De menstruatie cup

De menstruatie cup Wat is een menstruatie cup en waarom zou ik één moeten gebruiken? De naam zegt het al zelf: het is een cup om het maandelijkse bloedverlies op te vangen. In principe bestaat dit al van rond het jaar 1930 maar begint dit nu pas aan een echte opmars. Meer informatie, hoe het te gebruiken en hoe het eruit ziet, kan je in dit artikel terugvinden.

Hoe ziet zo een cup eruit

Sommige menstruatie cups zijn gemaakt uit rubber, maar personen met een allergie voor latex en andere bestanddelen van rubber komen steeds meer voor. Daarvoor kijk je beter uit naar cups die gemaakt zijn van medische siliconen, deze zijn hypoallergeen.
Ook bestaan er verschillende maten zodat vrouwen die al bevallen zijn ook kunnen kiezen voor een grotere cup. Tevens komen ze ook in verschillende kleuren voor wat het ook wel een belevenis maakt om jouw persoonlijke cup te kiezen.

Het gebruik van een menstruatie cup

Wanneer je dit nog nooit gebruik hebt, komt er op voorhand wel wat oefening aan te pas. Indien het juist is ingebracht, zal er geen enkel ongemak worden ervaren. Is dit wel zo het geval, dan is het verkeerd ingebracht of is het de verkeerde maat.
De cup kan gemakkelijk tot 12 uur gedragen worden, enkel wanneer er hevig bloedverlies is dan is het aan te raden voor de cup sneller te verwijderen. In vergelijking met een tampon kan de cup meer bloedverlies aan, daarom is de draagtijd ook veel langer.
Na het verwijderen kan de cup geleegd worden in het toilet, was het even uit met een milde zeep en breng het terug in. Na elke menstruatie cyclus is het ook aan te raden om de cup af te koken. De totale levensduur van een cup gaat gemakkelijk tot een jaar. Reken dan maar eens uit hoeveel je hebt uitgespaard zonder tampons en maandverband.

Waarom kiezen voor een cup

Het milieu

Er worden jaarlijks wereldwijd biljoenen tampons en maandverband gebruikt. Daardoor is een menstruatie cup een 'groener' alternatief.

Hoge tevredenheid

Volgens een FLOW (Finding Lasting Options for Women) onderzoek is 91% van vrouwen die al een menstruatie cup hebben gebruikt en het nog gebruiken tevreden en raden het ten zeerste aan. Bij sommige vrouwen werd er in de eerste menstruatie cyclus een irritatie ervaart, maar deze irriatie kwam eerder voort door het nog ongewoon inbrengen en verwijderen van de cup. Ook werden er geen verdere vaginale of blaas infecties veroorzaakt, in tegenstelling tot een tampon.

Nooit zonder

Niets zo ergerlijk dan geen tampon of maandverband meer vinden wanneer het weer de tijd van de maand is. Gedaan met het zoeken in schuiven en kasten in de hoop nog iets te vinden, snel een dikke prop toiletpapier als bescherming gebruiken en om je dan te haasten naar de supermarkt of stilletjes aan de medestudenten of collega's vragen of ze iets bij hebben. Leg de cup altijd op een vaste plaats in de weken wanneer je het niet gebruikt, zo heb je al een zorg minder wanneer de menstruatie start.

Vakantie

De jaarlijkse vakantie is in aantocht, net zoals de maandelijkse menstruatie, dus tijd om de koffer vol te proppen met doosjes tampons en maandverband, die een grote plaats innemen. Met de cup is dit probleem ook volledig van de baan, aangezien dit maar een heel klein plaatsje nodig heeft.

Zijn menstruatie cups duur?

De aankoop van een menstruatie cup ligt tussen de 25 en 30 euro. Wanneer je dit op jaarbasis berekend, zal je al snel merken dat dit goedkoper uitkomt. Om maar te zwijgen van al de ongebruikte tampons in de handtas die uit de verpakking geraakt zijn.

Besluit

Het idee om dit als alternatief te gebruiken is voor veel vrouwen nog onwennig. Sommige vrouwen vinden het maar een vies idee, terwijl andere vrouwen dit eerder zien als het perfecte product voor te gebruiken tijden de menstruatie periode. Er is uiteindelijk niets vies aan, aangezien dit uit je eigen lichaam komt en dit heel natuurlijk is. Overweeg alle positieve en negatieve (vrijwel nihil) punten en neem dan voor jezelf het besluit om over te gaan naar de menstruatie cup. Worth the try!
© 2014 - 2024 Dedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Draadloze tamponsDraadloze tampons vonden hun oorsprong in de gynaecologische toepassingen. Tegenwoordig hebben diverse producenten ze op…
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…

Zetpil inbrengen: zeven tipsZetpil inbrengen: zeven tipsEen zetpil inbrengen heeft als voordeel dat het darmslijmvlies de werkzame bestanddelen zeer goed opneemt. En zetpillen…
De voordelen van de zonnebankIn de media hoor je vaak alleen maar negatieve verhalen over de zonnebank: het is slecht voor je huid, zorgt voor vroegt…
Bronnen en referenties
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114692/
Dedia (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.