De huidverzorging voor mannen

Huidverzorging was vroeger altijd voor vrouwen. Echter wordt het goed verzorgen van de huid ook bij mannen steeds populairder. Ongeveer 42% van alle mannen gebruikt minstens een dag- of nachtcrème. Tegenwoordig kan een man bijna niet meer zonder gezichtsverzorging. Het goed verzorgen van de huid heeft veel voordelen, niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn. Hoe verzorg je als man je huid goed?

De populariteit van de huidverzorging voor mannen

Het goed verzorgen van de huid met crèmes en scrubs was vroeger iets voor vrouwen. Mannen die hun huid toen goed verzorgden werden er al meteen raar op aangekeken. Tegenwoordig gebruikt ongeveer 42% van de mannen huidverzorging. Dat is een aanzienlijk grote groep. Mannen geven er jaarlijks steeds meer geld aan uit. Wellicht willen mannen aantrekkelijk gevonden worden en er jong uitzien. Ze willen beter voor hun lichaam en hun huid zorgen. De populariteit van huidverzorging voor mannen zie je ook terug in de commerciële wereld. Van elke fabrikant die huidverzorgingsproducten maakt, is er wel een huidverzorgingslijn speciaal voor mannen.

De mannenhuid

Er is een reden waarom er speciale huidverzorgingsproducten voor zowel mannen als voor vrouwen zijn. De mannenhuid is namelijk heel anders dan die van vrouwen. Bij veel mensen zal na hun dertigste verjaardag de huid al beginnen met verouderen. De stofwisseling neemt af en nieuwe cellen worden minder snel aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner. Ook wordt de huid dan minder elastisch, slapper en gaat het meer hangen. Dit komt door de vermindering van het vetweefsel, collageen en elastine in de huid.

Dit proces zal bij mannen minder snel verlopen. Mannen hebben namelijk meer talg in de huid door het hoge testosterongehalte in het bloed. Het vetweefsel is dan ongeveer 20% dikker dan bij vrouwen. Deze dikkere huid zorgt echter niet voor minder invloed van de zon, drinken en roken. Deze factoren blijven een negatieve invloed hebben op de mannenhuid. Als je je huid goed verzorgt kan dit ervoor zorgen dat je het verouderingsproces van je gezichtshuid uitstelt. Je zorgt er dan voor dat je pas op latere leeftijd last krijgt van rimpels op je gezicht. Het kan dus grote voordelen hebben op de lange termijn om al vroeg te beginnen met het goed verzorgen van je gezicht.

Het verzorgen van de huid

Je hoeft eigenlijk maar twee dingen te doen als je de mannenhuid goed wilt verzorgen. Je moet de huid reinigen en vervolgens verzorgen. Het is namelijk belangrijk dat je je gezicht reinigt van schadelijke stoffen en vuil. Dagelijks wordt de huid blootgesteld aan uitlaatgassen, luchtvervuiling of andere schadelijke stoffen. 's Avonds wordt de huid beïnvloed door zweet, talg en stof. Er ontstaat dan een vervuilende laag op de huid, die er vanaf moet. Het kan namelijk voor onzuiverheden op de huid zorgen. Door je huid goed te verzorgen kan je het verouderingsproces van je huid uitstellen. Je zal dan minder snel rimpels krijgen.

Reinigen

Het is van belang om je gezicht dagelijks te reinigen. Doe dit niet met zeep. Zeep zorgt er namelijk voor dat de beschermde laag op de huid, die ervoor zorgt dat je huid niet uitdroogt, verdwijnt. Als je zeep wilt gebruiken, kies dan een pH-neutrale zeep die bedoeld is voor het gezicht. Je kan echter ook voor een wasgel of -crème kiezen. Deze is iets makkelijker in het gebruik, omdat het geen glibberig blokje zeep is. Wasgel of -crème wrijf je in op een nat gezicht totdat het schuimt en vervolgens spoel je je gezicht weer af. Het vuil wordt dan van je gezicht gehaald en de beschermende laag op huid blijft onaangetast. Door de vele slechte factoren die 24 uur per dag een slechte invloed hebben op je huid, is het aan te raden om elke ochtend voor het scheren en elke avond voor het slapengaan je gezicht te reinigen.

Verzorgen met crème
Na het reinigen van je gezicht is het zaak om je huid goed te hydrateren. De huid zal niet uitdrogen en er gezond uitzien. Dit doe je door middel van een crème. Eigenlijk worden echt slechte gezichtscrèmes niet meer gemaakt. Zoek een crème op die je lekker vindt ruiken, handig vindt qua gebruik en past binnen het budget. Breng deze crème aan nadat je je gezicht hebt gereinigd. Dus doe dit wederom 's ochtends en 's avonds.

Scrubben

Als je dagelijks je gezicht reinigt en insmeert met crème, ben je al heel goed je huid aan het verzorgen. Je kan zelfs nog meer doen. Je zou je gezicht eens per week kunnen onderwerpen aan de scrubbehandeling. De reden hiervoor is omdat de dode huidcellen op je gezicht blijven zitten. Door te scrubben zal je deze dode cellen eraf schrapen en je gezicht polijsten. De huid ziet er gladder uit en de doorbloeding wordt beter waardoor je een gezondere kleur krijgt. De scrubbehandeling doe je voordat je gezichtscrème aanbrengt. De voedingsstoffen uit de crème worden beter opgenomen door de huid en het vuil zal zich minder snel gaan nestelen in de poriën van de huid. Het is niet aan te raden als je een gevoelige huid hebt om te gaan scrubben.

Tips voor een gezondere huid

Naast crèmes en ander middelen voor je huid, zijn er nog genoeg dingen die je kan doen om je huid beter te verzorgen. Je zal een hierdoor een gezondere huid krijgen. Daarnaast kan dit het verouderingsproces zelfs remmen. De volgende dingen kan je doen:

Gebruik zonnebrandcrème

De UV-straling kan door de huid dringen en de collageen aanmaak aantasten. Dit weefsel zorgt ervoor dat de huid minder rimpels zal bevatten en de huid elastisch is. Door de aantasting hiervan zal dit op de lange termijn leiden tot snellere huidveroudering. UV-straling kan zelfs huidkanker veroorzaken, maar ook de huid uit laten drogen. Door je goed in de smeren met een goede zonnebrandcrème zullen deze invloeden worden beperkt.

Drink voldoende water

Het grootste deel van ons lichaam bestaat uit water. Het is daarom belangrijk dat we voldoende water binnenkrijgen. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitgedroogd raakt en er beter uitziet. Afvalstoffen kunnen namelijk sneller worden afgevoerd als je voldoende gehydrateerd bent.

Ga sporten

Regelmatig sporten heeft een positieve invloed op de huid. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Wanneer we sporten zal de huid hiervan het meeste profijt hebben. Sporten zorgt voor een betere bloedcirculatie en dat betekent dat het zuurstof en voedingstoffen sneller de cellen zullen bereiken, maar ook de afvalstoffen zullen sneller worden afgevoerd. Daarnaast zorgt het ervoor dat zweten, dankzij het sporten, de afvalstoffen naar buiten worden afgevoerd.

Eet gezond
Als je een gezonde huid wilt hebben dan is het belangrijk om zo weinig mogelijk schadelijk stoffen binnen te krijgen. Kies daarom voor gezonde voeding. Een gezonde huid is vaak een teken van dat je van binnen ook gezond bent. Het eten van voldoende eiwitten is belangrijk. Dit zijn namelijk de bouwstoffen van het lichaam die de groei en herstel van de cellen op zich nemen. Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat de huid soepel en zacht blijft. Daarnaast hebben we nog vitamine en mineralen die het verouderingsproces tegengaan en de huid beschermen.

Stop met roken

Roken zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten bij de huid. Hierdoor kunnen voedingstoffen en zuurstof de huid niet goed bereiken. Dit zorgt voor een wat grauwe huid. Ook zorgt roken voor het afbreken van bindweefsel onder de huid. Rimpels zullen dan sneller gaan ontstaan. Roken bevordert dus de huidveroudering.

Beperk alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat water wordt onttrokken aan het lichaam. Hierdoor droogt je huid uit. Wanneer de huid uitgedroogd is, zal het minder collageen aan gaan maken. Collageen zorgt juist voor een meer elastische huid. Je krijgt dan rimpels. Door alcohol te drinken zal je dus sneller last krijgen van rimpels. Ook zal de huid er ouder uit gaan zien door het uitdrogende effect van alcohol. Aanbevolen is om het te alcohol beperken tot een avond per week.

Slaap voldoende

Als je onvoldoende nachtrust geniet, krijg je al snel wallen onder ogen. Dit kan op de lange termijn zelfs permanent worden. Daarnaast zal het slaaptekort ervoor zorgen dat je huid minder snel zal herstellen. Wondjes, puistjes en oneffenheden zullen langer aanhouden. Probeer ongeveer 7 tot 8 uur slaap te krijgen elke nacht.
© 2015 - 2023 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging voor mannenEen aantal jaren geleden konden maar weinig mensen zich voorstellen dat mannen smeersels zouden gaan gebruiken. Deze tre…
Huidverzorgingsproducten voor mannenHuidverzorgingsproducten voor mannenSteeds meer mannen hebben behoefte aan een goede huidverzorging. Huidverzorging voor mannen staat - vergeleken met de pr…
Huidverzorging: welk verschil tussen mannen en vrouwen?Huidverzorging: welk verschil tussen mannen en vrouwen?We besteden steeds meer en meer aandacht aan de verzorging van onze huid, en dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Hu…
Nivea veel producten voor mannenverzorgingNivea veel producten voor mannenverzorgingEen man voor de spiegel is in de regel een niet zo lang durend beeld. Maar een man en verzorging met allerlei moderne pr…

Tips bij wallen kraaienpootjes en rimpelsTips bij wallen kraaienpootjes en rimpelsDe huid is ons grootste orgaan dat ons beschermt tegen invloeden van buitenaf. De huid houdt ons op temperatuur, bevat d…
Haarshampoos in vijf groepen ingedeeldDe shampoomarkt kent zeer veel soorten haarshampoos. Niet dat ze allemaal echt veel verschillen maar er zijn toch soorte…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimalegezondheid.com/huidverzorging-voor-mannen/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/hoe-mannen-hun-huid-kunnen-verzorgen/
  • http://www.biodermal.nl/huidverzorging/de-zon-en-je-huid/effecten-van-de-zon-op-je-huid/
  • http://www.trendystyle.net/beauty/invorm/sportenhuid.html
  • http://www.huidinfo.nl/roken%20en%20de%20huid.html
  • http://www.alcoholhulp.be/alcohol-huid
  • Men's Health, mei 2014, Nederland
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.