Huidverzorging: welk verschil tussen mannen en vrouwen?

Huidverzorging: welk verschil tussen mannen en vrouwen? We besteden steeds meer en meer aandacht aan de verzorging van onze huid, en dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Huidverzorgingsproducten voor mannen waren tot voor kort taboe, maar gaan nu vlotjes over de toonbank. Dat is uiteraard een goede zaak. Welk verschil bestaat er in de verzorging van een mannen- en vrouwenhuid? Mogen we onze huid reinigen met doodgewone zeep, en kunnen we huidveroudering écht voorkomen? Met welke tips houden we best rekening om onze huid doeltreffend te verzorgen?

Huidverzorging mannen steeds belangrijker

Zowel mannen als vrouwen besteden de jongste jaren meer en meer aandacht aan hun huid. Mannen kunnen dat nu eindelijk, zonder argwanend te worden bekeken. De groeiende aandacht van de mannen voor hun huid, wordt door vrouwen steeds meer en meer gewaardeerd. De schoonheidsindustrie weet op deze trend uiteraard handig in te spelen. Het aanbod schoonheidsproducten voor mannen wordt steeds uitgebreider. Hamvraag hierbij is of de mannelijke huid andere verzorgingsproducten nodig heeft dan die van vrouwen. Is er een verschil tussen de mannen- en de vrouwenhuid?

Geen verschil tussen mannen- en vrouwenhuid

Volgens schoonheidsspecialisten is er in princiipe geen enkel verschil tussen huidverzorgingsproducten voor mannen en vrouwen. Meer zelfs, de samenstelling van huidverzorgingsproducten voor mannen en vrouwen zijn, in de meerderheid van de gevallen, dezelfde. Huidverzorgingsproducten voor mannen krijgen uiteraard een mannelijk parfum, en hun verpakking oogt anders. Maar in principe kunnen mannen probleemloos de huidverzorgingsproducten van vrouwen gebruiken.

Mannen krijgen minder snel rimpels

Slecht nieuws voor vrouwen: uit de resultaten van een recent onderzoek blijkt dat mannen veel minder snel rimpels krijgen dan vrouwen. Mannen hebben doorgaans wél een vettere huid. Dat wil volgens de onderzoekers zeker niet zeggen dat het vochtgehalte van de mannelijke huid ook hoger ligt. Het is uitgerekend dit vochtgehalte dat mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van rimpels. Mannen moeten dus, net zo goed als vrouwen, huidhydraterende producten gebruiken. Volgens schoonheidsdeskundigen kunnen mannen zelfs beter hun meestal alcoholhoudende aftershave na iedere scheerbeurt, vervangen door een hydraterende dagcrème.

Verzorgingsproducten uit supermarkt niet minderwaardig

Zijn dure huidverzorgingsproducten doeltreffender dan de goedkopere smeermiddeltjes? Uit recente studies bleek dat zowel tussen dure als goedkope merken, goede en minder goede producten te vinden zijn. Duur is dus zeker niet altijd synoniem voor beter. Bij de beoordeling van deze huidverzorgingsproducten op hun kwaliteit, moet ook met andere factoren rekening gehouden worden zoals prijs, de kwaliteit van de verpakking en de eventuele aanwezigheid van chemische bewaarmiddelen. Dit laatste wordt door sommigen als een voordeel aanzien, maar dat mist uiteraard iedere grond van waarheid. We moeten in de eerste plaats zélf uitmaken wat we het belangrijkste vinden. Dat zal uiteraard verschillen van persoon tot persoon. Voor sommige kan het niet luxueus genoeg zijn, terwijl voor anderen uitsluitend de doeltreffendheid van het product telt. Verzorgingsproducten uit de supermarkt zijn zeker niet persé minderwaardig. Het hangt er alleen maar vanaf wat we ervan verwachten. Als de producten écht hydrateren zijn ze ook efficiënt, ongeacht hun prijs.

Gewenning vermijden

Wanneer we de geschikte producten voor onze huid hebben gevonden, mogen we dan altijd dezelfde zalfjes smeren? Schoonheidsdeskundigen zijn van oordeel dat sommige producten een zekere gewenning kunnen veroorzaken, waardoor ze uiteindelijk minder efficiënt zullen werken. We moeten deze gewenning zéker voorkomen. Het kan dus zeker geen kwaad om af en toe van producten te veranderen. Gebruik bij voorkeur aangepaste producten aan iedere seizoenswissel. Tijdens de winter is onze huid droger dan in de zomer. In de winter mogen onze huidverzorgingsproducten dus vettiger zijn.

Huidverzorging is leeftijdsgebonden

Omdat de samenstelling en de kwaliteit van onze huid verandert met ouder worden, moeten we onze huidverzorgingsproducten uiteraard aan onze leeftijd aanpassen. Terwijl kinderen nog een erg kwetsbare huid hebben, spreken we bij pubers voor de eerste keer over een droge, normale of vette huid. In deze drie gevallen is hydrateren noodzakelijk. Voor jongeren is het gebruik van een hydro-gel zelfs een aanrader. Hou ouder we worden, hoe droger onze huid. Dat betekent ook dat we onze voorkeursproducten zeker niet levenslang kunnen gebruiken.

Dagelijkse huidverzorging

Hoe ziet er dan onze dagelijkse huidverzorging uit om écht efficiënt te zijn? We beginnen de dag steeds met een milde reiniging van onze huid. Dat kan eenvoudig met water en zeep, of met een zacht en dus huidvriendelijk reinigingsmiddel. Daarna is een hydraterende dagcrème een must. Zo is onze huid een dag lang beschermt tegen allerlei bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd. 's Avonds eveneens onze huid mild reinigen, gevolgd door een hydraterende nachtcrème.

Kunnen we huidveroudering écht voorkomen?

Blijven we door te smeren eeuwig jong? Het geheim van de eeuwige jeugd werd nog niet ontdekt, ook niet wat onze huid betreft. Huidveroudering zit hoofdzakelijk in onze genen. Het enige waar we iets kunnen aan doen, maar waar we doorgaans te wenig aandacht voor hebben, zijn de schadelijke UV- stralen. Ga nooit onbeschermd de zon in, en vermijd zéker zoveel mogelijk de zonnebank.

Ouderdomsrimpels

Tegen ouderdomsrimpels is enkel vitamine A- zuur opgewassen, maar dit mag uitsluitend in geneesmiddelen worden verwerkt. Het maakt onze bovenste huidlaag compacter, waardoor rimpels verminderen. Retinal is een gelijkaardig product, dat in verzorgingszalfjes wordt gebruikt, maar dat minder efficiënt is dan vitamine A- zuur. Retinal is een afgeleid product van vitamine A- zuur, en heeft ook een positief effect op onze bovenste huidlaag.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging voor mannenEen aantal jaren geleden konden maar weinig mensen zich voorstellen dat mannen smeersels zouden gaan gebruiken. Deze tre…
Mevrouw Estée Lauder, een opmerkelijke dameMevrouw Estée Lauder voelde zich uniek en mooi. Haar wens was dat iedere vrouw zich als een schoonheid kon voelen. In 19…
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Huidverzorgingsproducten voor mannenHuidverzorgingsproducten voor mannenSteeds meer mannen hebben behoefte aan een goede huidverzorging. Huidverzorging voor mannen staat - vergeleken met de pr…
Beauty: Een volle bos haarBeauty: Een volle bos haarEr zijn verschillende methodes om van een dun bosje haar een representatief kapsel te maken of zelfs een mooie grote vol…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.