De voordelen van de zonnebank

In de media hoor je vaak alleen maar negatieve verhalen over de zonnebank: het is slecht voor je huid, zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en de zonnebank zou zelfs een veroorzaker van huidkanker kunnen zijn. Natuurlijk zitten er risico's aan overmatig gebruik van de zonnebank en deze nadelen (rimpels e.d.) zijn grotendeels wel bekend, maar er zijn ook een aantal hele gunstige effecten die de zonnebank op je lichaam heeft.

De voordelen van de zonnebank

De zonnebank heeft zeker een aantal voordelige effecten op het lichaam en de huid, als de zonnebank met mate en verantwoordelijk gebruikt wordt.

Mooie huid

De zonnebank kan een gunstige invloed hebben op onzuiverheden in de huid, zoals acné, puistjes en rode vlekjes. Als je te vaak onder de zonnebank gaat zal je huid uitdrogen, maar als je één keer in de paar weken gaat, zal je zeker het gunstige effect op je huid merken.

Beschermd tegen verbranding

Als je onder de zonnebank gaat, bouwt je huid een beschermingsfactor op, waardoor je in een ander land met felle zon minder snel zult verbranden. Doordat je huid wat meer aan de straling went, wordt deze iets dikker, en hoe dikke de huid is, hoe minder snel deze verbrand. Als je een donkere huid hebt is het belangrijk om verbranding niet te onderschatten, je ziet de effecten misschien minder snel op je huid, maar bij te lange blootstelling aan UV-straling, gebeurd er precies hetzelfde met je huid als met een blanke huid.

Soepele spieren en gewrichten

De warmte van de zonnebank zorgt voor een betere bloedsomloop in je lichaam, waardoor onder andere de spieren en gewrichten weer soepeler zullen worden. Vooral inde winter als je lichaam de hele dag hard moet 'werken' om op temperatuur te blijven, kan de warmte van de zonnebank een hele gunstige invloed hebben.

Vitamine D

De zonnebank zorgt ervoor dat er extra vitamine D wordt aangemaakt in je lichaam, dit gebeurt door de UV-B straling. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat je een gelukkiger gevoel krijgt, dat je botter sterker worden en heeft een gunstig effect op het immuunsysteem.

Sterkte is te bepalen

De zonnebank kun je afstemmen qua sterkte en zontijd op je huidtype, bij de natuurlijke zon kan dit natuurlijk niet waardoor je hier snel veel te lang aan blootgesteld wordt. In de natuurlijke zon zul je veel langer moeten zitten om net zo bruin te worden als van 20 minuten onder de zonnebank. De natuurlijke zon zal soms ook de sterk voor je zijn omdat je deze niet kunt reguleren, daardoor heb je weer meer kans om te verbranden.

Wat is het verschil tussen de zonnebank en zonnen in de zon?

Op het oog lijkt de zon van de zonnebank en de natuurlijke zon het zelfde, maar dit is absoluut niet waar. De zonnebank zendt veel gecontroleerder straling uit dan de zon buiten. De straling onder de zonnebank is de hele tijd gelijk en het bruiningsproces gaat hierdoor veel sneller. De effecten op je huid en op je lichaam zijn hetzelfde.

Hoe lang mag je onder de zonnebank?

Let wel op: dat er ook voordelen aan het gebruik van de zonnebank zitten neemt niet weg dat je er verantwoord er voorzichtig mee om moet blijven gaan! Ga niet vaker dan één keer in de twee á drie weken en smeer je voor het gebruik ook in met een beschermende crème.Voor mensen met een blanke huid is de maximale zontijd 20 minuten, dit zal echter wel vanaf de eerste keer zonnen opgebouwd moeten worden. Als je vaker dan één keer in de twee weken gaat, is het echt verstandiger om de maximale tijd van 20 minuten te halveren, omdat je anders in totaal veel te veel straling op je huid krijgt. Als je een wat donkerdere huid hebt kan je huid beter tegen de straling van de zon en zul je wat langer verantwoord onder de zonnebank kunnen dan mensen met een lichtere huid. In een zonnestudio kun je een huidanalyse laten doen op basis waarvan wordt berekend hoe lang je met jouw huidtype verantwoord onder de zonnebank kunt.
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebank en zonnen gevaarlijk?Tijdens de donkere winterdagen of na een vakantie om ons kleurtje te behouden duiken we graag onder de zonnebank. Van de…
Zonnebank kopen: voordelig?Een eigen zonnebank is ideaal voor iedereen die graag een bruin kleurtje heeft, maar waar welke keuzemogelijkheden heb j…
Zonnebank als voorbereiding op de vakantieOnder de zonnebank gaan als voorbereiding op een vakantie Het is nuttig maar dat is nog niet alom gekend. De bedoeling…
Waarom is een zonnebank gevaarlijk?We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je…

De menstruatie cupDe menstruatie cupWat is een menstruatie cup en waarom zou ik één moeten gebruiken? De naam zegt het al zelf: het is een cup om het maande…
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.