogen mee kunnen worden gespoeld.

Kraaienpootjes

Oogrimpels naast de ogen noemen we kraaienpootjes. Ze ontstaan doordat de huid veroudert en door het samentrekken van de oogspiertjes. Een ouder wordende huid heeft weinig elastine en is dus minder elastisch. Hierdoor krijgt u kleine lijntjes naast uw ogen. Daarnaast kunnen roken, alcohol en zonlicht kraaienpootjes veroorzaken. Een prima middel om kraaienpootjes te voorkomen:

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay
Ingrediënten recept
 • 50 gram koffiedik
 • geklopt eiwit van 5 eieren

Vermeng alle ingrediënten tot u een zachte, gelijkmatige massa overhoudt. Breng de massa aan op uw gezicht en laat het 10 minuten intrekken. Nadat u de resten hebt verwijderd (met lotion of met water) moet u een vette crème aanbrengen die u voorzichtig in de ooghuid klopt (rondom).

Rimpels

Aanleg voor rimpels is erfelijk, sommige mensen krijgen al op jonge leeftijd (veel) rimpels en anderen krijgen ze pas op latere leeftijd. Mimische rimpels, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes ontstaan door het aanspannen van de huidspieren, maar rimpels bij het voorhoofd of rimpels bij de mond ontstaan doordat de huid verslapt. U kunt met onderstaande recepten de rimpels aanpakken:

Ingrediënten emulsie
 • olijfolie
 • eierdooier
 • citroensap

Vermeng alle ingrediënten en smeer de bedreigde plekken hier elke avond mee in.

Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay
Ingrediënten masker
 • 40 gram fijngemaakte appel
 • 1 beker yoghurt
 • tarwekiemen

Vermeng alle ingrediënten tot u een zachte massa hebt. Breng het mengsel op de huid aan en laat het masker intrekken. Verwijder het masker met warm water.

Acupressuurgrepen

Acupressuur tegen rimpels

Schoonheidsverzorging hoeft helemaal niet duur te zijn, helemaal niet als u sommige ingrediënten toch al in de kast hebt staan. Naast een goede schoonheidsverzorging kunt u ook acupressuur toepassen. Druk hiervoor met beide wijsvingers stevig op de uiteinden van de binnenkant van de wenkbrauwen en vervolgens met de toppen van de middelvingers tegen beide neusvleugels. Vervolgens drukt u uw duimen tegen de mondhoeken en trommel tegelijkertijd op de kaakbeenderen bij het oor met de wijs- en middelvingers. Daarna drukt u met de duim van de ene hand op het weefsel tussen duim en wijsvinger van de andere hand (de bovenkant).

Maar het beste advies om de huid in goede conditie te houden is voeding van binnenuit, dus gezond eten, veel water drinken, voldoende lichaamsbeweging nemen en een goede nachtrust.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Lizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum is een serum dat ontwikkelt is om lijntjes en rimpels in het gezicht binnen een paar minuten te verm…

De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?De zonnebrandtatoeage: is het gevaarlijk?Een trend die in 2015 ineens de kop op stak is die van zonnebrandtatoeages. Jongeren laten in de zon patronen in hun hui…
De huidverzorging voor mannenHuidverzorging was vroeger altijd voor vrouwen. Echter wordt het goed verzorgen van de huid ook bij mannen steeds popula…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • https://www.huisartskliniek.nl/gezicht/kraaienpootjes
 • http://www.dr-jetskeultee.nl/is-er-een-oplossing-voor-wallen/obj7777370
 • Hademar Bankhofer: Hexenschuss und Heiserkeit
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rimpel_(huid)
 • https://www.huidhuis.nl/thema/functies-van-de-huid
 • Afbeelding bron 1: Morkin, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pezibear, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 05-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.