Alles over de eerste keer ongesteld

Alles over de eerste keer ongesteld Ieder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om je voor te schamen. Het hoort er nou eenmaal bij. In het begin heb je veel vragen en is het handig om wat dingen te weten.

Wat is ongesteld?

Ongesteld, ook wel menstruatie genaamd, is bloedverlies uit je baarmoeder. Je baarmoeder stoot slijmvlies af. Iedere maand bereidt je lichaam zich voor op een zwangerschap. Ben je niet zwanger? Dan verlaat de onbevruchte eicel jouw lichaam. Dit gaat gepaard met bloed. Dat is heel normaal en het is niet iets om je voor te schamen.

Op welke leeftijd is normaal de eerste keer?

De eerste keer ongesteld gebeurt bij iedereen op een verschillende leeftijd. Gemiddeld gebeurt dat tussen de 11 en 15 jaar. Sommige meiden worden al op hun 9e ongesteld en sommige op hun 17e. Maak je je zorgen? Bespreek het met je ouders en/of eventueel met je huisarts. Die kan je vast en zeker verder helpen en gerust stellen.

De eerste keer

De eerste keer dat je ongesteld wordt zul je niet heel veel bloed verliezen. Vaak gaat de eerste keer gepaard met wat bruin slijm en misschien een lichte bloeding. Het is ook zeker aan te raden om je moeder op de hoogte te brengen. Zij kan je ook helpen en meer tips geven.

Maandverband of tampons?

Dat is persoonlijk. Maandverband is erg makkelijk, maar wat minder handig met sporten bijvoorbeeld. Maandverband geeft na een tijdje ook een luchtje af. Tampons zijn soms lastig in te brengen. Zeker als je ze voor het eerst gebruikt. Belangrijk is om te ontspannen. Lukt het niet? Probeer het dan een andere keer opnieuw. Met tampons kan je wat makkelijker sporten en je kan er ook mee zwemmen. Tegenwoordig zijn er ook tampons met een inbrenghuls, op deze manier werkt het ietsje makkelijker. Maar gebruik waar jij je het beste bij voelt. Er zijn ook verschillende maten tampons. Probeer het eerst met de kleinste variant. Vervang zowel maandverband of tampons om de 3 uur!

Hoe lang duurt een menstruatie?

Een menstruatie duurt ongeveer 5 tot 7 dagen. Sommige meiden/vrouwen menstrueren wat langer of wat korter, dat is bij ieder persoon verschillend. Ook de hevigheid verschilt per persoon. De een verliest meer bloed dan de ander.

Doet het pijn?

Ook dit is bij ieder persoon verschillend. Sommige mensen hebben veel pijn en voelen zich echt ziek. In de meeste gevallen merk je vrij weinig van een menstruatie. De eerste dagen is de menstruatie het heftigst. Je verliest dan ook het meeste bloed. Dit kan gepaard gaan met buikkramp, buikpijn en hoofdpijn. Als je veel last hebt kun je gerust een paracetamol nemen.
© 2014 - 2020 Linda1986, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Eerste keer ongesteldEerste keer ongesteldWanneer word ik voor het eerst ongesteld? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Hoe ga ik hier mee om en wat moet ik eigenlij…
Ongesteld voor de eerste keer, wat nu?Bij ieder meisje gaat het een keer gebeuren. Je wordt voor het eerst ongesteld! Op school of door je moeder, is je het w…
Nooit meer ongesteld, kan dat?Nooit meer ongesteld, kan dat?Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van…
Oorzaken van het uitblijven van de menstruatieOorzaken van het uitblijven van de menstruatieNiet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel sc…

De week van het autismeDe week van het autismeAutismeweek wordt georganiseerd rond de Wereld Autisme Dag. De VN heeft in 2007 besloten om vanaf 2008 een jaarlijkse We…
Serotonine, het gelukshormoonSerotonine, het gelukshormoonNeurotransmitters zijn chemische stofjes die worden gebruikt voor de overdracht, intensivering en het veranderen van ele…

Reageer op het artikel "Alles over de eerste keer ongesteld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Linda1986
Gepubliceerd: 26-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!