Niezen, uitleg wat het is en hoe het kan ontstaan
Iedereen niest wel eens, alleen de een meer dan de ander. Waardoor dat komt? Raar maar waar, het kan door eten, (zon-) licht en seks komen. Het verband tussen het niezen en deze aspecten wordt in dit artikel toegelicht en verder wordt uitgelegd wat niezen is en hoeveel bacteriën er vrijkomen wanneer je niest.Niezen is een krachtige uitademing
Bij het niezen wordt de neus gereinigd van prikkelende stoffen. Dat gebeurt in de vorm van een plotselinge, krachtige uitademing. Wanneer er sprake is van een prikkeling, wordt dat doorgegeven aan de hersenen. De signalen worden via een zenuw naar het reflexcentrum gestuurd. Via die weg worden er veel spieren in beweging gebracht, die onder andere zorgen voor een krachtige samentrekking van de borstkas en de longen. Dit is het niezen. Na het niezen krijgen veel mensen kippenvel, dat komt doordat er tijdens het niezen warmte aan de omgeving wordt afgegeven.De prikkelende stoffen kunnen allerlei stoffen zijn, dat ligt er deels ook aan waar je (over-) gevoelig voor bent. Het kan aan stoffen in de lucht liggen met een natuurlijke of chemische afkomst. Bij natuurlijke stoffen gaat het dan vaak om een allergische reactie. Verder is het bekend dat mensen vaker moeten niezen wanneer ze verkouden zijn. Het slijmvlies in de neus is dan gevoeliger door een virusinfectie (verkoudheidsvirus).
Een nies heeft een snelheid van meer dan 150 kilometer per uur! Daarvoor wordt eerst grote druk opgebouwd, die zelfs gevaarlijk kan zijn. Iedereen knijpt zijn ogen dicht tijdens het niezen, doordat de zenuwen van de ogen dicht bij de zenuwen van de neus zitten. Mocht het iemand lukken om de ogen open te houden tijdens het niezen, dan hoeft die persoon niet bang te zijn dat de ogen eruit zouden komen door de grote druk: dat is een broodje-aap-verhaal.