Zetpil inbrengen: zeven tips
Een zetpil inbrengen heeft als voordeel dat het darmslijmvlies de werkzame bestanddelen zeer goed opneemt. En zetpillen belasten lever en nieren niet onnodig. Bij orale toediening van geneesmiddelen (via de mond) is dat wel het geval. Helaas zijn er mensen die al in elkaar krimpen als de dokter hen een behandeling met zetpillen voorstelt. Meestal schrijft men ze alleen aan kinderen voor. Maar in sommige gevallen behandelt men ook ziekten bij volwassenen op die manier.
Waarom toediening van medicijnen via de anus?
Een zetpil is een medicijn dat men rectaal, dus via de anus, toedient. Heeft een zieke problemen met slikken of wil/kan hij niet meewerken? Of heeft hij last van misselijkheid, en is het niet mogelijk om tabletten of drankjes binnen te houden? In al die gevallen is de zetpil een goed alternatief voor andere vormen van toediening. Er resteert immers geen andere mogelijkheid dan de werkzame bestanddelen van medicijnen via de anus toe te dienen. Helaas is het erg onaangenaam om bij baby's en jonge kinderen een zetpil in te brengen. En grotere kinderen weigeren ronduit, als je ze vertelt dat ze een zetpil krijgen toegediend.
Tip 1: praat er niet over
Het is het beste als je vooraf niet te veel aandacht aan de zaak geeft. Praat er niet over. Behandel het als iets volkomen normaals, waarvoor je geen angst moet hebben. Als je er minder ophef over maakt, dan is er voor alle betrokkenen veel minder
stress.
Tip 2: snel inbrengen
Zetpillen mag je pas kort vóór het inbrengen uit de verpakking nemen. Door de zetpil langer in de hand te houden, kan die week worden. Zetpillen worden immers zodanig samengesteld dat ze bij lichaamstemperatuur smelten.
Tip 3: eventueel kort opwarmen
Zetpillen kan je eventueel kort opwarmen in de handen. Dan dan glijden ze iets gemakkelijker naar binnen.
Tip 4: zetpillen soepeler in te brengen met water
Veel ouders gebruiken een beetje crème of olie om de zetpillen beter glijdend te maken. Maar sommige zalven en crèmes bevatten stoffen die de werking van zetpillen nadelig beïnvloeden. Je kan hooguit een beetje water gebruiken om ze beter te laten glijden.
Tip 5: zetpillen met de stompe kant inbrengen
Zetpillen hebben een spits toelopende kant. Meestal brengt men de zetpil in met de puntige kant eerst. Zo beschrijft men dat ook in menige bijsluiter. Maar het is doorgaans aangenamer om ze met de stompe kant naar voren in de endeldarm in te brengen. Kinderen duwen de zetpil dan niet zo gemakkelijk weer naar buiten. De sluitspier oefent dan immers druk uit op de puntige kant. En op die manier drijft deze de zetpil verder de darm in.
Tip 6: lichaamshouding
De zetpil moet je zo ver inbrengen dat die met de vingers niet meer te voelen is. Het kind kan tijdens het inbrengen het beste op de zij liggen. Laat het de benen naar de borstkas optrekken. Bij baby’s gaat het ook zeer goed op de rug liggend en met de benen gebogen. Zit de zetpil erin, druk dan de billetjes van het kindje kind kort voorzichtig samen. Dat zorgt ervoor dat de zetpil niet meer naar buiten glipt.
Tip 7: zetpillen delen
Als dat mogelijk is, moet je een zetpil bij voorkeur in de vereiste dosering inbrengen. Gedeelde zetpillen laten zich immers beduidend minder goed inbrengen. Bovendien is het delen van een zetpil niet makkelijk. Is het desondanks een keer nodig om een zetpil te delen? Zorg dan ervoor dat die op kamertemperatuur is en deel ze met een verwarmd mes in de lengterichting.
Zetpillen voor volwassenen?
Normaal gesproken worden zetpillen speciaal voor baby's en kinderen voorgeschreven, maar bij misselijkheid en mensen met een gevoelige maag, kan toediening ervan ook zinvol zijn bij volwassenen. Ook als er al problemen met de lever of nieren bestaan, kan je indien mogelijk rustig op zetpillen terugvallen om die systemen te ontlasten. Volwassenen brengen zetpillen het beste liggend in de zijligging of zittend op het toilet in. Het is overigens een stuk aangenamer als de darm van tevoren geleegd is.
Zetpil inbrengen bij diarree
Heeft de zieke diarree, dan is het niet erg zinvol om een zetpil in te brengen. Het lichaam neemt die door de verstoorde darmfunctie slecht op. Kinderen poepen een zetpil dan meestal direct weer uit.
Zetpil inbrengen bij aambeien
Met name
zwangere vrouwen hebben de neiging om tijdens de zwangerschap of na de geboorte aambeien te ontwikkelen. De apotheek biedt dan zetpillen die helpen bij aambeien en die ook zwangere vrouwen mogen gebruiken.
Zetpillen op basis van zinkoxide hebben de voorkeur omdat die minder kans op bijwerkingen geven. Bedoelde zetpillen zijn beschikbaar om vervelende symptomen te verlichten. Ze bevatten pijnstillende, uitdrogende en ontstekingsremmende middelen. Ze worden vaak gecombineerd met smeermiddelen en ingrediënten die een desinfecterende en vaatvernauwende werking hebben. Sommige preparaten bevatten lidocaïne voor pijnverlichting. Toch zet men zetpillen niet snel in bij aambeien omdat ze na het inbrengen niet de plek bereiken waar ze hun werking moeten uitoefenen. Om een optimale effect van de zetpillen te hebben, mag je ze niet te ver in de darm inbrengen. Na het inbrengen moeten ze nog steeds voelbaar zijn met de vingertop.