Draadloze tampons

Draadloze tampons vonden hun oorsprong in de gynaecologische toepassingen. Tegenwoordig hebben diverse producenten ze op de markt gebracht als een volwaardig menstruatieproduct. De bekendste merken zijn Gynotex en Beppy. Draadloze tampons hebben diverse voordelen t.o.v. de traditionele tampons en worden ook wel tweede generatie tampons genoemd.

Draadloze tampons gebruiken

De draadloze tampons lijken misschien nog wel het meest op een klein sponsje. De tampons worden diep in de vagina geplaatst. De tampons sluiten de baarmoedermond af en voorkomen zo dat menstruatiebloed in de vagina terecht komt.

Voordelen

Er komt geen bloed meer in de vagina terecht. Ook zijn de tampons van buiten af niet zichtbaar. Met een draadloos tampon kan gewoon gesport en gezwommen worden. De tampons zijn ook prima te gebruiken tijdens een saunabezoek. Ook hoeven de tampons niet verwijderd te worden tijdens het vrijen. Kortom ook tijdens maandstonden of ongesteldheid hoeft niets meer gelaten te worden.

Merken

In Nederland en België worden draadloze tampons onder de merknamen Gynotex soft-tampons en Beppy Comfort verkocht. De Beppy Comfort tampons werden ontwikkeld door een vrouwelijke ingenieur in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gynotex soft-tampons werden speciaal ontwikkeld voor prettige en hygiënische seks tijdens de menstruatie. Sinds 2010 zijn Beppy's ook verkrijgbaar onder de naam Wellness Tampons. In februari 2011 werden de Wellness Tampons ook verkocht op de huishoudbeurs in de RAI. Deze stand op de huishoudbeurs leverde Wellness Tampons de nodige media-aandacht op. De laatste tijd vinden we ook steeds meer winkels en webshops, die Europharma Tampons verkopen. Europharma Tampons zijn eenvoudig te gebruiken met gel geïmpregneerde tampons zonder koordje. Ook met Europharma Action tampons kun je discreet sporten, zwemmen, dansen en seks hebben tijdens de menstruatie. De Europharma tampon is gemaakt van polyvinyl schuim.

Verkrijgbaarheid en prijs

Draadloze tampons zijn te vinden in drogisterijen, apotheken en erotiekwinkels. Soms bijvoorbeeld ook te vinden onder de term "action tampons". In vergelijking met gewoon maandverband en traditionele tampons, zijn de draadloze tampons een stuk duurder. Prijzen kunnen oplopen tot een paar euro per tampon. Voor een tradionele tampon van een huismerk betaal je nog geen 10 eurocent.

Wet en Dry varianten

Draadloze tampons worden verkocht in twee varianten. Een natte variant (wet) en een droge variant (dry). Om de tampons in de vagina te brengen is een glijmiddel nodig. De 'natte' tampons zijn al voorbehandeld. Bij inbrengen van de 'droge' tampons moet de gebruikster zelf glijmiddel toevoegen. De wet tampons zijn behandeld met een glijmiddel dat dezelfde PH-graad als de vagina heeft. Voor de dry tampons kan een standaard glijmiddel op waterbasis gebruikt worden.

Waarschuwing

De kans op zwangerschap door te vrijen tijdens de menstruatie is zeer gering. Toch zijn draadloze tampons zijn geen anticonceptiemiddel! Ook bieden de tampons geen bescherming tegen HIV en / of andere soa.
© 2008 - 2024 Basjobsen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beppy tampon: draadloze tamponsBeppy tampon: draadloze tamponsDraadloze tampons zijn een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. De Beppy tam…
Wat betekent een abnormale menstruatie?Wat betekent een abnormale menstruatie?Sommige vrouwen krijgen er veel mee te maken, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben, namelijk een abnormale m…
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…
MenstruatiecupsMenstruatiecupsMenstruatiecups zijn kunststof bekervormige cups, die in de vagina worden geplaatst om het menstruatiebloed op te vangen…

Leven met gezichtsblindheidGezichtsblindheid of prosopagnosie is het niet kunnen herkennen van gezichten. Vaak vermijden mensen met gezichtsblindhe…
Niezen, uitleg wat het is en hoe het kan ontstaanIedereen niest wel eens, alleen de een meer dan de ander. Waardoor dat komt? Raar maar waar, het kan door eten, (zon-) l…
Reactie

Diana, 03-07-2012
De draadloze tampons, zijn helaas wat moeilijker verkrijgbaar dan verwacht. Even over de gene heen stappen en aanschaffen bij de erotiek shop. Reactie infoteur, 05-07-2012
Beste Diana,

Bedankt voor je reactie. Goed dat je die stap gewoon neemt. Inderdaad verkopen veel erotiek winkels ook draadloze tampons. Deze winkels nemen de tampons vaak op, omdat het mogelijk is er "schoon" mee te vrijen tijdens je ongesteldheid.
Je kunt natuurlijk ook online bestellen bijvoorbeeld op http://www.webvrouw.nl/webshop/

groetjes,

Basjobsen (20 artikelen)
Laatste update: 11-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.